13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Ordinul Arhitecților din România, despre viitorul LIDL din strada Fabricii: „Certificatul de urbanism emis de Primăria Sibiu nu respectă prevederile PUG”

Cele mai citite

Construcția noului LIDL din strada Fabricii nr. 2 din Sibiu, pe locul fostei berării „Trei Stejari”, atrage nemulțumiri din partea Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea.

 
Potrivit lui Ion – Cristian Șandru, președintele filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România, în acea zonă trebuia realizat planul urbanistic zonal. „Conform legii, schimbarea destinației și reorganizarea urbanistică a zonei se face pe bază de PUZ. Pentru intervenții cu efecte importante asupra organizării parcelei sau funcționării zonei, se elaborează în mod obligatoriu un plan urbanistic zonal”, a explicat Șandru.
Filiala Sibiu a Ordinului Arhitecților din România – filiala Sibiu – Vâlcea a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare Primăriei Sibiu, subliniind mai multe aspecte în legătură cu documentația de urbanism PUD a proiectului „Construire parc retail pe amplasamentul din Sibiu”. Până acum, spun reprezentanții Ordinului Arhitecților, nu au primit niciun răspuns. „Noi am tot sesizat acest fapt și în Comisia de urbanism, în ședințe. Dar se pare că proiectul a trecut mai departe. Dacă va fi cazul, noi, probabil, o să anulăm în instanță hotărârea de aprobare a PUD-ului, dar sperăm să nu se ajungă până acolo”, a mai spus Șandru.
În documentul transmis Primăriei Sibiu, filiala Sibiu – Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România a amintit și obligativitatea ca acel spațiu să cuprindă și „componenta de locuire”: „funcțiuni administrative, funcțiuni financiar – bancare, funcțiuni comerciale cu caracter intraurban, funcțiuni de cult, funcțiuni de cultură, funcțiuni de învățământ, funcțiuni de sănătate, funcțiuni de turism cu caracter intraurban, funcțiuni aferente echipării tehnico – edilitare, servicii aferente zonelor de locuințe, funcțiuni rezidențiale (locuințe) într-o proporție minimă de 40% din suprafață construită desfășurată, la nivel de parcelă”.
Potrivit aceleiași surse, propunerea prezentată în cadrul ședinței Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism din 11 august prevede o singură funcțiune pe parcela aferentă investiției, respectiv comerțul.
De asemenea, mai spune Șandru, scopul certificatului de urbanism emis de Primăria Sibiu contravine prevederilor metodologiei de elaborare a planului urbanistic de detaliu, întrucât acesta a fost eliberat pentru cinci parcele.
„Certificatul de urbanism nr. 2128 din 10.09.2018 emis de Primăria Municipiului Sibiu nu respectă prevederile aferente PUG Sibiu, iar pentru realizarea obiectivelor menționate în cererea de emitere a acestuia este necesară elaborarea unei documentații de urbanism de tip plan urbanistic zonal. Intervenția propusă produce efecte importante asupra organizării parcelei sau funcționării zonei. Nu sunt create condițiile necesare pentru o dezvoltare unitară, armonioasă a întregii zonei și în relație cu vecinătățile. Procedura propusă – elaborare PUD -este neadecvată, iar intervenția propusă nu este integrată în context”, a transmis președintele filialei Sibiu – Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România.
Șandru a adăugat că va face toate demersurile necesare pentru a evita eventualele efecte negative în această situație. „Vom întreprinde demersurile necesare în vederea evitării efectelor negative ce pot fi generate de intervenția propusă, inclusiv prin utilizarea căilor de atac legale împotriva unei eventuale hotărâri de aprobare a documentației PUD de către Consiliul Local Sibiu”, conchide acesta.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect