12.9 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Consilierii locali USR PLUS și PNL, colacul de salvare al sibienilor în scandalul privind triplarea taxei de salubritate

Cele mai citite

Sibiul ar urma să aibă cea mai mare taxă de salubritate din țară, dacă Regulamentul supus votului Consiliului Local va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere, în ședința CL din această lună. Primăria Sibiu a anunțat, ieri, că în 14 ianuarie va organiza, de la ora 19, o dezbatere publică online, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, „ca urmare a nelămuririlor și întrebărilor lansate în spațiul public pe această temă și pentru a oferi cetățenilor informații suplimentare și detaliate despre modificările propuse”. Sibienii sunt, însă, sceptici că pot schimba ceva, iar singura șansă de a fi „salvați” de la triplarea taxei de salubritate stă în mâinile Alianței USR PLUS Sibiu și PNL Sibiu, care au transmis, zilele acestea, puncte de vedere prin care dezaprobă mărirea tarifului.

Împreună, consilierii locali din partea Alianței USR PLUS și PNL Sibiu dețin majoritatea în CL Sibiu, iar dacă aceștia nu ar vota Regulamentul privind mărirea taxei de salubritate sibienii ar scăpa de creșterea tarifului ce presupune 430 de lei/ gospodărie, indiferent de numărul locatarilor.
USR PLUS nu va vota proiectul 
Consilierii USR PLUS a transmis, ieri, un punct de vedere prin care arată că se vor împotrivi măririi taxei de salubritate, spunând că susțin principiul „plătești cât arunci”.
„Creșterea excesivă a taxei de salubritate este în aceste zile problema care îi nemulțumește pe sibieni și motivul lor este justificat. Suntem de partea sibienilor și consilierii USR PLUS vor vota împotriva regulamentului, în forma actuală, în ședința de Consiliu Local. Propunem transformarea problemei taxării gunoiului din Sibiu printr-o modalitate de gestionare europeană, eficientă și echitabilă pentru toți cetățenii. Primăria Sibiu trebuie să găsească urgent soluții pentru a colecta toate taxele, inclusiv de la cei care nu le plătesc. Este exclusiv obligația acesteia de a-i identifica pe cei care nu declară corect numărul de persoane și pe cei care nu plătesc servicii de salubritate. Nu este corect ca cetățenii să plătească mai mult pentru că Primăria nu a știut să managerieze taxele de salubritate și investițiile în colectarea deșeurilor”, a explicat Alianța USR PLUS Sibiu.
Alianța USR PLUS susține principiul pentru taxa de salubritate „plătești pentru cât arunci” care trebuie să primeze, în opinia USR PLUS. Astfel, consilierii locali propun taxarea diferențiată, începând de la 14 lei/lună/persoană și acoperirea diferenței necesare din partea de reciclare și din bugetul local al Primăriei, ca soluție temporară până la implementarea unui sistem funcțional de „plătești cât arunci”. „Trebuie însă menținută, anul acesta, taxarea / persoană și nu pe proprietate pentru a nu mai există încă o inechitate. Susținem alegerea pachetelor individuale de servicii în cazul în care nu se poate menține sub nicio formă taxarea pe persoană conform OUG 74/2018 și urgentarea investițiilor în infrastructura de colectare a deșeurilor pentru blocuri, acolo unde este o problemă și mai mare cu reciclarea, prin introducerea containerelor pe bază de cartelă și supravegherea acestora”, mai arată USR PLUS.
Consilierii PNL Sibiu cer amânarea aprobării Regulamentului
În cursul zilei de astăzi, și consilierii locali din partea PNL Sibiu au transmis o adresă către Primăria municipiului Sibiu, în atenția primarului Astrid Fodor. Aceștia propun neincluderea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie și amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie, tocmai pentru a da Primăriei ocazia să organizeze o „dezbatere reală cu cetățenii pe acest subiect, fără grabă și fără presiunea de a lua acum și aici o decizie finală”, după cum arată aceștia în scrisoare.
„De asemenea, în urma discuțiilor pe care grupul nostru le-a avut deja cu specialiști din domeniu, cu sectorul ONG și cu o mulțime de cetățeni și ținând cont de infrastructura care există acum la nivel de municipiu, noi, consilierii PNL, venim cu o Propunere de modificare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire si administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu, în felul următor: la cele trei tipuri de abonamente deja propuse (ECO, PRACTIC și MAXI) cu numărul de ridicări aferente pentru fiecare tip de pubelă, propunem adăugarea a încă două tipuri, după cum urmează: Abonamentul MINI, pentru familii de maximum 2 (două) persoane, care să cuprindă un pachet anual de câte 12 ridicări pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de pubele (de gunoi rezidual, bio, hârtie/carton, plastic/metal); Abonamentul SOCIAL – care este in fapt abonamentul MINI, redus cu 50% pentru persoanele singure (conform unei adeverințe vizate de către Asociația de locatari – declarație propria răspundere la case), care nu dețin alte proprietați, si au venitul mai mic de 900 lei/lună. De asemenea, propunem ca oricare tip de abonament să poată fi ales încă de la început, fiecare cetățean urmând a decide ce i se potrivește în cunoștiință de cauză și fiind informat de costurile care pot să apară suplimentar la depășirea numărului de ridicări. Toate aceste propuneri ar trebui dublate de urgentarea măsurilor de implementare a sistemului de depozitare/strângere pentru zonele de bloc, dotate cu platforme moderne, funcțioale pe baza de card acces, astfel încât principiul „Plătește pentru cât arunci” să devină un fapt real”, au precizat în scrisoarea transmisă Primăriei Sibiu Adrian Bibu, Corina Dăncilă, Tiberiu Drăgan, Alexandru Dumbravă, Ciprian Fulea, Monica Munteanu, Mihai Onițiu, Emil Taslovanu și Adrian Vlașcu, consilieri PNL.
Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă: „Ca și comparație, un alt serviciu, cel de televiziune prin cablu, care este folosit probabil de către 99% dintre locuitorii Sibiului, are costuri mai mari”
De asemenea, viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, a făcut publică scrisoarea pe pagina personală de Facebook, comparând taxa de salubritate cu taxa televiziunii prin cablu.
„Credem că timpul, educația civică și educația pentru mediu, creșterea gradului de responsabilitate a fiecăruia și responsabilizare a celor din jur este soluția cea mai potrivită pentru ca, pe viitor, astfel de probleme să nu mai apară. Ca și comparație, un alt serviciu, cel de televiziune prin cablu, care este folosit probabil de către 99% dintre locuitorii Sibiului, are costuri mai mari, este taxat nu pe persoane, ci tot pe tip de abonament, iar după conectare pot trece ani de zile până să ai nevoie de o intervenție… comparativ cu serviciul de salubritate, unde intervențiile sunt săptămânale sau chiar și zilnice în zonele de blocuri, și cu costuri mult mai mari”, a precizat Dumbravă.
Sibienii ies în stradă
Sibienii sunt nemulțumiți de Regulamentul propus spre aprobare și au organizat, pe rețelele de socializare, un eveniment prin care anunță un protest duminică, la ora 15, legat de mărirea taxei de salubritate. Mitingul la care și-au anunțat, online, prezența sute de sibieni va avea loc în Piața Mică. “Hai cu sacul de gunoi în fața Primăriei!”, au scris sibienii pe Facebook.
Sibienii au inițiat și o petiție, “STOP creșterea sau triplarea taxei de salubritate”. “Nu suntem de acord cu noile tarife sau creșterea lor. Nu își au scop majorările acestora și nu sunt respectate principile de baza. Conform LEGII serviciului de salubrizare a localităților nr. 101 din 25 aprilie 2006 Cap.1 art.3, serviciul de salubrizare se organizează și funcționează pe baza următoarelor principii:a) protecția sănătății populației; b) autonomia locală și descentralizarea serviciilor;c) responsabilitatea față de cetățeni;d) conservarea și protecția mediului înconjurător;e) asigurarea calității și continuității serviciului;f) tarifarea echitabilă, corelată cu calitatea și cantitatea serviciului prestat;g) nediscriminarea și egalitatea de tratament al utilizatorilor;h) transparența, consultarea și antrenarea în decizii a cetățenilor;i) administrarea corectă și eficientă a bunurilor din proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale și a banilor publici;j) securitatea serviciului;k) dezvoltarea durabilă. Serviciul public de salubrizare a localităților face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și se desfășoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităților administrației publice locale (Sibiu) ori ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, în scopul salubrizării localităților”, se arată în petiția ce circulă în mediul online.
Sibienii care locuiesc singuri, cei mai afectați de majorarea taxei: „Sunt pensionară cu o pensie de 1.400 de lei!”
Cei mai afectați de această taxă de salubritate vor fi sibienii care locuiesc singuri într-o locuință. „Sunt pensionară cu o pensie de 1.400 de lei, locuiesc singură, nu îmi permit să plătesc suma pe care ați stabilit-o!”, spune o sibiancă.
„Eu ies în stradă pentru asta! Abia dacă scot o pungă de gunoi la două săptămâni, cum să platesc 400 de lei pentru așa ceva? Nu mănânc, nu beau acasă, n-am ce arunca, dar trebuie să platesc sute de lei”, își exprimă nemulțumirea un alt sibian.
O altă sibiancă spune că va apela la un avocat în cazul în care Regulamentul va fi aprobat în ședința din 17 ianuarie: „Vreau să vă spun că am discutat cu un avocat despre această situație. În funcție de rezultatul votului din sedința CL din 17.01.2020, acesta este dispus să ne reprezinte cu succes în instanță”.
Conform noului Regulament pus în dezbatere publică, un sibian ce locuiește singur va plăti 35.83 lei/ lună, ceea ce înseamnă triplarea taxei de salubritate. De asemenea, o familie alcătuită din două persoane va plăti, lunar, 17.91 de lei/ persoană, iar o familie alcătuită din patru persoane va plăti 35.83/ lei pe lună, exact ca un sibian care locuiește singur.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Accident cu 3 autoturisme între Bradu și Avrig. Trei victime, printre care doi minori, transportate la spital

Trei persoane au fost rănite, marți dimineața, într-un accident de circulație produs pe DN 1, între Bradu și Avrig.În...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect