4.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Primăria Sibiu și Tursib au testat în trafic un nou autobuz electric, cu care circulă locuitorii din Luxemburg

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Reprezentanți ai Tursib și ai Primăriei Sibiu au participat astăzi la evenimentul de prezentare a unui nou model de autobuz electric, MAN Lion’s City E, unul dintre cele mai noi astfel de vehicule de transport public din Europa. În mod normal, administrațiile locale nu pot cumpăra aceste autobuze decât în cadrul unor licitații.

MAN a început un turneu de prezentare în România pentru noile autobuze, având astfel de evenimente în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea și Timișoara, orașe care își permit să achiziționeze astfel de autobuze și au programe cu finanțare europeană în curs de derulare. În Sibiu, testul a fost pregătit pentru Tursib, compania de transport local, și Primăria Sibiu.

Pentru a fi testat, autobuzul a fost inclus în flota curentă de transport, astfel încât testarea să se facă în trafic real.

Până acum, doar două primării din Europa au cumpărat pentru liniile lor de transport aceste autobuze: Luxemburg și Anvers.

Prezentările din România fac parte dintr-un roadshow european, care a cuprins, anul trecut, 78 de opriri în 15 țări europene. Roadshowul de prezentare continuă anul acesta în România, Italia, Portugalia, Lituania și Rusia. În orașe precum Hamburg, München sau Wolfsburg au fost derulate teste pe termen lung pentru a aduna informații despre autonomie, modul de încărcare, siguranță, confort, fiabilitate, dar și felul în care se comportă un model electric în funcție de schimbările de la un anotimp la altul precum și topografia unui oraș.

Modelul disponibil pentru testare, în România, are 12 metri și este dotat cu un pachet de baterii compus din șase unități, cu o capacitate de 480 kWh, 3 uși acționate electric, dintre care două au control automat, precum și faruri LED. La interior, MAN Lion’s City E, autobuzul care a ajuns în Sibiu, are 35 de locuri în versiunea MAN City Advanced, spațiu pentru persoane cu dizabilități locomotorii și cărucior copil lângă ușa a 2-a, iluminat interior cu LED, sistem de aer condiționat, unitate de încălzire cu putere minimă de 20kW și încălzire auxiliară. Postul de condus al șoferului în versiune Lion’s City Pro este dotat cu scaun rotativ Isri ProActive 2, îmbrăcat în piele, cu încălzire și control al climei, centură de siguranță în 3 puncte, precum și cu cameră retrovizoare și monitor de 6,5 inch.

MAN Lion’s City E are amplasat motorul pe axa spate sau două motoare pe axa a doua și a treia, în cazul versiunii articulate. Bateriile au o capacitate de 480 kWh (versiune de 12 metri) și 640 kWh (versiunea de 18 metri). În funcție de model și de condițiile de operare (trafic, condiții meteo, etc), autonomia este cuprinsă între 200 și 270 km, pe toată durata de viață a bateriei.

În octombrie 2020, a început producția în serie a autobuzului electric MAN Lion’s City E la fabrica din Starachowice, Polonia. Primul model produs a fost Lion’s City 12E, cu o lungime de 12 metri, iar primul client este operatorul de transport public din Hamburg, Verkehrsbetriebe Hamburg Holstein (VHH). Modelul MAN Lion’s City E a fost achiziționat deja de doi operatori europeni de transport local din Luxembourg și Anvers.

Autobuzul articulat complet electric Lion’s City 18E, cu o capacitate de transport de până la 120 de pasageri, va intra în producția de serie în luna aprilie 2021.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Banca Națională a României și-a deschis porțile

În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat cea de-a patra...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect