6.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Centrul de Spectacole Sibiu: studiul ARUP estimează un cost de 100 de milioane de euro, legături cu centrul istoric și mai multe săli de spectacole

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Centrul de Spectacole și Conferințe pe care Primăria Sibiu intenționează să-l construiască în centrul orașului, în locul Teatrului Național Radu Stanca, ar putea costa peste 100 de milioane de euro și va ocupa o mare parte a spațiului din actuala parcare a teatrului. Va deveni astfel cel mai mare și mai scump proiect al Sibiului din istorie.

Reprezentanții Grupului ARUP, care realizează un studiu de prefezabilitate la cererea Primăriei Sibiu, pentru a stabili toate detaliile necesare startului construcției unui centru cultural de amploare în Sibiu, au avut în aceste zile mai multe prezentări ale documentației pe care o realizează, inclusiv o întâlnire cu presa, în care au fost expuse ideile principale, caracteristicile esențiale, liniile de lucru și concluziile  care se desprind din acest studiu.
Centrul de Spectacole și Conferințe, așa cum este denumit la acest moment, generic, viitorul complex cultural al Sibiului, va fi nu doar un sediu nou pentru TNRS, ci și un spațiu destinat diferitelor evenimente culturale și sociale. În același timp, va reprezenta o conexiune între centrul istoric al orașului și zonele limitrofe acestui centru, atât funcțional, cât și arhitectural. Prezentarea realizată de Tateo Nakajima, din partea ARUP, a cuprins mai multe capitole, începând cu viziunea, conceptul acestui noi obiectiv, structura propusă pentru viitoarea construcție, conexiunile cu spațiile din jur, câteva idei referitoare la edificiul în sine și la structurile din care va fi format.
centrul de spectacole si conferinte Sibiu
Estimările făcute de compania ARUP, una dintre cele mai mari firme de consultanță din lume, arată că prețul construcției se va ridica la 118 milioane de euro, fără alte cheltuieli care vor însoți inevitabil construcția. Suprafața totală desfășurată ar putea ajunge la 24.544 metri pătrați, acoperind, cu toate clădirile propuse, actualul teatru, parcarea și zona sălii de sport. Timpul în care ar putea fi realizat obiectivul nu a fost estimat, însă vorbim despre un interval care ar putea ajunge la 10 ani, dacă includem celelalte studii, aprobări și avize, licitații și lucrările în sine. În centrul complexului, care ar putea fi format din mai multe săli conectate, se va afla marea sală, dedicată spectacolelor de teatru și nu numai, cu circa 450 de locuri, dar care ar putea să fie extinsă la 850 și chiar la 1500 de locuri, pentru concerte mari.
Consultanții au propus primăriei realizarea unei legături fizice între viitorul centru cultural și centrul istoric prin intermediul unui pod care să supratraverseze bulevardul Corneliu Coposu, alte legături cu spațiile verzi din zona centrală fiind de asemenea sugerate de studiu.
Pentru a putea fi implementat, proiectul are nevoie să parcurgă pașii prevăzuți de legislație: un studiu de fezabilitate, care să calculeze costurile celei mai bune variante propuse, apoi un proiect tehnic realizat pe baza studiilor și, în final, execuția. Tateo Nakajima ne-a declarat că ARUP este interesată să participe și la celelalte etape de realizare a construcției, având în vedere faptul că grupul britanic se ocupă inclusiv cu proiectări și execuții de astfel de lucrări monumentale.
Vom prezenta în zilele următoare pe larg viziunea studiului realizat, așa cum ne-a fost oferită de cei de la Arup și de reprezentanții Primăriei Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect