Connect with us

Administrație

Refugiul alpin Călțun a fost deschis pentru turiști

Odeta Veştemean

Publicat

pe

caltun
Bannet continental 29 aprilie

Un refugiu alpin modern construit la 2160 de metri altitudine, lângă lacul Călțun din Munţii Făgăraş este deschis din această săptămână pentru turiști. Aici se poate adăposti orice persoană care are nevoie de un mic popas sau se află într-o situație de criză. Construit la aproximativ 25 de metri deasupra vechiului refugiu, degradat din cauza vechimii, noul imobil are o capacitate de 22 de locuri, servind și ca bază pentru echipele Salvamont aflate în serviciul de patrulare preventivă sau la intervenții. Refugiul Călțun se află pe traseul montan de creastă, între Bâlea Lac și Vârful Negoiu ( la 3 ore de mers față de Bâlea Lac și la 4 ore de mers față de Cabana Negoiu).

Construcția, realizată integral din materiale ecologice (lemn stratificat, panou fotovoltaic pentru energie) are o suprafață de 36 de metri pătrați, este compartimentată în două încăperi și este dotată cu paturi, scaune, masă, fiind prevăzut și un loc pntru gătit. Nu are decât o singură fereastră, într-un turn aflat deasupra tavanului, prin care turiștii pot coborî în refugiu pe timpul iernii, când ușile și construcția sunt îngropate sub zăpadă. Lucrările au început în noiembrie anul trecut şi s-au finalizat în această săptămână. Tot procesul a fost unul dificil, pentru că modulele ce compun refugiul au fost transportate cu un elicopter MI 17, pus la dispoziţie de Ministerul de Interne, acesta efectuând peste 10 zboruri.

“Proiectul refugiului a fost realizat de Marius Miclăuș, un arhitect din Timişoara care a acordat o mare atenţie protejării mediului și care a lucrat cu Marius Șoflete, unul dintre cei mai buni ingineri de construcții din lemn din România. Transportarea materialelor a fost extrem de dificilă, pilotul elicopterului, comandorul Neculai Chiriță, mi-a spus ca a fost poate unul dintre cele mai grele zboruri din ultima perioadă. A fost dificil din cauza altitudinii, a condiţiilor meteo şi mai ales din cauza greutăţii modulelor. Piloţii au fost foarte atenţi, ei ne-au dat indicaţii despre dimensiunile modulelor, pentru a le putea transporta fără a pune în pericol zborul”

, spune Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.

Potrivit reprezentanților Salvamont, refugiul Călţun nu este o unitate de cazare, ci un loc unde turiștii să aibă posibilitatea să se odihnească în timpul drumețiilor dificile sau în situații de pericol. Până la finalul lunii septembrie, acolo se va afla permanent un echipaj Salvamont Sibiu. Investiția se ridică la 150.000 de lei, fonduri alocate de Consiliul Judeţean Sibiu.

Vechiul refugiu va fi casat, iar în locul său va fi amenajată o platformă de aterizare pentru elicopterele de intervenţie. În zona de creastă a Munţilor Făgăraş nu există refugii montane suficiente, ținta pentru asigurarea siguranţei turismului montan în zona de creastă fiind construirea a cel puţin două noi refugii la Chica Fedeleşului şi Portiţa Avrigului. De asemenea, pe teritoriul județului Sibiu, Salvamont consideră că ar mai fi nevoie de refugii montane și în Munții Lotrului și în Munții Cindrel.

12
14
7a
15
19a
19aaa
24

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *