Connect with us

Administrație

Imnul Național a răsunat miercuri în fața Cercului Militar Sibiu, într-o ceremonie dedicată acestui simbol

Raluca Buduşan

Publicat

pe

DSC 0197

Câțiva zeci de sibieni, alături de oficialități locale, au fost prezenți astăzi la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Imnului Național. Aceasta a avut loc Miercuri, 29 iulie, în fața Cercului Militar. După slujba religioasă, prefectul Sibiului Ovidiu Sitterli și primarul interimar Astrid Fodor au ținut un discurs despre istoria, importanța, însemnătatea și emoția pe care o transmite „Deșteaptă-te române”, atunci când este intonat. Cel care a dat tonul imnului națiopnal, în fața Cercului Militar a fost Ghiță Bârsan, comandantul Garnizoanei Sibiu, care a anunțat prezența la eveniment a promoției de tineri ofițeri 2015 și încheierea evenimentului cu defilarea Gărzii de Onoare.
Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.
La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima oară în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poezia patriotică „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.
„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după aceea „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Mai jos puteți citi mesajele autorităților cu ocazia Zilei Imnului Național

8
FotoCredit: Radu Micu

„Deşteaptă-te, române!” este simbolul mândriei, al solidarităţii şi al unităţii naţionale. Ne-a unit în vremuri de restrişte, în momente de cumpănă ale istoriei noastre, insuflându-le forţă şi curaj celor care s-au ridicat împotriva duşmanilor. „Deşteaptă-te, române!” a fost chemarea revoluţionarilor paşoptişti, la care au răspuns toţi românii care au năzuit la libertate. În decembrie 1989, „Deşteaptă-te, române!” a răsunat din nou pe străzile României, redeşteptând în sufletele tuturor sentimentul de patriotism autentic şi dorinţa de libertate.
Alături de drapelul tricolor, Imnul Naţional este elementul definitoriu al poporului român. Ca demni urmaşi ai eroilor neamului, suntem datori să onorăm, astăzi, memoria celor care şi-au dat viaţa pentru făurirea statului român şi să-i cinstim pe cei care veghează la libertatea noastră.

Vă invit, astăzi, stimaţi cetăţeni ai judeţului Sibiu, să intonăm cu mândrie Imnul Naţional al României, cu mâna dreaptă pe inimă!
„La Mulţi Ani!” tuturor românilor, de Ziua Imnului Naţional al României!

DSC_0221Mesajul Primarului Interimar, Astrid Fodor

„Imnul Național al României este simbolul care, împreună cu drapelul și stema țării, ne-au însoțit în cele mai grele, dar și cele mai frumoase momente ale istoriei naționale. Imnul pe care îl intonăm astrăzi s-a auzit la Revoluția din 1848, în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial, la Marea Unire din 1918 și la Revoluția Română din 1989. Anul 1998, an în care cântecul patriot „Deșteaptă-te române”, devine Imnul Național al României, acesta nu mai răsună pe câmpul de luptă sau în vâltoarea revoluțiilor, pentru că trăim în vremuri de pace. Dar indiferent de vremurile în care trăim, indiferent de împrejurări, de fiecare dată când se intonează Imnul Național al Românie, acesta emoționează. Chiar dacă trăim în vremuri de pace, noi avem nevoie de simboliuri, simboluri împrejurul cărora să ne unim ca o națiune puternică, o națiune capabilă să depășească dificultățile inerente perioadei istorice pe care o trăim. Permiteți-mi ca de ziua Imnului Național să vă urez tuturor, La mulți ani!”

Ioan-Cindrea-CJ-Sibiu
Mesajul Președintelui Consiliului Județean, Ioan Cindrea

Aniversăm astăzi, 29 iulie, Ziua Imnuluii Naţional al României, prilej de a ne încărca inimile cu sentimente înălţătoare de patriotism şi de a face un arc peste timp până în anul 1848, când a fost cântată pentru prima dată melodia „Deşteaptă-te, române!”, dar şi până în anul 1989, când acest cântec ne-a făcut pe toţi să ne simţim uniţi, să ne simţim o forţă care ne-a condus spre democraţie.
Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Sunt convins că fiecare dintre noi am fredonat sau cântat cel puţin o dată „Deşteaptă-te, române!”, moment în care am fost însufleţiţi de sentimente puternice că aparţinem poporului român şi avem în spate o istorie marcată de multe perioade grele, dar şi de victorii.
Doresc ca întreaga comunitate sibiană să ştie că, începând din 2012, toate şedinţele Consiliului Judeţean Sibiu încep cu intonarea imnului naţional, urmat de rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, o dovadă sinceră de cinstire şi preţuire a neamului românesc şi a credinţei creştine şi o ocazie în fiecare lună de a arăta că suntem uniţi, chiar dacă aparţinem unor etnii, confesiuni şi formaţiuni politice diferite. „Deşteaptă-te, române!” ne reaminteşte că noi, cei de la Consiliul Judeţean Sibiu, suntem în slujba dumneavoastră, a cetăţenilor din judeţul Sibiu şi urmărim doar binele semenilor noştri.
Cu prilejul Imnului Naţional al României, permiteţi-mi să adresez tuturor sibienilor şi tuturor românilor urarea „La Mulţi Ani!”

Ascultati Imnul României AICI!

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *