Connect with us

Administrație

Eminescu aniversat la New York

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

împlinirea a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu a fost sărbătorită la Consulatul General al României din New York în 16 ianuarie din iniţiativa scriitorului pr. prof. Theodor Damian, preşedintele Institutului de Teologie Ortodoxă şi Spiritualitate, printr-un simpozion intrat de aproape două decenii în tradiţia culturală a comunităţii românilor de peste ocean ca cel mai amplu eveniment cultural academic din Statele Unite ale Americii.

Simpozionul din acest an aniversar a avut ca temă generală „Receptarea lui Eminescu în cultura română în trecut şi astăzi”. Au coferenţiat distinşi cercetători şi cadre didactice prestigioase ale domeniului precum profesorii Theodor Damian şi Doru Tsaganea de la Metropolitan College din New York, Anca Sîrghie de la Universitatea „Alma Mater” Sibiu, Tudor Spătaru de la Columbia University, USA, criticul şi istoricul literar M.N.Rusu, Valentina Ciaprazi de la LaGuardia Comunity College din New York, dr. Napoleon Săvescu, directorul revistei „Dacia Magazin” şi preşedintele Asociaţiei „Dacia Revival International Society” din New York. „Surpriza pe care mi-au pregătit-o organizatorii manifestării însă, nu a fost faptul că la această ediţie eram singurul specialist invitat din ţară, ci că în reuniunea din 15 ianuarie la Cenaclul <<Mihai Eminescu>> din New York eram oaspetele lor de onoare, drept care trei membri de frunte ai cenaclului, anume poetul prof. Th Damian, prof. Valentina Ciaprazi, criticul şi istoricul literar M.N.Rusu, au prezentat ultimele mele cărţi apărute în ţară”, a susţinut Anca Sîrghie, conf. univ. dr. la Universitatea „Alma Mater” Sibiu.

Partea artistică a programului s-a compus dintr-un recital din lirica poetului aniversat şi un altul din creaţia membrilor Cenaclului literar „M. Eminescu” din marea metropolă americană. în cea de-a doua zi a evenimentului, la Capela „Sf. Petru şi Pavel” din New York s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a marelui poet şi publicist român. (G.M.)

 

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *