Connect with us

Administrație

Peste 6 000 de oameni au participat la ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

DSC0230 site
Bannet continental 29 aprilie

Organizate timp de 5 ediții, la finele săptămânii, Zilele Culturale au inclus în această toamnă peste 60 de evenimente, desfășurate în 13 localități din județul Sibiu. Potrivit reprezentanților CJ Sibiu, între 19 septembrie și 18 octombrie, peste 6 000 de oameni au participat la spectacole folclorice, lecturi publice, filme documentare, concerte simfonice, piese de teatru, ateliere educaționale, târguri de produse tradiționale, drumeții turistice și plimbări culturale. Prrincipalele localități gazdă au fost Rîu Sadului, Loamneş, Cârţişoara, Agnita, Moşna și Valea Viilor.

În total, participanții s-au bucurat de peste 30 de ore de spectacole folclorice, „Junii Sibiului” urcând pe scenă cu 35 de artişti în fiecare final de săptămână, alături de ansambluri ale localităţilor gazdă. Ediţia de toamnă a proiectului Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu a prilejuit reîntâlnirea publicului din judeţ cu artiştii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, prin intermediul proiectului „Ora de muzică clasică”. Peste 400 de spectatori au participat la  cele 5 recitaluri susţinute de 22 artişti sibieni în Bisericile Evanghelice din localităţile organizatoare. De asemenea, Biblioteca Judeţeană Astra a organizat 9 evenimente în 6 localităţi. S-au făcut lecturi publice, s-au inaugurat rafturi noi în bibliotecile deja existente, iar la Rîu Sadului biblioteca s-a mutat în sediu nou. Copiii s-au bucurat de cele 3 reprezentaţii de animaţie culturală „Forme din hârtie şi rime din poezie”, s-a organizat şi un Atelier de proverbe și alte semne ale înțelepciunii din bătrâni. La toate aceste evenimente au participat 260 de copii şi adulţi interesaţi de prezentări.
820 de copii s-au bucurat de filmele prezentate pentru ei de Caravana Astra Film, dar şi de piesele de teatru jucate de actorii şi păpuşile lor de la Teatrul Gong. 500 dintre copiii care au venit la Zilele Culturale au participat şi la atelierele meşteşugăreşti realizate de instructorii de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ilie Micu”.
La târgurile de produse tradiționale au fost amplasate 19 stand-uri: 6 cu produse de panificaţie şi patiserie, 5 cu produse lactate, 3 cu fructe şi sucuri naturale, 2 cu produse din carne, 2 cu flori şi 1 cu miere. Pe lângă aceste stand-uri, Camera Agricolă Sibiu a participat la fiecare ediţie cu un stand propriu de consultanţă.
În cadrul programului „Plimbări culturale” propus de Asociația Județeană de Turism Sibiu, 130 de excursionişti au parcurs pe jos, cu microbuzul și cu bicicleta aproape 1.000 de km de drumuri şi poteci turistice, pentru a descoperi un mozaic de atracţii şi experienţe autentice. Fiecare excursie a pus în valoare infrastructura de agrement, patrimoniul cultural, gastronomia, priceperea şi ospitalitatea comunităţilor locale. Drumeţie în livezile tradiţionale şi participarea la o nuntă tradiţională în Mărginimea Sibiului, drumeţie în peisajul alpin spectaculos al Munţilor Făgăraş sau în canionul de la Mihăileni, plimbări cu trenul cu aburi pe Valea Hârtibaciului, ateliere de confecţionat ţiglă tradiţională pe Valea Calvei, descoperirea pe bicicletă a sitului UNESCO Valea Viilor şi a împrejurimilor, picnicuri cu produse locale, vizite de sate cu ghizi locali… sunt doar câteva din activităţile care au fost apreciate de participanţi.
Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 18 octombrie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice organizate în 13 localități din cele 5 zone ale județului: Mărginimea Sibiului (19-20 septembrie), Ţara Secaşelor (26-27 septembrie), Ţara Oltului (3-4 octombrie), Valea Hârtibaciului (10-11 octombrie), Valea Târnavelor (17-18 octombrie).

„S-a încheiat al treilea an în care Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu au readus tradiţia în prim-plan. Am reuşit ceea ce ne-am propus la început: revitalizarea tuturor zonelor şi localităţilor din Judeţul Sibiu, nu doar a celor deja consacrate. Pentru succesul programului iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu stă mărturie numărul foarte mare de oameni care a venit la evenimente. Timp de trei ani Zilele Culturale au fost organizate de două ori pe an, primăvara şi toamna. Anul viitor însă, am decis ca ediţia de primăvară să nu aibă loc, pentru că s-ar suprapune cu campania electorală pentru alegerile locale. Vrem astfel să evităm ca aceste evenimente să fie folosite în scop electoral, deoarece proiectul a fost gândit pentru a avea cultura şi tradiţia în prim-plan. Acesta este şi motivul pentru care anul trecut, ediţia de primăvară a avut loc după alegerile europarlamentare, iar ediţia de toamnă s-a încheiat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale”, spune Ioan Cindrea, Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

DSC0194
DSC0230 site1
DSC0191
DSC0218
2015 V Doamnei si golul alpin Balea c AJTS 48
2015 V Doamnei si golul alpin Balea c AJTS 198
2015 V Doamnei si golul alpin Balea c AJTS 299

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *