Connect with us

Administrație

Activităţi de pionierat pentru conservarea acvilei ţipătoare mici

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, ai cărui beneficiari sunt Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română (SOR), a început în anul 2011 implementarea activităţilor concrete de conservare a speciei, printre care si izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări. Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică. La nivel naţional, mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania, zeci de mii de păsări cazând victime stâlpilor de medie tensiune.
în cadrul proiectului LIFE au fost izolaţi primii 80 de stâlpi de medie tensiune, în zonele Sărata, Porumbacu de Sus – Porumbacu de Jos, Avrig – Mârşa din Piemontul Făgăraş, începând cu 20 iunie 2011. în prezent, activitatea de izolare se desfăşoară în Podişul Hârtibaciului şi va continua în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Până la finalul anului 2011 vor fi izolaţi 1500 de stâlpi de medie tensiune în toate cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Lucrările se realizează de către o firmă specializată contractată pentru acest scop de Agentia Regională de Protecţia Mediului Sibiu.

De remarcat este efortul voluntarilor care au lucrat timp de câteva luni în teren alături de echipa de proiect pentru a identifica stâlpii problemă, care au provocat electrocutarea a zeci de păsări, din cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Echipelor SOR şi Milvus li s-au alăturat 31 de voluntari care împreună au verificat peste 3400 de stâlpi. Pe baza datelor colectate de ei, au putut fi identificate speciile de păsări afectate de electrocutare şi stabilite priorităţile pentru lucrările de izolare a liniilor electrice.

Activitatea de izolare a stâlpilor de medie tensiune, care se realizează în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, are caracter de pionierat în centrul Transilvaniei. Cu excepţia unui proiect pilot al Asociaţiei Grupul Milvus, care a izolat în trecut câţiva stâlpi de medie tensiune, în zona Dumbrăvioara, astfel de acţiuni nu au mai fost întreprinse până în prezent în această zonă.
Importanţa acţiunii de izolare a stâlpilor periculoşi pentru păsări este cu atât mai mare cu cât la conferinţa cu tema “Liniile electrice şi mortalitatea păsărilor în Europa” desfăşurată la Budapesta în luna aprilie 2011, la care a participat şi echipa proiectului LIFE, a fost elaborat un document cu titlul “Declaraţia de la Budapesta pentru prevenirea electrocutării păsărilor”. Acest document a fost trimis Comisiei Europene pentru a sta la baza unei viitoare Directive a Uniunii Europene care va obliga companiile de electricitate din statele membre să construiască linii electrice sigure pentru păsări şi să înceapă izolarea reţelelor electrice existente. Din acest punct de vedere, proiectul LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” vine în întâmpinarea acestui demers European important pentru protejarea păsărilor în special şi conservarea naturii în general.

Pe lângă izolarea stâlpilor de medie tensiune, alte măsuri practice de conservare ce au început să fie implementate în cadrul proiectului LIFE sunt: managementul adecvat al pajiştilor, prevenirea deranjului specie în perioada de cuibărit, stabilizarea cuiburilor naturale deteriorate, montarea de cuiburi artificiale, restricţionarea accesului pe drumurile forestiere în perioada de cuibărit a acvilelor prin montarea de bariere. Toate aceste activităţi se desfăşoară în cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului aflate în zona de centru a Transilvaniei: Piemontul Făgăraş, Podişul Hârtibaciului şi Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului. Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul LIFE+ “Natură şi Biodiversitate” al Comisiei Europene, iar cea mai mare parte a co-finanţării este asigurată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi ofiţerul de comunicare la proiectului la telefon 0735.514.580 sau pe e-mail la adresa pomarina.life@anpm.arpmsb.ro. Informaţii suplimentare puteţi găsi pe pagina de internet a proiectului www.pomarina.ro

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *