Connect with us

Administrație

Stații noi de tratare a apei, la Agnita și Dumbrăveni

Daniel Dăbăcan

Publicat

pe

Apa de la ST ArpaselAproximativ 30.000 de locuitori din localitățile Agnita (20.000) și Dumbrăveni (9.500) beneficiază de o rețea de apă modernizată. Operatorul regional „Apa Târnavei Mari” anunţă încheierea contractului de lucrări „Surse de apă, staţii de tratare şi conductă de aducţiune în Agnita şi Dumbrăveni”, în cadrul proiectului POS Mediu „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, jud. Sibiu”, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C. & S. Di Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar constructorul care a executat lucrǎrile, Tecnicas de Desalinizacion de Aguas S.A. (Tedagua) din Madrid, Spania.

Pentru regiunea Dumbrăveni, contractul a prevăzut reabilitarea frontului de captare a apei, înlocuirea conductei de aducţiune de 1,845 km între frontul de captare şi staţia de tratare, precum și o staţie reabilitată şi modernizată cu un nou sistem de tratare a apei în vederea eliminării fierului şi manganului în exces, deservind locuitorii din Dumbrăveni şi Hoghilag, iar, în viitor, și pe cei din Ernea şi Şaroş pe Târnave.

Pentru regiunea Agnita, s-a reabilitat și extins pe o lungime de 38,627 km o conductă de aducţiune între staţia de tratare de la Arpășel şi rezervorul din Agnita și s-a construit o nouă staţie de tratare pe vechiul amplasament al staţiei din Arpăşel, care derulează procese moderne de tratare a apei, pentru a deservi locuitorii din Agnita, comuna Bîrghiş şi pe cei de pe întreg traseul conductei de aducţiune : Arpaşu de Sus, Arpaşu de Jos, Cîrţişoara, Cârţa, Nou Român, Săsăuş, Chirpăr, Vărd, Veseud, Nocrich, Marpod.

“Procedeul de tratare al stațiilor este complet automatizat, conectat la sistemul SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea în întregime a procesului. Prin implementarea acestui contract, s-a obținut îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor de tratare, optimizarea capacităţii şi a performanţei staţiilor. Din perspectiva beneficiilor pentru populaţie, avantajul este asigurarea de apă potabilă corespunzătoare calitativ şi cantitativ standardelor UE, cu impact direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a stării de sănătate a populaţiei din zonele deservite”, spun reprezentanții ATM.

În viitor, 30.000 de locuitorii vor fi deserviți de cele două stații de tratare.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *