Connect with us

Administrație

12 mai: Let`s Do It, World! Let`s Do It, Romania!

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

în 2012, peste 85 de ţări din întreaga lume vor organiza o zi de curăţenie generală, în perioada 24 martie-25 septembrie. România este pe harta mondială – Ziua de Curăţenie Naţională este 12 mai, zi în care vor mai face curăţenie şi Bulgaria, Republica Moldova şi Turcia.

Acţiunea globală de curăţenie este organizată sub numele de Let`s Do It, World!, fiind iniţiată de comunitatea cu acelaşi nume, care cuprinde toate ţările în care a fost deja realizat proiectul “Let`s Do It!” Ţările participante din întreaga lume îşi propun să aducă o schimbare reală şi să demonstreze că oamenilor le pasă de natură şi de ţara în care locuiesc şi că vor să trăiască într-o lume mai responsabilă. în aceeaşi perioadă cu România vor organiza acţiuni şi Estonia si Portugalia (24 martie), Mexic (31 martie), Austria si SUA – statul California (21 aprilie), Marea Britanie (13 mai). Lista completă este disponibilă pe www.letsdoitworld.org.
Pentru cel de-al treilea an consecutiv, Asociaţia Prietenii Naturii România, organizatorul proiectului “Let’s Do It, Romania!” în judeţul Sibiu şi MARQUARDT Schaltsysteme îi invită pe toţi locuitorii din judeţ să ia parte la mişcarea internaţională de curăţenie şi să arate că le pasă de judeţul lor. După succesul primelor două ediţii din 2010 şi 2011, la care au participat peste 7 000 de voluntari sibieni şi care au colectat peste 20 000 de saci de deşeuri din tot judeţul, este momentul unei noi provocări pentru judeţul Sibiu.

Suntem în ultima săptămână de pregătiri pentru Ziua de Curăţenie Naţională. Avem încredere că sibienii vor fi alături de Let’s do it, Romania ! în lupta cu indiferenţa, motiv pentru care vă aşteptăm în număr cât mai mare, sâmbătă, 12 mai, ora 8.00 am, să demonstrăm că se poate, că putem fi solidari, că putem da o lecţie de ecologie.

Anul acesta, acţiunea de curăţenie naţională va îmbrăca o nouă formă: în fiecare judeţ s-au ales zonele în care se va face curăţenie, pentru Sibiu fiind următoarele: malurile râului Cibin de la Gura Râului pana la vărsarea în Olt, cursul Sevişului de la Răşinari până la Șelimbăr, Valea Stezii si Curmatura, Pădurea Dumbrava, Valea Argintului (Cisnădioara, Cisnădie, DN1), zona Sadu, Valea Hârtibaciului (Agnita), partea de nord a judeţului (Mediaş)

Obiectivul strategic al acţiunii din acest an este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor la 30% din numărul de saci colectaţi, de la 26% în 2011 şi 17% în 2010.

La punctele de înregistrare, voluntarii se vor înscrie pe lista Echipei Naţionale de Acţiune, vor primi instructajul necesar acţiunii, materialele necesare curăţeniei (saci şi mănuşi) şi li se vor aloca mormanele de gunoi.

Primii 500 de voluntari din Sibiu, sosiţi la Sala Transilvania vor primi din partea “Let’s do it, Romania!” şi MARQUARDT Schaltsysteme câte un tricou, din partea Best Drinks Cisnădie vor primi apa, iar materialele necesare curăţeniei sunt furnizate tot de compania germana, MARQUARDT Schaltsysteme. Mulţumim tuturor sponsorilor noştri pentru sprijinul şi suportul acordat proiectului “Let’s do it, Romania!”.

Programul Zilei de Curăţenie Naţionale va fi următorul:

Orele 8:00 – 11:00
• înscrierea voluntarilor la punctele de înregistrare
• Instructajul voluntarilor (Voluntarii vor primi un număr de telefon de la punctul de inregistrare, unde vor putea semnala eventualele probleme (e.g. s-au terminat sacii, nu pot găsi mormanul, accidente, situaţii speciale etc.))
• Formarea şi completarea echipelor (dacă nu există echipe deja formate)
• Alocarea mormanelor
• Echiparea voluntarilor cu saci şi mănuşi (pentru cei care nu au deja)
Orele 9:00 – 11:00
• Voluntarii pleacă spre mormanele de gunoi ce le-au fost alocate (cu un mijloc de transport propriu sau asigurat de organizatori, după caz)
Orele 9:15 – 13:00
• Voluntarii curăţă mormanul alocat
• Sacii sunt scoşi la cel mai apropiat drum public pentru a putea fi preluaţi de companiile de salubritate
Orele 13:00
• Liderul echipei de voluntari confirmă fizic (la punctul de înregistrare) sau prin SMS faptul că mormanul a fost curăţat (formatul SMS-ului şi numărul de telefon la care trebuie făcută confirmarea vor fi furnizate voluntarilor la punctul de inregistrare).

Puncte de înregistrare din Judet:
• Sibiu – Sala Transilvania
• Mediaş, Agnita, Cisnădie, Răşinari, Sadu, Marpod, Ocna Sibiului – la sediul Primăriei din fiecare localitate mentionată.
• Aciliu – Biserica

Sfaturi utile pentru voluntari :
Recomandăm purtarea hainelor deschise la culoare, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi strânşi pe gleznă, bocanci. Pe cap, este bine să purtaţi o pălărie de soare, şapcă, batic, etc. Pelerina de ploaie va fi o alegere bună pentru rucsacul oricărui voluntar.

Vă aşteptăm în 12 mai la punctele de înregistrare, începand cu ora 08:00, să curăţăm împreună locurile frumoase din judeţul Sibiu.

Dorim pe aceasta cale să menţionăm că proiectul “Let’s do it, Romania!” nu ar fi fost posibil fără susţinerea şi suportul autorităţilor locale, al sponsorilor şi al partenerilor nostri, carora le multumim că ne-au ajutat să ducem acest proiect la bun sfârşit.

Instituţiile publice sibiene care fac parte din Echipa Naţionala de Acţiune :
Consiliul Judeţean Sibiu, Inspectoratul Școlar Judeţean, Crucea Roşie, TURSIB, Primăriile participante la proiect: Mediaş, Agnita, Cisnădie, Copşa Mică, Răşinari, Sadu.

Sponsorii care susţin proiectul în jud. Sibiu, membrii ai Echipei Naţionale de Acţiune:
MARQUARDT Schaltsysteme – părintele adoptiv al judeţului Sibiu în “Let’s do it, Romania!”, Best Drinks Cisnădie, Redal Cafe, Schuster Ecologic, Eco – Sal, Eco – Mărginime, Eco Valea Hârtibaciului, Tracon.

Partenerii / Ong-urile care s-au alăturat Echipei Naţionale de Acţiune:
Asociaţia Prietenii Naturii România – organizator judeţean, Offroad Club Sibiu, CSE Sibiu – Clubul Studenţilor Economişti, Salvamont Cisnădie, AIESEC Sibiu.

 

Persoana de contact:
Ligia Bardan, ligia.bardan@letsdoitromania.ro, 0722 787 625 – Orange
Echipa Sibiu, sibiu@letsdoitromania.ro

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *