Connect with us

Administrație

Din ianuarie, 3 sibieni au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon

Odeta Veştemean

Publicat

pe

aragazmfx

Prima lună a anului 2013 a făcut tot atâtea victime cât întregul an 2012. La fiecare patru zile, o persoană şi-a pierdut viaţa în urma asfixiei sau intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Numărul persoanelor decedate în acest interval de aproximativ o lună este similar cu numărul celor decedate  pe parcursul întregului an 2012, situaţia fiind una fără precedent în aria de activitate a E.ON. În judeţul Sibiu, de la începutul anului, 3 persoane şi-au pierdut viaţa asfixiate cu monoxid de carbon.

 

Coşurile de fum necurăţate corespunzător sau utilizarea aragazurilor ca surse de încălzire sunt câteva dintre cauzele care au stat la originea a numeroase evenimente tragice înregistrate în aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distribuţie, în prima lună a acestui an.  Astfel, numai în intervalul 1 ianuarie – 4 februarie 2013 au fost înregistrate 7 cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care 8 au decedat, ceea ce înseamnă că la fiecare patru zile o persoană a murit asfixiată cu monoxid de carbon. În judeţul Sibiu s-au înregistrat 2 cazuri în urma cărora 3 persoane şi-au pierdut viaţa.

Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire deteriorate sau neracordate la coşuri ori utilizarea aragazurilor pentru încălzire şi lăsarea lor în funcţiune în timpul nopţii.

“Punând în centrul preocupărilor siguranţa populaţiei, E.ON şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.),  parteneri în cadrul campaniei “Împreună pentru siguranţă”, atrag atenţia asupra necesităţii curăţării coşurilor de fum şi a întreţinerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor.”, transmit reprezentanţii E.On  Gaz.

Pentru siguranţa cetăţenilor, E.ON şi I.G.S.U recomandă să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate . În plus, este necesară supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragazurilor) şi interzicerea utilizării acestora ca surse de încălzire. 

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *