fbpx
Acum citesti:
Astrid Fodor: Obosesc greu pentru că fac ceea ce-mi place
Intreg articolul 13 minute de lectura

Astrid Fodor: Obosesc greu pentru că fac ceea ce-mi place

Primăria Sibiu a consultat populația pentru a stabili prioritățile anilor următori. Sibienii au vorbit despre problemele cu care se confruntă, dar și despre schimbările pe care le așteaptă. Cum va îngloba administrația locală propunerile primite de la cetățeni în Strategia de Dezvoltare, citiți în continuare într-un interviu acordat ziarului Sibiu 100% de primarul interimar, Astrid Fodor.

Ați încheiat recent întâlnirile cu cetățenii pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă. Care ar fi primele concluzii?

Am constatat că a fost un demers mai mult decât benefic. Nu că nu am fi știut noi, administrația locală, care sunt problemele cele mai importante în Sibiu, dar ni s-au reconfirmat. Știam că infrastructura este cea mai arzătoare problemă în oraș și nu a existat cartier în care să nu fi avut discuții despre infrastructură.

Am văzut în sinteza problemelor raportate că au fost extrem de multe probleme punctuale – locuri de parcare, reclamații de tot felul, zone fără mobilier urban – cum sprijină acestea întocmirea unei strategii?

Ajută foarte mult, nu neapărat la strategia pe termen de 7-8 ani, dar ajută pentru măsurile pe care trebuie să le luăm pe termen scurt. Locuri de joacă, dotări în spațiile publice nu sunt probleme de strategie, dar sunt probleme asupra cărora ni s-a atras atenția că se dorește mai mult și atunci știm în ce direcție să ne concentrăm când facem bugetul pe anii următori.

Ați primit și propuneri concrete de strategie, cum vi s-au părut?

După ce le-am văzut sintetizate, mi s-au părut, poate, mai interesante decât am sesizat la momentul respectiv. Atmosfera de la întâlniri te face să nu te poți concentra foarte bine pe un punct, dar le-am analizat foarte bine – nu numai eu, ci o echipă întreagă.

Aș vrea să discutăm despre unele dintre ele. Tren suspendat pe Cibin?

Sunt propuneri care nu sunt realiste, dar e bine să visăm pentru că, de multe ori, din astfel de idei se naște viitorul. Nu cred că în perioada următoare putem vorbi despre un tren suspendat peste Cibin. Un tren urban, este altceva. Este ceva necesar în viitorul Sibiului. De fapt, s-a avut în vedere în PUG-ul aprobat în 2011 și este lăsată zonă liberă pentru el.

Putem estima un orizont de timp când vom avea tren urban?

Nu m-aș hazarda, pentru că trebuie să știm exact ce înseamnă tren urban. Noi acum lucrăm la Planul de Mobilitate Urbană și, când va fi gata, vom ști mai bine spre ce direcție trebuie să ne îndreptăm. Dacă din Planul de Mobilitate va rezulta că trenul urban este o necesitate stringentă, atunci vom face noi un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic, dar asta după ce vom ști exact pentru ce le facem.

Vi s-a mai propus hartă on-line pentru cimitir.

Există o hartă, doar că o poți vedea doar dacă te duci în Cimitir. Urmare a acestor sesizări, vom aloca fonduri pentru tot sistemul acela, un nou computer, o dotare nouă, încât să fie foarte vizibil pentru oricine se duce în Comitir. Apoi vom încerca să o facem încât să poată fi accesată de pe internet harta, nu doar dacă te duci la fața locului.

Altă propunere: toalete publice.

Sunt necesare. Sunt zone unde vom putea amenaja toalete publice clasise – de exemplu în Parcul Sub Arini – unde avem apă curentă, canalizare, altfel costurile vor fi foarte ridicate. Nu poți să amenajezi oriunde. Putem alege, în alte locuri, toalete publice foarte moderne, foarte dotate, nu modelele vechi.

Zona metropolitană?

Nu este o chestiune nouă, dar, personal, nu am făcut demersurile necesare pentru că am considerat că discuțiile trebuie avute după alegeri. Nu e bine să pornești un astfel de proiect, fără a avea garanția că se și continuă așa cum își dorești. După alegeri, cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă primarul care vine ar fi să-i invite la discuții pe primarii care se încadrează. Aș vedea toate localitățile vecine, nu neapărat până la 30 de kilometri că nici prea mare dacă este zona metropolitană nu aduce un beneficiu orașului.

Viceprimarul din Șelimbăr susține că localnicii nu-și doresc zonă metropolitană. Ce credeți?

Eu nu știu ce-și doresc ei. Dacă nu-și doresc, nimeni nu-i obligă. Putem face o zonă metropolitană și fără Șelimbăr. Cine nu dorește, nu trebuie să intre în asociație, dar eu nu cred că Șelimbărul nu-și dorește să intre în zona metropolitană, pentru că nu are niciun dezavantaj. Avantajele sunt când accesezi fonduri europene. Mai ales pentru localitățile mici va fi foarte dificil să acceseze fonduri dacă nu fac parte dintr-o zonă metropolitană sau o asociație intercomunitară.

Întâlnirile cu cetățenii aufost ultimul pas pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă. Cât de aproape suntem de realizarea ei?

Suntem în faza finală, dar așteptăm și Planul de Mobilitate pentru că anumite idei din acest plan vor fi preluate în strategie. Sunt două documente care merg mână în mână. Ne-am fi apucat mai repede de Planul de Mobiliotate, dar am avut șansa ca BERD să ne ofere un grant și am preferat, chiar dacă întârziem un pic cu Planul de Mobilitate, să facem o economie substanțială, costul fiind de circa 250.000 de euro.

Concret, cu ce ne ajută Planul de Mobilitate?

Planul de Mobilitate Urbană va veni cu soluții concrete de fluidizare a traficului auto în Sibiu. Trebuie să vină cu soluții pentru circulația sigură și cât mai oportună pentru bicicliști, pentru un transport în comun mai eficient. Prin Planul de Mobilitate trebuie să găsm acele modalități de transport prin care cetățenii să ajungă confortabil de acasă la locul de muncă și înapoi, în cel mai scurt timp.

Avem Ghidul de Dezvoltare a Sibiului 2014 – 2014. Care e diferența între acest ghid și Strategia de Dezvoltare?

Ghidul este un instrument de lucru. Când se face un ghid, se face o inventariere a problemelor. Ști unde ești și unde vrei să ajungi. Poți verifica după expirarea perioadei dacă ceea ce ți-ai propus ca administrație locală s-a și realizat. Este o modalitate transparentă de prezentare a administrației. Este un document simplu și nu intră în toate detaliile. Strategia intră, pe capitole, în detalii extrem de tehnice. În baza ei, accesezi fonduri europene.

Ați tot vorbit de dezvoltarea unei zone de agrement în Pădurea Dumbrava. Din liniile de finanțare deschise până în prezent nu putem accesa fonduri pentru realizarea acesteia. Renunțăm la idee?

Nu renunțăm la idee. Dorim, pentru ceea ce se poate, să accesăm fonduri europene. Pentru eficiență enegetică putem accesa fonduri pentru instalații solare de încălzire a apei, dotări. La ora actuală avem un PUZ în lucru și vom intra în curând în CL cu el pentru aprobare. Apoi, vom trece la SF, proiect tehnic, dar să se aprobe PUZ-ul.

Este un proiect viabil pentru acest an?

Nu poate să înceapă în acest an. De fapt, proiectul a început cu realizarea PUZ-ului, dar lucrări efective, nu. Mi-aș dori foarte mult să începem cu lucările de infrastructură – apă, canalizare – în a doua jumătate a anului viitor. Sunt lucrări mari de infrastructură, dar pe care le putem face din bugetul propriu.

Centrul de conferințe în ce stadiu este?

Tot în stadiu PUZ. Teatrul „Radu Stanca” va organiza, în timpul festivalului, o conferință unde vor fi invitați arhitecți de renume pentru a avea odată un concept mai clar cum să arate acest centru de conferințe. Și aici sunt părerile împărțite și chiar și Ministerul Culturii ne-a sugerat că ar fi indicat să purtăm o astfel de discuție cu arhitecți cu experiență mai mare în acest domeniu. Se va face pe timpul festivalului, este un punct în programul lor.

Avem și un proiect de reabilitare a Băii Populare „Neptun”, despre ce este vorba?

La Baia Populară este un proiect pe care am vrut să-l facem anul acesta, dar și aici am găsit posibilitatea de a accesa fonduri pentru anumite cheltuieli. Și aici putem accesa fonduri pe eficiență energetică. Dorim să trecem pe energie solară. Toată clădirea va fi mansardată. Baia Populară este unică în țară și trebuie să rămână așa cum este. Este o bijuterie, dar trebuie să o adaptăm sec. XXI. Dorim să separăm serviciile sociale de cele de agremet. În continuare va fi o baie populară, trebuie să ofere servicii sociale, sunt absolut necesare pentru oraș și sunt și forte căutate, dar vrem să nu se mai intersecteze. În plus, vrem să legăm sala de bazinul de înot. După ce avem analiza cost beneficiu, vom vedea cum se vor împărți lucrările. Acestea trebuie să se desfășoare într-un ritm rapid. Va trebui închisă pe perioada lucrărilor pentru că altfel se lungesc prea mult.

Ați prezentat recent raportul de activitate pe anul trecut. Sunteți mulțumită? V-ați fi dorit mai mult?

Sunt mulțumită, dar aș fi vrut să se facă mult mai mult. Asta mi-aș fi dorit. Cel mai greu lucru mi se pare în administrație că trebuie să ai răbdare. Trebuie să ai o răbdare de fier pentru că ceea ce-ți propui nu se poate realiza foarte repede, ba chiar unele se realizează foarte, foarte greu datorită procedurilor lungi. Poți să ai contestații, lucrurile se mișcă încet. Formalitățile sunt greoaie, merge încet, de aceea tu-ți propui să faci ceva într-un an, dar se prelungește și ajungi să te bucuri că reușești să faci în anul următor. Dezamăgirea este foarte mare. Eu sunt totuși mulțumită că, la infrastrucutră, care este cel mai important capitol, am reușit anul trecut să facem 60 de străzi. Este o cifră foarte mare, s-a dat în funcțiune Viaductul, podul de la Piața Cibin, podul din Vasile Aron.

Cate ore pe zi lucrati?

Multe. Încerc să-mi fac și timp liber, este absolut necesar. Îmi petrec timpul citind sau uitându-mă la reviste sau mai cumpărând ceva de pe internet.

Sunteți prima femeie primar. Cum credeți că v-au perceput oamenii?

Faptul că am fost din 2008 viceprimar și am lucrat alături de domnul Iohannis a fost un mare avantaj pentru mine pentru că nu am aterizat pe acest scaun. Cred că e important ca cineva care dorește să ocupe această funcție să se gândească că este o funcție cu foarte multă responsabilitate. Nu știu cum se percepe dinafară, dar vă spun că vorbim de milioane de euro care se gestionează de o primărie, pentru care un primar are responsabilitatea și avem o legislație stufoasă care trebuie aplicată categoric. Nu poți să faci abstracție. Vedeți ce se întâmplă dacă nu respecți legislația și este bine să nu sari peste niște etape în pregătirea ta profesională. Eu am început de jos și am ajuns până aici. Cunosc practic tot ceea ce se petrece și m-a ajutat mult. Sper că sibienii m-au perceput ca pe o persoană apropiată lor.

Ce calități v-au ajutat în administrație?

Pe mine personal m-a ajutat puterea mare de muncă, una din calitățile mele principale. Obosesc greu, pentru că fac ceea ce-mi place. M-a ajutat faptul că am o pregătire, și juridică, și economică și am înțeles mult mai repede mecanismele. M-a ajutat faptul că am avut un exemplu de la care am învățat multe, dar și o echipă de profesioniști care au fost alături de mine și sunt alături de mine. Este un foarte mare avantaj. Fără echipă nu faci nimic. Cine își închipuie că poate conduce o instituție fără o echipă, greșește.

Care credeți că sunt calitățele unui bun primar?

Să fie dedicat, să pună pe primul loc orașul, urbea, cetățenii. Vrei, nu vrei trebuie să pui pe locul secund sau terț tot restul. Nu este ușor, să-ți fie prima prioritate, dar asta trebuie să vină din tine, să simți că de când te scoli, până te culci, uneori și noaptea când te trezești, trebuie să fie prioritatea ta.

Ce v-ați dori să fie altfel în administrație?

O legislație clară, coerentă, pe înțelesul tuturor, nu o legislațtie care azi apare, mâine se schimbă, azi apare legea, mâine normele care schimbă sensul legii. Nu mi se pare normal. Așa nu se poate lucra. Se lucrează, de fapt, dar nu eficient. Ar trebui să avem alt sistem de salarizare. Din păcate, salariile în administrație sunt jenant de mici și eu știu colegii de aici cât de mult muncesc și o fac din pasiune, dar și-ar dori să aibă salarii de alt nivel. Nu poți trăi așa toată viața. Avem cazuri de persoane foarte bune care au trebuit să plece pentru că nu s-au mai descurcat cu salariile. Și am pierdut noi, a pierdut orașul, au pierdut cetățenii.

Vin alegerile. Cum va fi?

Nu mă gândesc la alegeri. Nu am timpul necesar. Am considerat că locul meu e aici să-mi fac treaba, avem atâtea proceduri în derulare. Alegerile oricum vin. Ele vin, or să treacă. Cel mai bun lucru pentru mine este să-mi văd de treaba mea aici.

Vă e teamă de vreun contracandidat?

Nu mi-e teamă de nimeni, nu pentru că îi subapreciez, ci pentru că astea sunt lucrurile. La un moment dat, vocea alegătorilor va decide. Nu poți să pleci la drum cu teamă. Nu mi-e teamă, fiecare își va duce campania cum crede. Nu mă interesează ce fac contracandidații mei și nu-i urmăresc.

Aveți vreun proiect de suflet pentru Sibiu? Cum ați vrea să-și amintească sibienii de dumneavoastră, ca fiind femeia care…?

Am mai multe proiecte de suflet. Nu pot să fac o ierarhizare, dar aș vrea să mă țină minte sibienii ca femeia care a făcut cel puțin 70 la sută din ceea ce a promis că va face sau, dacă nu a finalizat, a lăsat un proiect în așa stadiu încât cel care vine să-l poată continua.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.