Acum citesti:
Sibienii, chemati sa sa implice la SemiMaraton
Intreg articolul 7 minute de lectura

Sibienii, chemati sa sa implice la SemiMaraton

16 mai este ultima zi în care se mai fac înscrieri pentru persoanele care doresc să alerge la SemiMaratonul umanitar al Sibiului, organizat în 28 mai. În total, la această competiţie a responsabilităţii sociale au fost selectate 21 de proiecte care vor aduce schimbări în bine pentru comunitatea sibiană. Pe lângă banii strânşi prin contribuţia alergătorilor ce vor lua startul, cu toţii ne putem implica în realizarea proiectelor, donând o sumă, cât de mică. Vă prezentăm în această ediţie o parte din proiectele pe care suntem invitaţi să le susţinem, urmând ca în numărul viitor al ziarului să trecem în revistă şi restul cauzelor înscrise la SemiMaratonul Sibiului.

         Asociația ALEG – Dezvățăm violența!
Proiectul urmărește accesul adolescenților la educație pentru prevenirea violenţei în cuplu și pentru relații sănătoase bazate pe egalitate, prin ateliere educative realizate în unitățile de învățământ din Sibiu sau în alte medii cum ar fi centrele de plasament. Atelierele folosesc manuale și activități interactive special realizate pentru adolescenți și testate în alte state europene, care pornesc de la demontarea stereotipurilor de gen.

         Asociația Animal Life – Amenajarea Cabinetului Veterinar din adăpostul Animal Life

Animal Life lucrează la finalizarea adăpostului propriu, destinat câinilor abandonaţi. Adăpostul nu poate funcţiona fără cabinetul medicului veterinar, atât pentru câinii cazaţi acolo, cât şi pentru nenumăratele cazuri pentru care asociaţia plăteşte tratamentele veterinare. Mai mult decât atât, Animal Life are deja la activ 3 campanii masive de sterilizare. În cadrul acestor campanii se sterilizează aproximativ 50 de animale pe zi, în funcţie de medicii disponibili şi spatiu. Cabinetul și staţionarul aferent acestuia ar constitui varianta ideală pentru ca asociaţia să poată organiza din nou asemenea campanii.

         Asociația Baby Care, Asociația Mâini Unite, Organizaţia E.M.M.A., Asociația Unii pentru Alţi – Dăm startul în viață!
Asociaţiile partenere îşi propun achiziţionarea unui ventilator neonatal modern pentru tratarea nou-născuţilor şi prematurilor cu afecţiuni respiratorii, categorie de copii care reprezintă majoritatea celor internaţi în terapia intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. La fel ca şi oamenii, aparatele, echipamentele „îmbătrânesc”. Neonatologia este unul din domeniile în care tehnologia şi aparatura modernă sunt indispensabile pentru a asigura tratamentul cel mai bun, mai eficient şi mai sigur. Aparatele vechi trebuie înlocuite permanent cu aparate noi, moderne, mai performante, mai sigure, iar ventilatoarele neonatale reprezintă echipamentele de bază ale unei terapii intensive neonatale. Peste 85% din copiii internaţi în terapia intensivă neonatală au probleme respiratorii şi necesită o formă de suport respirator pentru a putea supravieţui.

         Asociația Baschet Club Sibiu – Împreună sprijinim performanța tinerei generații de baschetbaliști

Proiectul doreşte să sprijine activitatea de pregătire a celor aproximativ 60 de tineri baschetbaliști legitimați la Clubul Sportiv Universitar Sibiu prin strângerea de fonduri care să le acopere cheltuielile prilejuite de închirierea sălilor pentru antrenamente, echipamente și materiale sportive. Din păcate, CSU Sibiu nu deține o sală proprie pentru antrenamente, astfel că pregătirea se desfășoară în săli de sport închiriate. Pentru acești tineri, sportul cu mingea la coș a devenit din joacă o pasiune și doar o comunitate unită îi poate încuraja să facă performață în competițiile la care participă, organizate de Federația Română de Baschet.

         Asociația Central Hub Sibiu – Connecting the Dots – 3D Printing
Connecting the Dots – 3D Printing este un proiect educațional, ce își propune popularizarea conceptului imprimării 3D în rândul tinerilor. Această tehnologie, folosită frecvent în industrie, a devenit recent accesibilă publicului larg. Elevii sibieni vor învăța să proiecteze obiecte pe care apoi le vor crea fizic cu ajutorul imprimantelor 3D. După această experiență, vor gândi ca niște adevărați „makeri”, de la „De unde îmi cumpăr asta?” la „Hei, dar pot să-mi fac singur această jucărie”.

         Asociația Cu verdele-n SUS – Să creștem o pădure!

Alături de lupta împotriva defrişărilor, protejarea pădurilor înseamnă mai ales educare, asumarea unei viziuni pe termen lung, responsabilizare faţă de natură şi acţiunile proprii. Prin acest proiect, iniţiatorii îşi propun să crească o pădure, tranformând un teren de 2 hectare de păşune neutilizabilă din comuna Arpaşu de Jos într-o tânără pădure de foioase, care să fie îngrijită timp de 5 ani, până la maturitate şi înscrisă în fondul forestier. Plecând de la plantea unui număr de 10.000 de puieţi, alături de voluntari şi susţinători se va învăţa pas cu pas, cum se creşte o pădure nouă, de la pui de copaci la arbori adulţi. Proiectul de faţă reprezintă primii paşi ai acestei păduri: întreţinerea ei pe durata primului an de viaţă.

         Asociația Culturală Villa Abbatis – Bivolița contraatacă
Proiectul are un dublu scop, social și cultural, prin prisma faptului că îşi propune să contrabalanseze tendința de dispariție a bivolilor din Valea Hârtibaciului. Această tradiție este veche de secole, animalele semi-sălbatice cu blană neagră și coarne masive făcându-și veacul de mult pe meleagurile transilvănene. În ultimul deceniu însă, țăranii de subzistență au tendința de a renunța la bivolițe în favoarea vacilor. Ceea ce fac reprezentanţii asociaţiei concret, este să cumpere o bivoliță gestantă, de regulă de la un țăran depășit de situație din diverse motive, și să o plaseze în comodat la o familie aflată într-o situație materială mai slabă, dar având totuși cele necesare creșterii unui animal de talie mare. Proiectul a început în anul 2015, iar până în prezent s-a reușit achiziționarea a patru femele gestante, cărora li s-au găsit noi familii-gazdă.

         Asociația De-a Arhitectura – Cursuri de educație de arhitectură și mediu construit pentru copii
Scopul acestor cursuri opționale este de a ajuta copiii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi, implicit, multe din procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc. Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume, dar le pot da și conștientizarea faptului că pot influența cadrul lor de viață și, implicit, convingerea că de ei depinde calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine.
         Parohia Evanghelică CA – Inima Verde – Loc de joacă pentru copiii din Guşteriţa
Parohia Evanghelică din Sibiu doreşte să amenajeze pe strada Podului 47-49, în parteneriat cu şcoala si cu locuitorii din Gusteriţa, un loc de joacă şi un teren de sport care vor interacţiona cu Centrul de educaţie non-formală pentru mediu, „Guşteriţa Verde”. Proiectul va oferi copiilor din cartier un cadru natural și sănătos pentru mişcare şi socializare şi va facilita incluziunea socială a comunităţii de romi din Guşteriţa, prin activităţi de educatie ecologică, sociale, recreative şi sportive.

         Asociația Liber la joacă – Pauza veselă, pauza altfel
Integrat în demersul de amenajare a cinci zone verzi în curtea liceului, inițiat de Clubul Elevilor din Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, proiectul „Pauza veselă, pauza altfel” încorporează, în două dintre zonele vizate, trei spații de joacă liberă. „Paleții jucăuși”, „Peretele Mâzgălici” și „Tamburiada” vor invita copiii la joacă liberă, oferindu-le contexte diferite pentru învățarea experiențială prin explorarea subiectelor de interes propriu, exercițiul recunoașterii și gestionării unor riscuri potrivite vârstei, dezvoltarea abilităților emoționale și sociale.

         Asociația Lindenfeld prin programul Ajungem Mari – Voluntari în centre de plasament

Alături de 100 de voluntari, iniţiatorii proiectului doresc să aducă o schimbare pozitivă în viețile a 180 de copii aflați în centrele de plasament din județul Sibiu. Fiecare echipă de voluntari își va petrece săptămânal 2 ore alături de copii, susținând cursuri interactive bazate pe învățare prin joacă, ateliere creative și excursii. Copiii sunt astfel ajutaţi să prindă încredere în ei, descoperindu-şi și îmbunătățindu-şi abilitățile care le sunt utile pentru a deveni adulți responsabili și independenți.

Mai multe detalii despre cele 21 de proiecte înscrise la SemiMaratonul Sibiu 2016, organizaţiile care le propun, precum şi sumele necesare realizării lor, găsiţi pe site-ul oficial al evenimentului www.maratonsibiu.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.