4.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Consiliul Judeţean nu va mai finanţa Întâlnirea saşilor la Mediaş

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Aflat la cea de-a cincea ediţie, evenimentul care îi reunea pe saşii din întreaga lume la Mediaş nu a mai primit anul acesta finanţare de la bugetul judeţului. Decizia i-a nemulţumit pe consilierii judeţeni din partea Forumului German al Germanilor din România (FDGR), care este şi organizator al evenimentului.

 

„Evenimentul a fost finanţat întotdeauna de către Consiliul Judetean Sibiu (CJS) şi acum nu a mai primit finanţare şi am dori să întrebăm dacă s-au schimbat criteriile sau care ar fi motivul ca asemenea manifestări, care sunt deja tradiţionale, şi nu se mai finanţează” intrebat fostul preşedinte al CJS, actual consilier FDGR, Martin Bottesch. 

Explicaţia a venit de la Ion Besoiu care a făcut parte din comisia de avizare şi care motivat decizia prin faptul că evenimentul nu a mai îndeplinit trei condiţii noi, introduse de anul acesta,  pentru proiectele culturale care solicită sprijin de la buget: sa respecte strategia culturală a judeţului, să se încadreze în programul Festivalului Zilele Culturale ale Judeţului si să nu aibă alte posibile surse de finanţare. 

„S-au respectat toate criteriile de eligibilitate care erau prevăzute în regulament şi în anii precedenţi. Prin completarea regulamentului, s-au introdus nişte criterii suplimentare legate de impactul vizavi de ceea ce înseamnă strategia culturală asumată de Consiliul Judeţean Sibiu şi de proiectele culturale care sunt cuprinse în programul Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu. Acest proiect nu întrunea exigenţele legate de aceste două condiţii. A treia condiţie a fost legată de faptul că, fiind limitaţi de un buget restrictiv, am luat în calcul să fie selecţionate programele culturale care nu ar fi avut nicio altă sursă alternativă de finanţare. Asta înseamnă că pentru proiectul de la Mediaş există sursa alternativă a Consiliului Local Mediaş, spre deosebire de altele care au fost selecţionate aşa cum apar ele în agenda culturală şi, neîndoielnic nu au nicio sursă legată de vreun fond privat intern sau extern. Asta a fost, în analiza noastră, o modalitate prin care am încercat să împărţim cât mai judicios banii foarte puţini”, a declarat Ion Besoiu. 

Suma pe care au solicitat-o organizatorii pentru organizarea  Întâlnirii saşilor la Mediaş a fost de 10.000 de lei, bani din care ar fi dorit să plătească şi o fanfară locală. Suma alocată de la bugetul judeţului pentru anul 2014 este de 450.000 de lei, care vor merge către 45 de evenimente. Între cele mai mari sume primite se numără Olimpiada de Matematică (183.250 de lei), Festivalul Astra Film ( 44.000 de lei) și Festivalul Internațional de Teatru (12.000 de lei).  

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Banca Națională a României și-a deschis porțile

În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat cea de-a patra...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect