UPDATE: Proiectul prin care urma să fie achiziționat terenul de la Cristian se afla pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, de joi, a Consiliului Județean Sibiu, însă a fost retras, din cauza unor observații din partea consilierilor județeni, care au subliniat că suprafața terenului nu ar fi suficientă pentru a obține fondurile nerambursabile.
n ședința de joi a Consiliului Județean, consilierul județean Gabriel Tischer a fost printre cei care au cerut amânarea achiziționării acestui teren.
„Legat de discuția pe care am avut-o în Comisie, vreau să vă asigur că noi suntem susținători ai acestui proiect, suntem conștienți de utilitatea și de importanța lui. Nu ne dorim nicio formă amânarea lui. Doar că ne dorim o abordare prudentă și responsabilă în cheltuirea banului public. Având pe ordinea de zi proiectul de edificare, m-am informat. Informarea de scurtă perioadă mi-a adus următoarele elemente: avem un raport de specialitate al Direcției Tehnic, prezentat în ședința din 6.02.2020 și care menționează faptul că obținerea finanțării pentru TMB este condiționată de identificarea unor terenuri în suprafață de minimum 30 ha. Avem un alt document, tot de pe site-ul CJ, care se numește „Deșeurile și dezvoltarea județului Sibiu”, și care la un capitol arată că terenul trebuie să aibă între 15 – 20 ha. Astăzi noi discutăm despre un teren de 5 ha, în condițiile în care planul județean de gestionare a deșeurilor menționează faptul că locația pentru construirea TMB va fi identificată pe baza studiilor de teren elaborate în etapa studiului de fezabilitate. Întrebările noastre sunt: dacă suprafața de teren pe care noi vrem să o achiziționăm, cea de 5 ha este suficientă, dacă topografia acestui teren – care nu e tocmai potrivită pentru o construcție industrială, că e un triunghi – e pretabilă edificării acestui proiect? Și ce se întâmplă dacă noi achiziționăm acest teren și vine studiul de fezabilitate și ne indică că nu e pretabil? Am solicitat respectuos amânarea achiziționării acestui teren până în momentul în care avem un document tehnic care să ne indice că terenul este potrivit”, a precizat Gabriel Tischer, în ședința de joi.
Consiliul Județean Sibiu va achiziționa, prin fonduri nerambursabile, un teren de 49.600 mp, în Cristian, pentru construcția unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Proiectul „Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu” constă, de fapt, în investiții în sectorul de gestionare a deșeurilor și este propus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței ce va avea loc astăzi, la Consiliul Județean Sibiu.
„Proiectul își propune ca obiectiv prioritar modernizarea sistemului existent și construirea unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) care să fie utilizată pentru tratarea deșeurilor reziduale și a deșeurilor biodegradabile colectate separat din tot județul. Dorim să subliniem faptul că, prin obținerea unei astfel de finanțări pentru județ, cantitatea depozitată de deșeuri biodegradabile se va reduce cu cel puțin 12.000 tone/an. Termenul final de obținere a finanțării prin programul POIM este 31decembrie 2021. Pentru a eficientiza sistemul de operare al stațiilor delegate prin Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu” și pentru a se asigura un nivel ridicat de reutilizare, reciclare, a deșeurilor municipale generate la nivelul județului, este imperios și necesar realizarea acestei investiții care să asigure sustenabilitatea sistemului de gestionare a deșeurilor pe termen lung”, se arată în raportul de specialitate al CJ Sibiu.
Potrivit Consiliului Județean, implementarea acestui proiect va avea efecte directe asupra tuturor factorilor de mediu în ce privește politica de gestionare a deșeurilor privind prevenirea generării acestora.
Ca urmare a solicitării către UAT-urile din județ pentru identificarea unui teren pretabil pentru realizarea investiției „Instalație de Tratare Mecano – Biologică cu Digestie Anaerobă”, au fost analizate mai multe propuneri. Printre acestea s-au numărat Șura Mică, Șelimbăr, Cisnădie și Slimnic.
În urma analizării propunerilor de amplasamente a fost identificat, în limita administrativă a comunei Cristian, terenul extravilan în suprafață de 49.600 mp, categoria de folosință arabil.
Terenul de aproximativ cinci hectare se află în proprietatea societății ROSWISS SRL Sibiu. Prețul de vânzare al imobilului este de 1.140.800 euro, echivalent a 5.559.917 lei.