Peste 250 de hectare de teren situat la ieșirea din Sibiu spre Poplaca vor trece în domeniul public al municipiului Sibiu. Este vorba despre terenul Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde funcționează poligonul militar de la marginea Pădurii Dumbrava. Demersurile pentru schimbul de terenuri cu Armata au fost inițiate în urmă cu aproape un deceniu, de către Klaus Iohannis, în calitate de primar al orașului. La acea vreme, Iohannis susținea că pe acest teren se va construi un spital de mari dimensiuni. Între timp însă, conducerea Consiliului Județean a optat pentru o altă locație cu privire la ridicarea noului spital, pe Calea Șurii Mici. Municipalitatea sibiană anunță că pe terenul cedat de Ministerul Apărării Naționale va realiza obiective de utilitate publică. În schimbul acestui teren, Armata va primi o suprafață egală în zona Dealului Dăii, unde va construi un poligon de tragere semi-îngropat, costurile fiind suportate din bugetul MApN.
Au solicitat 130 ha și au primit 252 ha
Primăria Sibiu a solicitat MApN avizul favorabil pentru efectuarea unui schimb de terenuri cu o suprafață de 130 de hectare. Surpriză, însă! MApN a transmis că este de acord să cedeze o suprafață mult mai vastă din zona Poligonului Poplaca și anume, 252 de hectare, cu condiția să primească aceeași surprafață în zona limitrofă Poligonului Daia. În prezent, Primăria Sibiu caută soluții pentru a putea să predea către Minister cele 252 de hectare de teren. Astfel, în zona solicitată Primăria a identificat 2 terenuri – unul cu o suprafață de 17 hectare, aparținând Parohiei Ortodoxe Gușterița și unul de 30 de hectare, aflat în proprietatea Parohiei Evanghelice Gușterița. Ambele parohii sunt de acord să cedeze terenurile din acea zonă, cu condiția să li se ofere la schimb terenuri de aceleași dimensiuni în municipiul Sibiu. În acest sens, în ședința de Consiliu Local organizată joi, 27 iulie, consilierii locali sunt chemați să își exprime acordul de principiu atât în vederea realizării schimbului de terenuri între muncipiul Sibiu și statul român, prin MApN, cât și al schimbului de terenuri între Primăria Sibiu și Parohia Evanghelică Gușterița și Parohia Ortodoxă Gușterița.
Schimbul de terenuri se face în două etape
Relocarea poligonului militar va presupune parcurgerea mai multor etape. Prima etapă constă în adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al municipiului Sibiu privind transmiterea în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale a terenului din zona învecinată poligonului Daia. A doua etapă, transmiterea suprafeței de teren din administrarea MApN în domeniul public al Municipiului Sibiu prin hotărâre a Guvernului, se va iniția după ce Consiliul Local va preda MApN suprafața de 252 de hectare pentru realizarea noului poligon de tragere semi-îngropat.
În primă fază, odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern (HG), se va preda municipalității sibiene, de către MApN, o parte din teren, în suprafață de 88 hectare, care nu afectează activitățile de tragere și instrucție. Ulterior, în termen de cel mult 3 ani de la emiterea HG, după realizarea noului poligon de tragere semi-îngropat, relocarea tuturor facilităților de instruire din Poligonul Poplaca în Poligonul Daia șo omologarea celor două poligoane, MapN va preda Municipiului Sibiu diferența de suprafață, de aproape 164 de hectare.
Relocarea poligoanelor militare, finanțată de MApN
Conducerea Academiei Forțelor Terestre, în a cărei administrare se află Poligonul Daia, spune că în prezent se caută soluții și se fac calcule pentru estimarea costurilor lucrărilor de relocare.
„Ne aflăm în etapa în care specialiştii noştri caută soluţii constructive viabile şi fac calcule ale costurilor lucrărilor propuse spre realizare. Ministerul Apărării Naţionale va identifica soluţiile de finanţare prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat, în vederea realizării unor lucrări de investiţii pentru amenajarea unui poligon de tragere semi-îngropat în zona limitrofă Poligonului Daia, pe un teren în suprafaţă de 22,0099 ha, în care vor fi relocate facilităţile de tragere din Poligonul Poplaca”, a transmis mr.Daniel Dorobanțu, șef birou Relații Publice în cadrul Academiei Forțelor Terestre, la solicitarea Sibiu 100%.
Reprezentanții AFT susțin că că este esențial ca prin acest schimb de terenuri să nu fie afectat procesul de instrucție organizat de către unitățile din garnizoana Sibiu.
„ Prin relocarea acestor poligoane nu ne dorim sub nicio formă punerea în pericol a procesului de instruire a studenţilor, cursanţilor din centrele de instruire ale armelor şi militarilor care îşi desfăşoară activitatea în garnizoana Sibiu”, a mai spus mr. Daniel Dorobanțu.
Potrivit acestuia, în noul poligon din Daia vor fi create facilităţi de instruire pentru cursanţii şcolilor de aplicaţii şi centrelor de instruire din garnizoana Sibiu şi de testare a tehnicii şi armamentului aflate la reparaţii în bazele de reparaţii situate în oraşul nostru.