Connect with us

Featured

ALCOOL, TUTUN ȘI DROGURI, drama unei mame de adolescent

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Nu voi da nume, dar voi scrie povestea unei mame care dincolo de panica simțită atunci când vede copilul pe marginea prăpastiei, găsește tăria interioară și înțelepciunea de a face față situației și de a-și aduce copilul ușor, fără ca el să-și dea seama, către drumul cel bun.

Pe cât de frumoasă, pe atât de înspăimântătoare este adolescența, trecerea copiilor spre maturitate. Este acel moment în care sunt sufiecient de naivi să fie influențați cu ușurință, dar destul de maturi să-și asume consecințele. Este perioada în care li se pare că nimeni nu-i înțelege, perioada conflictelor, dar și perioada care îi pregătește pentru viață. Pe mulți dintre noi, părinții, ne sperie această etapă. Copiii noștri, crescuți cu atâta grijă și dragoste, sunt pregătiți să ne plece de sub aripile protectoare și să se îndrepte către lumea mare cu tentanții și provocări. Este momentul în care pot fi atrași cel mai ușor în anturaje nepotrivite, provocați să facă lucruri greșite sau „forțați” să se alinieze unor cerințe și tendințe superficiale dictate de cei mai cool. De aici pleacă și povestea noastră. Cum face față un părinte care este martor al momentelor în care copilul crescut cu grijă și multă dragoste alunecă spre cele mai negre vicii: alcool, tutun și chiar droguri.

PUBLICITATE

Totul a început într-o vară, în care a observat că băiatul ei își schimbă, încet, încet, comportamentul. Fusese crescut cu multă dragoste și înțelegere, cu valori creștine, cu reguli de bun simț, într-o familie în care întotdeauna a primat armonia și respectul. Cu atât mai de neînțeles noua lui atitudine.

Ademenit de prieteni de încredere, a fost atras, încetul cu încetul, într-o gașcă de tineri neînțeleși, tineri care consumau alcool, consumau tutun și droguri. La început băiatul nu se simțea în largul lui și-i povestea mereu mamei că nu și-ar dori să se întâlnească cu ei, însă, după un timp, totul s-a schimbat și tânărul nostru a început să se simtă bine în compania lor.

„Noi nu știam atunci și nici acum nu știm prea multe despre părțile negative ale acestor copii, dar am realizat că fiul nostru a început să se simtă din ce în ce mai bine în mijlocul lor. A început să-și schimbe comportamentul. Din copilașul pentru care conta foarte mult cum se poartă, a devenit impulsiv, iar tonalitatea lui atunci când ni se adresa era lipsită de respect, în mod special când mi se adresa mie, ca mamă. Am luat-o ca pe o descărcare. Mă gândeam că, dacă nu poate refula în altă parte, o să-i permit eu să o facă acasă”, povestește mama.

PUBLICITATE

În scurt timp părinții și-au dat seama că băiatul lor fumează și au făcut față și primei lui beții. Dacă s-a drogat sau nu, nu puteau spune cu certitudine, însă sunt siguri că în grupul în care a intrat, tinerii consumă droguri. Băiatul și-a schimbat aproape toate obiceiurile. A început să asculte muzică cu mesaje nepotrivite, să adopte diverse atitudini de la ceilalți tineri din gașcă, să-și schimbe stările de spirit foarte ușor, de la fericire la tristețe și invers.

Au cercetat cât au putut de bine noul anturaj al băiatului, au mers, au vorbit cu parte dintre tineri, chiar fiul lor le-a dat un nume al unui băiat care plasează marijuana. I-au interzis să se vadă cu el, însă tocmai acel băiat era atracția. Înspăimântător pentru cei doi părinți a fost, însă, numărul mare de tineri despre care au auzit că s-ar droga. Se pare că, mai mult de jumătate din tinerii liceeni fumează marihoana.

Pe tineri, vinovăția îi trage și mai în jos

PUBLICITATE

Prima reacție a fost spaima. Nu este teamă mai mare pentru un părinte decât aceea de a-și vedea copilul cum le alunecă din brațe către una dintre cele mai negre prăpăstii. Să-l confrunte nu era o idee bună. Reproșurile și tragerea la răspundere duc de cele mai multe ori la agravarea situației atunci când vorbim despre adolescenți. Își cunoșteau bine copilul și au realizat că asta l-ar afunda și mai mult.

„Ce am făcut eu? Vă spun ce am făcut eu. M-am apropiat de Dumnezeu. Șocul a fost unul imens. La noi în casă nu se fumează și nu se consumă alcool, iar fiul nostru este un copil bun și liniștit. Vă dați seama ce-am simțit când am realizat că el umblă cu acei tineri care beau și fumează. Nici prin cap nu mi-a trecut de droguri. Când am aflat și mai mult, când mi s-a confirmat, a fost momentul în care am devenit conștientă cu ce ne luptăm. Trebuia să-mi deschid brațele pentru fiul meu, dar trebuia să fiu învățată cum. Ce să fac și cum să reacționez. Biblia a fost primul meu ghid și am mers după modelul Tatălui Ceresc. Am realizat că lucrurile se pot rezolva cu mult har, dragoste, bunăvoință și înțelegere. Am căutat o instruire și am urmat un curs de consiliere în psihologia juvenilă, fundamentat pe psihologia creştină. Sigur, am căutat, am citit tot ce se putea citi și Roger, Bondura, Mischel și alții, dar m-am oprit asupra acestui curs, pentru că oferă mereu o nouă șansă și o nouă șansă”.

Mama din povestea noastră a realizat cât de important este rolul părintelui în perioada de adolescență a copiilor. Atunci când ei sunt în căutarea propriului lor sine, când se simt pierduți și debusolați. A realizat că atunci când opui rezistență, nu ai efectul scondat, ci, din contră, pe cel opus. Este de părere că, atunci când există un conflict între părinți și copii, vina este împărțită și nu există dreptate și adevăr doar de o singură parte. A înțeles că tânărul nu trebuie provocat, a înțeles, de asemenea, că regulile trebuie să continue și că băiatul trebuie responsabilizat.

PUBLICITATE

„Am văzut la fiul meu că atunci când a căzut într-o greșeală, vinovăția l-a tras mai jos. De când am constatat asta, am încercat să nu-i mai creăm cadrul în care el să se simtă vinovat, iar când se simte vinovat ne asigurăm să nu vadă în noi că-l blamăm. Îl lăsăm să vadă că-l iubim și că avem încredere în el că va depăși toate aceste momente. Îl învățăm să știe să trăiască cu el. Este foarte important să știi să trăiești cu tine.”

Pericolele adolescenței sunt consumurile, muzica nepotrivită și depresia

Din fericire, lucrurile au început să intre pe un făgaş mai bun. O perioadă băiatul s-a putut detașa de anturajul lui și a început să vadă lucrurile cu alți ochi. Tinerii alături de care își petrecea timpul au început să-l dezamăgească, nu la nivel cognitiv, ci la nivel emoțional. Și-a dat seama că el nu înseamnă nimic pentru ei, iar implicarea în grupul lor nu-i aduce nimic bun. A întrerupt legătura cu tinerii pe care părinții lui îi știau periculoși, iar bucuria lor este mare. De câteva luni își simt fiul mai detașat și i-au realizat dorința de a lucra cu el înșuși, pentru a nu ajunge într-un punct în care să depășească anumite limite și să-și rănească părinții. Nu consideră că au trecut de toate, însă sunt mai liniștiți și pregătiți pentru ceea ce ar putea să urmeze.

PUBLICITATE

„Suntem la începutul adolescenței, nu putem spune dacă am depășit momentul, dar, pentru noi, acesta este cu siguranță drumul cel bun.”

Mama din povestea noastră a învățat, până acum, care sunt cele mai mari pericole ale adolescenței, dar nu înțelege de ce noi, adulții și autoritățile, facem atât de puține în ceea ce privește binele copiilor noștri.

Conform studiului realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA) privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profe­sional din județul Sibiu, majoritatea adolescenţilor (92%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, mai mult de jumătate (57%) au fumat cel puţin o dată în viaţă, mai mult de jumătate (53%) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate, 12% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite, iar 2% au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.

PUBLICITATE

 

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE