fbpx
Connect with us

Cultura

Ambulanța Monumentelor și Castelul Brukenthal din Micăsasa, subiect de reportaj în Washington Post

Gabriel Dogaru

Published

on

Celebra publicație Washington Post scrie elogios despre proiectul „Ambulanța Monumentelor”, condus de arhitectul Eugen Vaida, care desfășoară în prezent lucrări de renovare în Micăsasa, Sibiu, la castelul Brukenthal din comună, aflat într-o stare avansată de degradare.

Eforturile depuse de oamenii din Ambulanța Monumentelor au fost subiectul unui reportaj din Micăsasa, realizat de jurnaliștii de la Associated Press și preluat de cotidianul Washington Post. „Într-o zi arzătoare de vară, în îndepărtatul sat transilvănean Micăsasa, arhitectul român Eugen Vaida, în vârstă de 39 de ani, este ocupat cu coordonarea unei echipe de voluntari care ajută la salvarea unui castel vechi de secole, aflat în pragul ruinei”, scriu jurnaliștii americani.

Ei au stat de vorbă cu Eugen Vaida, despre ceea ce face Ambulanța Monumentelor și despre proiectul de restaurare din Micăsasa. „Situat într-o vale largă, la poalele Munților Carpați, dărăpănatul Castel Brukenthal din Secolul 16, care a fost cândva casa aristocraților influenți și folosit ca școală primară până la finele secolului, este una dintre clădirile în pericol care sunt salvate de acest proiect. Mai bine de 20 de ani de neglijență au lăsat acest vechi castel în mare nevoie de atenție”, mai scrie Washington Post.

Proiectul Ambulanța Monumentelor, care și-a propus să restaureze clădirile vechi, cu o valoare culturală și de patrimoniu, a reușit să salveze până acum 55 de clădiri istorice, inclusiv biserici medievale, ziduri de fortificație, mori de vânt vechi și locuri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

„Ambulanța Monumentelor are o misiune simplă: să alerge în jurul acestei țări balcanice, pentru a acorda îngrijire cât mai multor clădiri istorice care sunt într-o stare avansată de degradare, înainte de a fi prea târziu”, scrie publicația. Dar remarcă și faptul că mulți voluntari participă la acest proiect de renovare din Micăsasa. „Renovarea care durează o lună, ca toate proiectele lui Vaida, este susținută de zeci de voluntari care joacă un rol important în conservarea trecutului României”.

Primarul din Micăsasa, Timotei Păcurar, este și el personaj principal al reportajului, datorită implicării sale în acest proiect de reabilitare a Castelului Brukenthal din Micăsasa. Primarul le-a povestit jurnaliștilor americani că a fost la școală în această clădire și a fost foarte dezamăgit de faptul că această clădire istorică aproape că s-a prăbușit de atunci.

Jurnaliștii de la Washington Post nu ratează ocazia de a aminti că România deține „câteva sute de monumente” de acest fel, aflate într-o stare avansată de degradare. „De-a lungul anilor, managementul prost al statului, legislația slabă și lipsa de fonduri toate au taxat impresionanta moștenire a României”, mai scrie publicația, citându-l pe Vaida.

„Fiecare român ar trebui ca la un moment dat să pună o placă sau un cui la un acoperiș pentru a salva propria identitate culturală”, concluzionează Eugen Viada în articolul din Washington Post.

Articolul original poate fi citit AICI.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Vouchere culturale de 250 de lei, pentru accesul elevilor la spectacole

Avatar

Published

on

Parlamentul are în dezbatere un proiect legislativ prin care le-ar putea fi asigurate elevilor vouchere culturale în valoare de 250 lei. Proiectul vrea să stimuleze participarea elevilor la acțiunile culturale.

Prezența extrem de scăzută a tinerilor în spațiile culturale este motivul pentru care inițiatorii unui proiect important de susținere funanciară a accesului la cultură al elevilor au demarat acest proiect.

Conform cercetărilor efectuate în rândul tinerilor, mai puţin de un sfert dintre elevi spun că au mers cel puţin o dată la teatru, la muzeu sau la bibliotecă. Proiectul depus în parlament prevede emiterea de vauchere care să poată fi folosite pentru achiziția de cărți sau intrarea la spectacole.

Suma prevăzută de acest proiect prevede minim 250 de lei acordați elevilor din învățământul preuniversitar, pentru o paletă destul de largă de activități sau achiziții. Valoarea nominală a unui bon cultural va fi de 5 lei sau un multiplu de 5, dar nu mai mare de 50 lei.

Voucherele vor putea fi utilizate pentru cărți pe suport de hârtie, în format digital sau cărți audio, bilete și abonamente pentru reprezentații la teatru, operă, operetă, balet, dans sau circ, bilete pentru accesul la expoziții/galerii de artă, în muzee, la târguri/festivaluri de artă, parcuri naturale sau monumente, cursuri de artă (balet, muzică, pictură, sculptură, dans, coregrafie, retorică, actorie, regie, scenografie, canto, grafică, artă fotografică, artă decorativă, meșteșuguri tradiționale, artele circului), ateliere/workshopuri de artă sau abonamente la biblioteci și publicaţii cu caracter literar.

Continue Reading

Cultura

Festivalul Enescu de la Sibiu a scos la vânzare biletele pentru cele cinci spectacole

Avatar

Published

on

Luna septembrie va fi marcată la Sibiu de concertele susținute în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Biletele pentru cele cinci spectacole de gală s-au pus deja în vânzare, publicul având acces în sală conform regulilor specifice stării de alertă.

Sibiul va găzdui în această toamnă, timp de mai multe zile, concertele din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Evenimentul va aduce pe scenele din Sibiu 85 de artiști de talie mondială, în perioada 3-14 septembrie, la Sala Thalia.

Printre muzicienii care vor interpreta lucrări celebre la Sibiu se numără Yuja Wang, Gil Shaham, Shlomo Mintz, Yuja Wang, Mahler Chamber Orchestra, Gil Shaham și Camerata Regală.

Mahler Chamber Orchestra este un colectiv format din 54 de muzicieni, multi-premiat cu “Grammy”. PIanista Yuja Wang, pianista care va cânta alături de Mahler Chamber Orchestra, se numără printre cei mai apreciați de critici pianiști, pentru tehnica sa aproape supra-omenească și coloristica interpretării.

Printre invitații festivalului se numără și Robert Powell, o figură legendară a cinematografiei pentru rolul interpretat în celebrul film „Iisus din Nazaret”, dar și pentru rolul marelui compozitor Gustav Mahler, în filmul său biografic. Tot el va da viață, într-un nou film, celebrului muzician Claude Debussy.

Această ediție a festivalului celebrează 140 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu. Tema din acest an este ,,O istorie din iubire” și pe lângă creațiile enesciene repertoriul va conține și creații ale lui Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach.

Continue Reading

Cultura

Biletele la FITS 2021, la vânzare, de azi. În premieră, abonamentul pentru toate spectacolele

Avatar

Published

on

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu deschid casele de bilete virtuale, astăzi, 22 iulie, pe site-ul festivalului. Publicul se poate bucura de peste 600 de spectacole, ce vor avea loc în Sibiu, timp de 10 zile.

Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu are loc în acest an în perioada 20-29 august. După un an de pauză, festivalul continuă ca în fiecare an cu spectacole inedite răspândite în tot orașul, dar și în afara lui. Ediția cu numărul 23 din acest an are ca temă „Construim speranța împreună / Building hope together”.

Acest an vine și cu o premieră pentru cei care vor să achiziționeze bilete. Doritorii pot cumpăra pentru suma de 500 lei un abonament cu care au acces la toate spectacolele transmise în direct din sălile de spectacole și din restul spațiilor indoor unde au loc reprezentații cu public, precum și la spectacolele online înregistrate. Pentru a fi cât mai accesibile publicului, organizatorii au anunțat că, în baza acestui abonament, și persoanele din afara României pot vedea spectacolele online. Bineînțeles că vor exista și manifestări gratuite în spațiile publice din Sibiu, ca la fiecare ediție, unde vor avea acces toți cei care doresc să trăiască experiența FITS.

Actuala ediție a festivalului este pe departe cea mai complexă, conform declarației organizatorilor. Spectacolele se vor desfășura în trei dimensiuni, mai exact fizic, hibrid și online. Publicul se va putea bucura de peste 600 de producții de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică și spectacole de stradă.

Cei care nu optează pentru noile abonamente, pot alege să achiziționeze biletele simple, la spectacole, în măsura disponibilității locurilor. La spectacolele care au loc în spații închise, spectatorii vor plăti între 20 de lei și 150 de lei. Pentru manifestațiile online, în direct sau înregistrate, biletele de acces vor fi între 20 de lei și 75 de lei.

Vânzarea biletelor începe la ora 14.00, pe 22 iulie, pe site-ul http://www.sibfest.ro.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Slimnic, judetul Sibiu

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Slimnic, in data de 24 iulie incepand cu ora 2:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 24 iulie, incepand cu ora 12:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. .  

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE