Connect with us

Justiție

Amendă anulată de judecători, într-un caz de neprezentare a asigurării RCA

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Un caz important, care ar putea să dea un semnal pentru instanțele din România, a fost judecat la Alba, într-un dosar contravențional, în care un cetățean a contestat amenda primită pentru că nu deținea asigurarea RCA la el.

Amenda de 870 de lei aplicată de un agent de poliție rutieră a fost anulată de judecătorii din Alba Iulia, cu motivația că agentul de poliție ar fi trebuit să folosească metode alternative de verificare a asigurării, prevăzute de lege. Șoferul primise și amendă pentru depășirea vitezei legale, care a fost menținută de judecător.

”În ceea ce privește cea de a doua contravenție reținută în sarcina petentului, potrivit art. 147 alin.1 pct. 1 din H.G. nr. 1391/2006, conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

PUBLICITATE

să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare.

Agentul constatator a arătat că petentul nu a avut asupra sa nici în format fizic și nici în format electronic polița de asigurare RCA a remorcii, însă, din analiza textului de lege de mai sus, dar și a art. 35 alin.2 din OUG nr. 195/2002, polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier. Astfel, conform alin. 2 al art. 35 din ordonanță, participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.

Cu referire la documentele prevăzute de alte acte normative, ca urmare a modificării Normei A.S.F. nr. 20/2017, mai exact a art. 10 alin.1 lit. c, polițistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă petentul deținea sau nu poliță de asigurare RCA valabilă.

PUBLICITATE

Astfel, art. 10 alin.11 lit. c din Norma 20/2017 prevede că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalități:

a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;

b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în acestea, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport hârtie sau în format electronic;

PUBLICITATE

c) informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.

Rezultă, așadar, că în cazul neprezentării poliței de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic.

În lipsa acestor demersuri și în contextul legislativ actual în materia asigurărilor, instanța apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru a fi în prezența contravenției prevăzute de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006, iar procesul verbal de contravenție este netemeinic sub acest aspect.

PUBLICITATE

În consecință, instanța urmează să admită în parte plângerea formulată de petentul A. și să dispună anularea parțială a procesului-verbal de contravenție nr. ______ din 29.10.2020,cu consecința exonerării petentului de plata amenzii în cuantum de 870 lei aplicată pentru contravenția prevăzută de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006 și sancționată conform art. 101 alin.1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002.

Va menține în rest procesul verbal de contravenție contestat.

Constată că nu s-au solicitat în cauză cheltuieli de judecată”, explică judecătorii în motivarea sentinței.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Justiție

Dosar penal la DNA privind achiziția de vaccinuri anti-COVID

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal „in rem” – fără a fi urmărită o persoană, ci doar faptele – dosar care cercetează modalitatea în care România a cumpărat vaccinurile anti-COVID.

Parchetul Anticorupție a înregistrat un dosar penal cu un obiect extrem de sensibil la acest moment, achiziția de vaccinuri anti-COVID de la producătorii cunoscuți, Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson.

“Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, a anunțat DNA.

Parchetul anticorupție nu a făcut precizări referitoare la modalitatea de sesizare în acest caz.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă are informații referitoare la acest dosar și a declarat că nu știe mai multe decât ce a apărut în spațiul public.

“Din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri, întocmită și elaborată de Comisia Europeană.” A spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Achiziția de vaccinuri a fost făcută de România prin intermediul unor contracte cadru semnate de Comisia Europeană, pe baza unor alocări stabilite la nivel european. Prețul este unic pentru toate țările din Europa, iar cotele sunt alocate în funcție de mai multe criterii.

Pe baza comenzilor și alocărilor UE, România a cumpărat deja 18.5 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, din care a fost nevoită să vândă sau să doneze o parte (circa 5 milioane de vaccinuri), care ar fi expirat din cauza neutilizării lor. Până acum au fost administrate mai puțin de 10 milioane de doze unui număr de 5,3 milioane de români.

Anterior, premierul Florin Cîțu a explicat că România a comandat 120 milioane de doze anti-COVID, pentru a acoperi necesarul pentru mai mulți ani. Cantitatea nu este cumpărată, ci doar comandată, prețul urmând să fie stabilit la fiecare factură.

CITEȘTE MAI MULT

Justiție

Nelu Iordache, patronul Romstrade, care a fraudat fonduri europene destinate autostrăzilor, condamnat la 11 ani de închisoare

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Proprietarul companiei de cosntrucții Romstrade, care a fost judecat pentru acuzații de fraudă cu fonduri europene, dar și pentru alte infracțiuni, a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare. El a sustras din banii primiți pentru construcția autostrăzii Nădlac – Arad, în mare parte fiind bani primiți de la UE.

După ce a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și 3 luni de închisoare, la Tribunalul București, Curtea de Apel a schimbat pedeapsa lui Nelu Iordache, unul dintre antreprenorii din România cunoscuți și sub numele de regii asfaltului, într-una mai mare, de 11 ani și 9 luni. Decizia judecătorilor este definitivă.

Nelu Iordache a fost administrator al societății SC ROMSTRADE SRL și s-a făcut remarcat în ultimii ani, pe perioada cercetărilor în dosarul său, prin denunțurile făcute împotriva Elenei Udrea, dar și a altor politicieni din perioada în care acesta era pe val.

Dosarul în care a fost condamnat se referă la o sumă de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Dosarul are deja 10 ani, el fiind trimis în judecată, la Tribunalul București, în aprilie 2013, după o anchetă care a început în 2012.

Nelu Iordache mai are o condamnare de 12 ani de închisoare, primită în acest an, dar care nu este definitivă. În acest caz este vorba despre evaziune fiscală, în valoare de circa 2 milioane de euro. Nelu Iordache mai este cercetat și în alte dosare penale, pentru alte fapte. Iordache este fondatorul companiei Blue Air, pentru care dorea să construiască un al treilea aeroport, în sudul Bucureștului.

CITEȘTE MAI MULT

Justiție

Lovitură de teatru la PNL: noul ministru de finanțe, urmărit penal pentru evaziune, într-un dosar în care era implicată firma părinților

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decretul de numire a noului ministru de finanțe Dan Vîlceanu, că au și apărut informațiile care dau peste cap socotelile lui Florin Cîțu. G4Media susține că parlamentarul PNL a fost anchetat de DNA, iar firma familiei este suspectată că a făcut evaziune fiscală.

Noul ministru de finanțe Dan Vîlceanu a fost cercetat penal într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală. El a fost scos de sub urmărire penală, dar părinții lui, firma pe care aceștia o au și în care a lucrat și ministrul este în continuare subiectul cercetărilor. Totul a plecat de la o serie de descoperiri ale ANAF Gorj, care a găsit o serie de documente suspecte în contabilitate firmei.

PUBLICITATE

Parchetul General a clasat în 8 februarie dosarul în care Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor, era acuzat de evaziune fiscală, potrivit unui răspuns oficial al instituției pentru G4Media.ro. Motivul clasării: fapta nu există. Dan Vîlceanu a avut calitatea de suspect în dosarul clasat, potrivit Parchetului General: ”Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”.

Pe de altă parte, Parchetul General a disjuns dosarul în ceea ce privește alte persoane și l-a declinat la alt parchet, potrivit răspunsului oficial remis G4Media.ro.

În dosarul de evaziune fiscală au fost vizaţi deputatul PNL Dan Vîlceanu, numit ministru al Finanţelor, şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari. Dosarul a plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu.

PUBLICITATE

O anchetă publicată anterior de România liberă în ianuarie 2020 de un jurnalist din județul Gorj, Narcis Daju, arăta că inspectorii de la ANAF Gorj au făcut în 2019 un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveanu din zone diferite ale ţării.

Mai multe detalii pe G4Media.ro

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE