Connect with us

Anchete

ANCHETA 250.000 de euro pe an, pe spatele nefericiților care vor să câștige o pâine într-o țară străină

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Acuzații de înșelăciune, sute de plângeri depuse la poliție, zeci de plângeri depuse la ITM, amenzi și multe semne de întrebare. Aceasta este povestea unei companii din Sibiu cu care clienții, disperați să-și găsească un loc de muncă bine plătit, sibieni și din alte județe, deopotrivă, au avut ghinionul să se intersecteze și și-au plătit naivitatea în bani cash.

Totul a pornit de la o sesizare, un bărbat din București care ne-a contactat pentru a ne ruga să avertizăm potențialele victime ale unei înșelătorii. Firma se numește Focus Invest Recruitment, din Sibiu, și are ca obiect de activitate plasarea de forță de muncă în străinătate.

PUBLICITATE

Eugen Dorin Viziru n-a povestit experiența sa cu firma respectivă. A fost la un pas de o înșelătorie. Era cât pe ce să încheie un contract pentru a fi angajat în străinătate. Din fericire, a citit la timp contractul și a descoperit o mare diferență între ceea ce i se promisese la telefon și ceea ce scria în contract. Mai mult, în urma semnării unui contract suplimentar, ar fi trebuit să plătească și suma de 640 de lei. A refuzat să semneze contractul și se poate număra printre cei fericiți.

Am pornit imediat o investigație pentru a verifica afirmațiile lui Eugen. Am descoperit că mai toate instituțiile știau de firmă. Reclamații numeroase, aceasta a fost expresia generală la ITM și Poliție.

Focus Invest Recruitment este o firmă de plasare a forței de muncă, din Sibiu, înființată în anul 2016 și care, teoretic, intermediază contracte între companii din străinătate și românii care doresc să muncească peste hotare. Are sediul pe strada Bieltz, la numărul 85 B. Anterior, a funcționat pe str. Ion Budai Deleanu 13 A. De la înființare, Focus Invest s-a dezvoltat într-un ritm amețitor. Conform site-ului Ministerului Finanțelor www.mfinante.ro, de la un profit de 36.000 de lei în anul 2016 (aproximativ 8.200 de euro) a ajuns ca un an mai târziu, în 2017, să obțină o cifră de afaceri de 1.665.883 lei și un profit de 1.116.888 (aproximativ 250.000 de euro).

PUBLICITATE

 „Îți spun la telefon exact ceea ce vrei să auzi”

Eugen ne-a povestit că a dat de Focus Invest Recruitment pe internet atunci când a intrat să caute un loc de muncă în străinătate. Le-a luat numărul de telefon și i-a sunat.

„Credeți-mă… la telefon îți spun exact ce vrei să auzi. Mie mi-au spus că-mi vor oferi un loc de muncă în Elveția la o fabrică de ciocolată. Mi-au spus că au plecări în mai multe țări, precum Norvegia, Austria. Mi-au spus că voi avea un salariu de 2.500 de euro pe lună, bani în mână, cazare și masă asigurate și transport gratuit. Am înregistrarea cu discuția pe care am avut-o cu ei”, spune Eugen Dorin Viziru.

A ajuns la Sibiu și a descoperit adresa la care se află firma, a intrat și a fost întâmpinat de patru persoane, dintre care două cu microfoane, cel mai probabil pentru a prelua apelurile telefonice. A fost condus, apoi, la etaj, unde i s-a pus în vedere că nu are voie să filmeze și să fotografieze. Într-un final, i s-a pus în față un contract care era foarte diferit de ceea ce i se spusese la telefon.

PUBLICITATE

„Cred că cel mai mare noroc al meu a fost că am citit cu atenție contractul. Dacă la telefon mi se spusese că voi pleca în 15 ale lunii, în contract se stipula că, în termen de 60 de zile, firma îmi va găsi de lucru în UK sau Elveția. Deci nu aveam nimic sigur așa cum îmi spuseseră ei. Apoi, printr-un contract adițional de mediere, mi se imputa suma de 640 de lei. Am refuzat să semnez contractul și nu am dat acești bani. Ceea ce fac ei este înșelătorie îmbrăcată frumos. Au fost mulți alții ca mine care au semnat contractul și au avut de suferit. Au dat acești bani și apoi nu i-au mai putut contacta pentru plecarea propriu-zisă. Au rămas cu banii dați. Trebuie să-i prindă cineva până la urmă”, spune Viziru.

Aceeași firmă, aceeași poveste, alt final

Dorel Marian Dediu este din Buzău. În 13 decembrie 2017 a apelat și el la serviciile fimei Focus Invest Recruitment alături de un prieten. Au sunat în prealabil la firmă. La telefon i s-a spus să vină la Sibiu cu o serie de acte (certificatul de naștere, ultima diplomă, cazierul judiciar și o adeverință de la medicul de familie cum că este apt de muncă). Dorel spune că, la telefon, nu li s-a precizat numele firmei, ci au fost îndrumați la adresa din Sibiu. Firma se afla pe strada Ioan Budai Deleanu.

„Eu am fost militar. Școala militară am făcut-o în Sibiu, în apropierea acestei străzi. Am ajuns acolo, i-am sunat, ne-au invitat înăuntru și am urcat. Parterul era ocupat de un call center, cu două sau trei domnișoare și un bodyguard. Ne-au îndrumat să mergem sus unde ne-a întâmpinat o domnișoară. Eva Popescu s-a recomandat. Ea a fost cea care a început să ne prezinte oferta. Am citit contractul împreună cu colegul meu și, la un moment dat, la un capitol al contractului am găsit faptul că trebuie să prezint mai multe documente față de ce mi-au spus ei la telefon. Erau vreo șase, șapte rânduri de documente. I-am spus că nu mai am de unde să aduc aceste documente. Mi-au argumentat că nu este nicio problemă, pentru că eu am optat pentru o meserie care nu implică toate acele documente care sunt precizate în acel contract. Mi-au spus că este doar o particularitate, că așa este contractul și că nu va fi niciun fel de problemă”, povestește Dorel.

PUBLICITATE

Bărbatului i s-a cerut suma de 640 de lei, bani justificați de firmă pentru obținerea unor documente și biletele de avion. „Trebuia să le primesc până în sărbători, iar după anul nou să putem pleca”. Au plătit banii și au primit un bon fiscal, pe care nu era precizată decât suma. Ajuns acasă, a așteptat să-i vină biletele sau să fie sunat, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Am sunat eu, dar nu mi-au mai răspuns. Am sunat de pe numărul soției. Mi-au răspuns și mi-au spus că ele nu știu nimic și că va suna colega de la biroul de sus. Nu m-a sunat nici în ziua de astăzi. Ulterior nu au mai răspuns nici pe acest număr. Mi-am dat seama că am fost înșelat”.

Un truc

După cele 60 de zile prevăzute de contract, Dediu le-a trimis o scrisoare prin care le cerea să i se restituie banii. I-au răspuns rapid, spunând că au reziliat ei contractul, din cauză că nu a trimis documentele prevăzute în contract, dar despre care spuseseră că nu sunt necesare. A făcut plângere la poliție și a fost anunțat că a fost deschis un dosar penal, mai spune Dediu.

PUBLICITATE

La o simplă căutare pe internet astfel de întâmplări nefericite, cu Focus Invest din Sibiu, curg. Alexandrei Estella Tudoran, aceeași firmă, i-a promis un loc de muncă la o fabrică de ciocolată din Northampton. Ea a scris că toate informațiile primite de la angajații Focus Invest, foarte amabili, de altfel, au fost „clare, exacte și precise”. Povestește că a semnat contractul cu ei sub presiune, fără să-l citească și așa a pierdut suma de 640 de lei, pe care acum încearcă din răsputeri să o recupereze.

„Din păcate firma Focus Invest Recruitment are un sistem de înșelăciune bine pus la punct, îmi pare rău că am și bătut drumul până la Sibiu. O să depun plângere la poliție, însă nu cred că se poate face ceva. Uitându-mă pe contractul de colaborare, firma nu garantează nimic”, scrie și Marius Coroiu.

Patronii, în concediu

În mai multe rânduri am încercat și noi să dăm telefonic de cei de la Focus Invest Recruitment și, pentru că mai multe zile la rând nu a răspuns nimeni, ne-am dus la sediul lor. În momentul în care am ajuns, în sala de așteptare erau câteva persoane la rând, cel mai probabil pentru a semna noi contracte. Unul dintre clienți, o doamnă venită cu soțul tocmai din Arad pentru a-și găsi de lucru în străinătate, ne-a abordat întrebându-ne dacă trebie să-și facă griji. Am rugat-o doar să citească cu aetnție ce semnează. Din păcate, angajații ne-au spus că patronii sunt în concediu. Am fost sunați, ulterior, de Roxana Bocean, probabil înrudită cu Dumitru Bocean, administratorul firmei.

PUBLICITATE

„Activitatea noastră este una de mediere. Suntem autorizați la Forțele de Muncă Sibiu ITM Sibiu. Avem autorizație pentru activitatea pe care o prestăm. Obligatoriu noi îi punem pe oameni să semneze un contract de mediere, care este conform legii, în baza căreia lucrăm”, ne-a declarat telefonic după ce a ascultat motivul pentru care i-am căutat.

Referitor la sancțiunile ITM: „De patru ori în doi ani de zile mie mi se pare puțin. Ultima dată când au venit în control au fost în noiembrie sau în decembrie. Atunci nu am primit nicio amendă, doar un avertisment la o neînțelegere la predarea situației mediaților. Plus de asta, la cealaltă amendă pe care noi am primit-o am contestat-o și am câștigat proceul cu cei de la ITM, pentru că s-a constatat că nu a fost primită pe drept, deci nu e chiar așa. Dacă am fi avut ceva negativ în activitatea noastră consider că instanța de judecată nu ne-ar fi dat dreptate.”

“De ce sunt așa multe plângeri?”, am întrebat noi legat de numărul mare de reclamații existente.

PUBLICITATE

„Pentru că noi nu lucrăm cu oameni care să fi terminat cinci facultăți și cinci mastere. Oamenii noștri cu care lucrăm au minim 8 clase sau maxim, în cele mai fericite cazuri vin cu 12 clase. Este normal că omul de rând, de la țară, de la coada vacii, să nu înțeleagă prea bine sistemul acesta. Este absolut normal și noi le dăm dreptate.”, ne-a explicat Roxana Bocean.

În privința sumelor încasate de firmă de la clienți, reprezentanta firmei a afirmat că „pe casa noastră de marcat se poate verifica oricând și o să se vadă că noi pe memoria fiscală nu avem nici un ban încasat de la client. Nici măcar service nu s-a făcut la casă pentru că nu a fost nevoie.”

„Dacă un client spune că a avut o sumă de bani achiată înainte de plecare la noi îl rugăm să demonstreze acest lucru prin bonul fiscal eliberat de către Focus Invest, deși mă îndoiesc pentru că noi nu eliberăm bonuri fiscale pentru că nu încasăm bani”, susține Roxana Bocean.

Noi avem la redacție un bon de încasare de 640 lei pe care îl publicăm.

PUBLICITATE

„Este normal să ai și clienți nemulțumiți din momentul în care lucrezi cu oamenii și într-un domeniu deschis populației. Asta se întâmplă și la un hotel și la un magazin să fie oameni nemulțumiți. În principiu activitatea noastră este în regulă.” – Roxana Bocean

26 de plângeri depuse la ITM pe numele Focus Invest Recruitment

Pentru a clarifica lucrurile, am sunat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, cei care controlează piața muncii. În urma unei solicitări către acestă instituție ni s-a răspuns că nu mai puțin de 26 de sesizări au fost depuse la ITM începând cu anul 2017, până în prezent, cu privire la SC Focus Invest Recruitment SRL.

„Societatea menționată a fost verificată de inspectorii de muncă, în domeniul relațiilor de muncă și sancționată contravențional cu patru amenzi în cuantum total de 25.000 de lei, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 156/2000 modificată și completată privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Agentul a perceput tarife în desfășurarea activității de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate și nu a încheiat contracte cu angajatori străini”, ne-a precizat inspectorul-șef Remus Fortună.

De asemenea, reprezentanții instituției spun că ei fac periodic campanii de informare și conștientizare a cetățenilor români cu privire la drepturile, obligațiile și riscurile la care se expun în procesul de căutare a unui loc de muncă în străinătate, inclusiv prin transmiterea unor materiale informative, spre afișare, către primăriile din județ.

PUBLICITATE

„Obiectul contractului încheiat între cetățeanul român şi agentul de plasare a forței de muncă constă în medierea în vederea angajării la un angajator cu sediul în străinătate, prin urmare raportul juridic dintre cetățeanul român şi agentul de ocupare a forței de muncă nu este de natura unui raport de muncă. Contractul de mediere este un contract de natură civilă care se încheie de către agent cu cetățeanul român și care trebuie să conţină denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax și descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit. Agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Prin toate campaniile de informare desfășurate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu recomandă tuturor cetățenilor români care doresc să lucreze în străinătate să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de garanții, întocmire curriculum vitae, traducere documente, procesare acte sau consultanță”, mai spune Remus Furtună.

Din păcate, ITM ca instituție nu poate interveni în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuase a unei obligaţii ce decurge dintr-un contract de mediere. Nu intră în sfera relaţiilor de muncă, soluţionarea unor astfel de cazuri fiind de competenţa instanțelor de judecată. Dacă s-a întâmplat ca un român plecat în străinătate șă-și dea seama că a fost înșelat și că nu-i sunt respectate clauzele contractuale, atunci se poate solicita sprijinul Ambasadei României din ţara în care se află, care îl va îndruma cu privire la demersurile legale care trebuiesc urmate.

Ce spune poliția

Am solicitat informații despre plângerile depuse de cetățenii păgubiți și polițiștilor sibieni și DIICOT-ului.  Dată fiind natura nepublică a unei anchete penale în desfășurare, informațiile primite au în primul rând rolul de a avertiza alte persoane care pot intra în contact cu o firmă care susține că intermediază angajarea în străinătate.

„Numărul agenţiilor de mediere a forţelor de muncă în străinătate – societăţi comerciale care au ca obiect desfăşurarea de activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice, fizice şi organizaţii patronale străine, după caz, este în continuă creştere atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Sibiu. Acest fapt a determinat ca un număr tot mai mare de cetăţeni, doritori să ocupe un loc de muncă în străinătate, să ajungă să depună plângeri la poliţie considerându-se înşelaţi de către acestea”, transmit polițiștii.

PUBLICITATE

În acest context ei avertizează să nu se apeleze la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate. Să se apeleze doar la societățile comerciale cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerţului. Înainte de a lua legătura cu firma să se solicite informaţii la ITM referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia. Dacă firma respectivă nu este înregistrată ori i-au fost aplicate sancţiuni, este de evitat. La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, să citească cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, să se adauge, de comun acord, şi alte clauze considerate oportune și în limita legii. Să verifice dacă în contractul de mediere este menţionată oferta fermă a locurilor de muncă stabilită de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, după caz, nivelul de salarizare). Trebuie știut că o societate „serioasă” de recrutare a personalului pentru munca în străinătate, nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare. Să se solicite chitanţă pentru orice sumă de bani achitată şi mare atenție la specificaţia făcută cu privire la ce reprezintă plata. Să vă asigurați că agenţia de recrutare a forţei de muncă a încheiat cu angajatorul din străinătate contractul individual de muncă şi în limba română (obligatoriu). Pentru a fi siguri că veţi fi informaţi cu privire la existenţa tuturor documentelor necesare la dosar, este obligatoriu să depuneţi o cerere scrisă în acest sens; în caz contrar, nu veţi fi informat; având dosarul incomplet, nu veţi putea ocupa un loc de muncă în străinătate. Accesaţi cu încredere portalul EURES naţional – www.eures.anofm.ro sau EURES european – www.ec.europa.eu/eures  –  acest portal asigură accesul doritorilor la locurile de muncă vacante pe plan naţional şi european.

 

 Informații privind medierea forței de muncă în străinătate

Instituțiile mai sus menționate efectuează acțiuni de informare publică, privind:

  • Lista agenților de ocupare a forței de muncă înregistrați la I.T.M. Sibiu;
  • Ghidul lucrătorului român în statele membre UE, unde se regăsesc informații privind piața muncii și informații privind adaptarea și integrarea în țara gazdă (secțiunea GHIDURI);
  • Informații despre intermedierea și plasarea forței de muncă în străinătate. „Avertisment privind munca în străinătate prin intermediul agenților de plasare forță de muncă” (secțiunea NOUTĂȚI).

 

PUBLICITATE

Anchete

VIDEO Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, și-a dat demisia, după publicarea unei anchete Recorder „Lecție de șantaj în Guvernul României”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Secretarul de stat din partea PNL în Ministerul Mediului Gelu Puiu, ce era în funcție din vreme ministrului Coste Alexe, și-a dat demisia astăzi, după ce jurnaliștii de la Recorder au publicat o înregistrare video în care demnitarul șantajează și demite din funcții mai mulți directori de direcții silvice din România.

Demisia secretarului de stat Gelu Puiu a fost anunțată de prim-ministrul Florin Cîțu. „Și-a înaintat demisia, pe care am acceptat-o”, a spus premierul.

Investigația Recorder prezintă o serie de înregistrări video și audio din care reiese că Gdelu Puiu a instrumentat o întreagă campanie de schimbare din funcție a directorilor de direcții silvice pe criterii politice. Directorii erau amenințați cu controale ale organelor de anchetă, dacă nu se retrag de bunăvoie.

PUBLICITATE

„Gelu Puiu îi raporta ministrului Costel Alexe, care se interesa dacă funcțiile din țară au fost eliberate.

Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni”, scriu jurnaliștii de la Recorder.

Ancheta poate fi urmărită aici (VIDEO)

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Anchete

VIDEO Apele Române și PNL, în mijlocul unui nou scandal de nepotism cu implicații politice. Un angajat a fost concediat pentru că a făcut dezvăluiri

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre instituțiile esențiale din România în situații de urgență, Apele Române, este implicată într-un scandal cu iz de corupție, care îl are în centru pe directorul Petru Avram, de la Adminsitrația Bazinală de Apă Prut- Bârlad, precum și organizația PNL din Iași.

Directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad a fost concediat de vicepreședintele PNL Iași, pentru că a dezvăluit jurnaliștilor faptul că directorul plin, Petru Avram, a angajat fără concurs o tânără care nu avea competențele necesare. Postul pe care femeia a fost angajată este unul cu răspundere, în cadrul serviciului Dispecerat, acolo unde sunt anunțate și coordonate dezastrele care implică Apele Române. Directorul tehnic al instituției a fost șocat de lipsa de cunoștințe a femeii și l-a anunțat pe directorul Petru Avram, care este vicepreședinte al PNL Iași și are relații de rudenie cu celebrul Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, actual președinte CJ Iași.

Avram a insistat în discuțiile cu directorul tehnic să o „pregătească” pe tânăra angajată, însă jurnaliștii de la Recorder au reușit să înregistreze mai mutle discuții cu persoanele implciate din care reiese fără dubiu faptul că femeia nu deține nici cele mai elementare cunoștințe pentru a ocupa postul pe care fusese angajată fără concurs. Ancheta Recorder a scos la iveală și modul în care femeia a fost angajată: prin detașare, de la o primărie, unde a lucrat doar 3 zile, suficient pentru a respecta legislația privind angajările în perioada stării de alertă. Cariera tinerei nu avea, de altfel, nicio legătură cu meseria de hidrolog. Ea lucrase într-un bar, timp de cinci ani, unde fusese ospătăriță.

După apariția reportajului filmat, directorul tehnic care s-a opus angajării a fost concediat, sub pretextul că postul lui s-a desființat. Acesta avertizează că angajările pe pile, pe criterii politice, sunt numeroase în toată țara și pun în pericol sistemul național al apelor.

Recent, un alt caz similar a fost dezvăluit de aceeași jurnaliști de la Recorder. Este vorba despre cazul unui inginer din Mureș, Ovidiu Ianculescu, care a fost detașat într-o altă unitate, la 200 de km de casă, pentru a-i face loc unui membru PNL pe postul lui. Mesajul transmis de acesta a devenit viral: „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”.

 

CITEȘTE MAI MULT

Anchete

Poliția îi cheamă pe sibienii înșelați cu locuri de muncă fictive în străinătate să depună reclamații

Avatar

Publicat

pe

Persoanele care au fost înșelate sub pretextul obținerii de locuri de muncă fictive în străinătate, de gruparea Bocean și care doresc să depună reclamație o pot face direct la IPJ Sibiu, după cum transmite instituția.

Polițiștii sibieni anunță publicul că, pentru ca reclamațiile să ajungă mai repede la polițiștii care se ocupă de caz, orice sesizare privind activitatea persoanelor care ocupau cu înșelarea oamenilor cu locuri de muncă fictive se va transmite în scris și în mod direct Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, prin mail, pe adresele: politia.sibiu@sb.politiaromana.ro și secretariat@sb.politiaromana.ro, precum și prin fax, la numărul 0269/210.591.

Săptămâna trecută, procurorii D.I.I.C.O.T., Biroul Teritorial Sibiu, și polițiștii sibieni de investigare a criminalității economice, au efectuat 39 de percheziții domiciliare în județele Sibiu (37), Teleorman (1) și Hunedoara (1) într-un dosar  care viza infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Este vorba despre un grup de persoane care, sub acoperirea activităților de recrutare de foță de muncă pentru țări din Europa, încasa diverse sume de bani, fără să facă niciuun demers de mediere de locuri de muncă. Despre această grupare, care și-a desfășurat o parte din activități prin firma Focus Invest Recrutiment, am relatat în Sibiu 100%. În acest dosar sunt cercetați în acest moment 98 de suspecți, persoane fizice și juridice. La solicitarea procurorilor D.I.I.C.O.T. judecătorii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 21 de persoane și plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a 6 persoane.

Potrivit anchetei procurorilor, din cercetările efectuate a rezultat faptul că, de la începutul anului 2014 și până în prezent, în municipiul Sibiu ar fi fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, cu intenția desfășurării de activități ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință.

Persoanele vizate de ancheta procurorilor și polițiștilor, au fost coordonate de soții Dumitru și Roxana Bocean, după cum a reieșit din ancheta noastră. Aceștia au postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care ar promiteau un loc de muncă avantajos în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediul din municipiul Sibiu unde, contra unei sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția unui loc de muncă. Procurorii susțin că, în realitate, persoanele cercetate nu au întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite. De altfel, aceasta este și concluzia care se desprinde din relatărilor celor păgubiți.

https://sibiu100.ro/anchete/159487-ancheta-250-000-de-euro-pe-an-pe-spatele-nefericitilor-care-vor-sa-castige-o-paine-intr-o-tara-straina/

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE