Connect with us

Featured

Andrei Pandea: „Îmi doresc ca aceste figurine să îți amintească de copilul care erai odată”

Avatar

Publicat

pe

Sunt oameni care nu se mulțumesc cu ideea de a trăi și a lupta doar pentru ei. Sunt oameni care se gândesc necontenit și la alții, la cum îi pot ajuta, la cum le pot face traiul mai bun. Unul dintre aceștia este Andrei Pandea, artist cunoscut de ani buni pentru ceramica sa figurativă – „Ceramica Pandea”. În urmă cu un deceniu, reușea să pună primele cărămizi ale carierei sale cu un proiect care întrunea nu mai puțin de 5.000 de piese de ceramică. Nu doar magnitudinea l-a făcut special, ci și scopul de care aminteam mai sus, acela de a ajuta. Iar când pui pasiune și fiecare părticică din sufletul tău în ceea ce faci, nu are cum să nu-ți iasă. Exemplu viu e proiectul lui Andrei, care a atras ca un magnet interesul publicului, artistul reușind să strângă prin cauza sa umanitară nu mai puțin de 35.000 euro pe care i-a donat unor copii cu handicap și copii grav bolnavi. Acum, simte că a venit vremea să ajute și alți copii. Iar „Teddies Riot”, proiectul pe care deja îl pregătește, e cu atât mai special cu cât îl are ca simbol pe ursulețul pe care cu toții l-am îndrăgit în copilărie.

„Corul inocenților” sau corul celor 5000 de figurine este proiectul lansat la începuturile carierei lui Andrei Pandea. Pe atunci, locuia încă la Bistrița și își dorea să iasă la rampă cu un proiect care să aibă un dublu scop: lansarea lui ca artist și ajutorarea mai multor copii cu handicap și grave probleme de sănătate. A muncit luni de zile la realizarea figurinelor, punând și ultimul strop de energie și entuziasm în cauza în care credea. La final, tot efortul a meritat cu vârf și îndesat. Corul curpindea mii de figurine, iar proiectul avea să fie un succes. Așa s-a lansat el, ca artist, dar și ca persoană care își dorește să lase ceva în comunitatea din care face parte.

„Toată lumea aleargă după ceva, mai puțin după a face bine. Dacă la sfârșitul vieții ai trage linie, cred că ai fi mult mai mulțumit de tine dacă de-a lungul anilor i-ai ajutat și pe alții, dacă ai reușit să schimbi viața cuiva în bine. Cred că ne-am pierdut în fuga asta după bani, vrem să muncim tot mai mult și uităm că putem să lăsăm ceva în urma noastră. Eu sunt convins că dacă s-ar merge și pe latura asta a spriritului civic, a altruismului, satisfacțiile ar fi mult mai mari decât cele de a poseda anumite lucruri”, spune artistul.

PUBLICITATE

Satisfacțiile pe care le-a avut pe plan profesional în ultimii ani nu au fost puține, ba dimpotrivă. A reușit să-și clădească o carieră, să-și facă cunoscute creațiile de ceramică atât în țară, cât și în străinătate. Dar, mai presus de toate acestea, a avut satisfacții și prin prisma proiectelor cu scop caritabil pe care le-a organizat sau la care a participat de-a lungul timpului. Iar acestea, spune, i-au adus cea mai mare împlinire. „Satisfacțiile pe care le-am avut cu Corul Inocenților sau alte proiecte mi-au adus o împlinire pe care nu o mai întâlnisem până în momentul acela. Acesta este și motivul pentru care am dorit să creez un nou proiect umanitar de mare amploare. În ultimii ani am modelat pentru alții, acum vreau să modelez pentru sufletul meu”, mărturisește Andrei Pandea.

„Teddies Riot” – un proiect care va cuprinde 4000 de ursuleți de lut

Proiectul la care lucrează acum este cu totul și cu totul special. Imaginați-vă 4000 de ursuleți laolaltă. Colorați diferit, îmbrăcați diferit, de dimensiuni diferite, exprimând expresii diferite. „Încerc să redau toate emoțiile posibile. Îmi doresc ca aceste figurine să îți amintească de copilul care erai odată: sincer, pur și inocent. Copilul care era dispus să ajute, care era dispus să se faca doctor doar pentru a ajuta. Acum ești adult, ești prins cu multe și uiți de ceea ce ți-ai promis. Asta încerc să fac, să le reamintesc oamenilor de promisiunile pe care și le-au făcut când erau mici și aveau un ursuleț de pluș”, povestește Andrei Pandea.

A ales ursulețul ca simbol internațional al copilăriei, iar figurinele lui au misiunea de a-i face pe cei care le privesc să-și aducă aminte de clipele în care orice trecea cu o îmbrățișare de urs. „Vreau ca oamenii, în momentul în care se uită la ursuleți, cumva să se regăsească. Mesajul e pentru adulți, dar lucrările sunt personalizate pentru copii”, mai spune artistul.

PUBLICITATE

De curând, a expus o primă parte a proiectului său în Piața Mică, în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor”. Acolo a avut ocazia să observe o primă impresie a oamenilor și mare i-a fost bucuria când a văzut cât de bine a fost primită ideea sa, atât de adulți cât și de copii. „Acolo am văzut ce înseamnă ursulețul de pluș pentru adulți. Au reacționat extraordinar, unui vizitator chiar i-au dat lacrimile. Și copiii au fost încântați, bineînțeles, nu își mai doreau să plece de lângă ursuleți”, povestește Andrei.

Până acum, a reușit să modeleze câteva sute de ursuleți, dar mai are cale lungă de bătut. Procesul e unul anevoios, fiecare piesă trebuind să treacă prin mai multe etape pentru a ajunge în forma finală. Partea de modelaj durează în jur de 30 de minute, după care urmează pictarea ursuleților. Timpul pe care îl petrece lucrând la figurine depinde și de dimensiunea acestora, pentru că unii ursuleți au 18 centimetri, alții 40, dar vor fi exemplare și de 60.

Proiectul va avea același parcurs ca primul. Piesele vor fi expuse în expoziții stradale, în Sibiu, dar și în alte orașe din țară, iar pe durata mai multor zile comunitatea va fi informată cu privire la copiii nevoiași pe care Andrei Pandea își dorește să îi ajute. Principalul scop al proiectului său este acela de a ajuta copiii din zonele defavorizate să aibă acces la educație. „Prin acest proiect, îmi propun în primul rând să ajut copiii să meargă la școală, să aibă acces la educație. Sunt foarte mulți copii care își doresc să meargă la școală, dar nu au posibilitatea din cauza situației financiare a familiei din care provin. Și e o senzație extrem de plăcută să știi că cu mâinile tale și cu resursele tale reușești să îi ajuți”, spune artistul.

PUBLICITATE

Își dorește o susținere a copiilor pe termen lung și va da startul expozițiilor stradale cel mai probabil în iarna acestui an, după cum aproximează. Cei care doresc să-i susțină demersul, pot afla mai multe detalii despre proiectul „Teddies Riot” pe site-ul lui: https://www.andreipandea.ro/proiectul-teddies-riot/.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE