Connect with us

Administrație

Avem cu cine, n-avem unde!

Diana Stancovici

Publicat

pe

Institutul Național de Statistică arată, în ediția 2018 a documentului „Repere economice şi sociale regionale: Statistica teritorială”, că în județul Sibiu sunt 5.878 de sportivi legitimați la diferite secții și cluburi sportive. Sunt, de asemenea, înregistrați 123 de antrenori profesioniști, 133 de instructori, 222 de arbitri și 170 de secții sportive. Acestea sunt doar datele care țin de Ministerul Tineretului și Sportului și fac referire strict la cluburile publice sau private afiliate la federaţiile naţionale și care participă în competițiile naționale. În rândul acestora, nu sunt cuprinşi sportivii aflaţi în evidenţa comisiilor judeţene constituite pe ramuri de sport sau cei care practică activităţi sportive necompetiţionale. Dacă ar fi să-i calculăm pe toti, numărul ar fi cu mult mai mare. Infrastructura sportivă, însă, este insuficientă și, de cele mai multe ori, a rămas la stadiul de acum 20 – 30 de ani. Pentru sporturile de sală, avem doar Sala Transilvania, sala de sport de la Teatru și săli de sport ale unităților școlare, dar nici aici nu stăm prea bine. De aici apar problemele.

„Pentru noi este extrem de greu și victoria asta vine oarecum ca o minune pentru că nu ne antrenăm în sala în care jucăm”, a declarat, vinerea trecută, Dan Fleșeriu, antrenorul BC CSU Sibiu, după ce echipa de baschet a învins Steaua București, într-un meci care a avut loc în Sala Transilvania.

PUBLICITATE

BC CSU este singurul club din municipiul Sibiu care activează în prima ligă la sporturile de sală, iar Sala Transilvania este cel mai mare loc în care pot avea loc antrenamentele și meciurile acestei echipe.

Problema este, însă, mult mai adâncă. CSU are sportivi profesioniști care au nevoie de condiții optime de pregătire, Sala Transilvania le-ar putea asigura, însă nu este disponibilă în permanență. Sala Transilvania, ca serviciu public aflat în subordinea Consiliului Județean Sibiu, trebuie să-și asigure finanțarea. Ca să facă asta, sala poate organiza evenimente sportive, culturale, educative, politice, religioase, expoziții și spectacole.

„În timpul în care Sala Polivalentă a Județului Sibiu nu organizează evenimente, sala este dată pentru antrenamente, atât echipei CSU cu titlu gratuit, atât celor de la CSȘ cu titlu gratuit (…) Anul acesta am avut un total de 7 târguri, dar dintre acestea doar 5 au fost în sezon. Doar 5 au afectat efectiv competițiile. Spre exemplu, când a avut loc play off-ul în primăvară, am anulat toate târgurile în așa fel încât echipa să aibă toate condițiile, să poată să se antreneze. Echipa, din punctul meu de vedere, merită să se poată antrena tot timpul, dar eu, ca manager, am făcut tot ce a fost posibil să pun la dispoziție Sala Transilvania cât s-a putut”, a declarat, într-o conferință de presă, Adrian Bibu, managerul Sălii Transilvania.

PUBLICITATE

Acesta a explicat că, în ultimul an, 85% dintre evenimentele găzduite în sală au fost sportive, 9% au fost expoziții, concerte, baluri și 6% au fost târguri Expotricotex.

Alt sport – aceeași problemă

Dar infrastructura sportivă din municipiul Sibiu este o problemă și pentru alte sporturi. FC Hermannstadt, cel de-al doilea club sibian de seniori aflat în prima ligă, joacă la Târgu Mureș toate mecurile, întrucât reparațiile de la Stadionul Municipal se prelungesc. Noul termen avansat pentru finalizarea lucrărilor din prima etapă este martie 2019.

PUBLICITATE

„Infrastructura sportivă din Sibiu nu s-a schimbat de 20 de ani. Așteptăm să se finalizeze lucrările la Stadionul Municipal și să putem juca acasă. Este foarte greu pentru sportivi să joace în permanență în deplasare, departe de suporteri. Fără suporteri este foarte, foarte greu. Jucăm cu aproximativ două sute de suporteri, în deplasare, în condițiile în care noi și în liga a treia aveam două mii de susținători”, a declarat Marius Lungu, team managerul FC Hermannstadt.

La seniori, pentru sporturile de sală, mai avem echipe doar în liga a doua – volei și handbal, dar avem foarte, foarte mulți juniori.

Așa cum spun oamenii din sistem, stăm prost la capitolul infrastructură sportivă, iar echipele „se calcă în picioare” pentru a face antrenamente și a juca meciurile în puținele săli care există. Orice bază sportivă în plus este binevenită.

PUBLICITATE

În municipiul Sibiu există sala de sport de la Teatru, care aparține Clubului Sportiv Școlar, Clubul Sportiv Municipal nu are o sală proprie, dar are echipă de volei de seniori în divizia B. CSM Volei Sibiu joacă tot în sala de la Teatru. Aceeași sală este folosită pentru antrenamente și de către CSU Sibiu când Sala Transilvania nu este disponibilă. Avem 18 săli de sport ale unităților de învățământ din municipiul Sibiu, dar, potrivit datelor transmise de către Inspectoratul Școlar Sibiu, doar șase dintre acestea sunt de mari dimensiuni. Sala Transilvania are 1.800 de locuri, dar aici au loc competiții de tot felul și joacă meciurile inclusiv echipa de volei Alba Blaj.

Fără infrastructură, nu ai performanță

Într-un singur punct toată lumea este de acord: fără infrastructura potrivită, nu ai performață. Așa că avem nevoie de mai multe săli. Nici o sală polivalentă multifuncțională – așa cum are Clujul, cu 10.000 de locuri – nu ne-ar strica. Iar la Iași, doar în acest an se construiesc șapte săli de sport!

PUBLICITATE

„Din păcate, la nivel național, sportul se confruntă cu lipsa unei infrastructuri sportive sănătoase, iar rezultatul se poate vedea. Nu poți face performanță dacă nu te poți pregăti la standarde decente. La Sibiu, noi avem o sală care ne poate asigura condiții de pregătire la nivel de performanță, însă, din păcate, aceasta nu este destinată exclusiv sportului, așa cum ar fi normal. Indiferent câtă susținere financiară avem din mediul privat, câți suporteri înflăcărați și dedicați avem de 40 de ani de când existăm în prima ligă, indiferent câtă dorință de a progresa și de a atinge performanțe înalte au sportivii, antrenorii și staff-ul, fără condiția de bază, aceea de a te antrena constant în sala în care joci meciuri oficiale, nu ai cum să progresezi”, a declarat Horațiu Floca, directorul BC CSU Sibiu.

„Sala Transilvania nu poate duce toată cererea de evenimente sportive, culturale, târguri și tot ce doriți, a întregului județ, nici măcar a municipiului Sibiu. Trebuie să se adune autoritățile și toți oamenii de bine, ONG-uri, asociații și oameni de afaceri și să facă un plan, care să fie pus în aplicare de întreaga comunitate. Până una alta, trebuie amenajate niște săli pentru că echipa CSU are nevoie de o sală numai de antrenamente. (…) Totodată, trebuie găsite soluții pentru copii. De 20 de ani există problema asta”, a spus, la rândul său, Adrian Bibu.

 

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Lucrări de întreținere pe strada N. Teclu. Circulație alternativă timp de 10 zile

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Primăria Sibiu a decis să înceapă lucrările de reparații și pe strada Nicolae Teclu, din Orașul de Jos, fără să oprească circulația.

O nouă stradă din zona centrală intră în reparații, în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, după cum anunță Primăria Sibiu. Începând de luni, 27 septembrie, traficul de pe str. Nicolae Teclu, inclusiv giratoriul de la intersecția dintre str. Ocnei și str. Târgu Fânului, va fi afectat de lucrările de asfaltare, ce se vor desfășura fără oprirea completă a circulației.

Primăria spune că se va circula alternativ pe una dintre cele două benzi disponibile pe această stradă cu sens unic. Lucrările presupun îndepărtarea stratului vechi de asfalt și asfaltarea cu un strat nou.

PUBLICITATE

„Șoferilor li se recomandă să aleagă rute ocolitoare, iar dacă trebuie să tranziteze zona în perioada lucrărilor, aceștia sunt rugați să circule cu atenție sporită și să dea dovadă de înțelegere”, transmite Primăria Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Datele sibienilor privind serviciul de salubrizare, accesibile online

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Sibienii au de-acum la dispoziție o platformă online pe care pot urmări în timp real informațiile la taxa de salubrizare și la cantitățile de deșeuri colectate. Informațiile sunt aceleași cu cele folosite de serviciul de salubrizare pentru taxare.

Primăria Municipiului Sibiu a lansat, în colaborare cu operatorul de salubrizare SOMA, o platformă electronică pe care sibienii vor avea posibilitatea să consulte în timp real informațiile referitoare la gestionarea deșeurilor pe care le generează în gospodării și cu privire la taxa de salubrizare pe care o datorează.

Accesarea platformei se face direct din site-ul primăriei, pe adresa salubrizare.sibiu.ro

PUBLICITATE
Ara_002

Informații online Salubrizare Sibiu 

Creând un cont pe această platformă, în câțiva pași simpli, sibienii pot beneficia de următoarele instrumente electronice:

  • Vizualizarea numărului de colectări a pubelelor pentru deșeuri reziduale (negru) pentru locul de consum respectiv
  • Consultarea tipului de abonament activ în prezent pentru locul de consum respectiv
  • Vizualizarea costului lunar al pachetului de servicii selectat
  • Depunerea declarațiilor pentru taxa de salubrizare, fie noi, fie rectificative
  • Comunicarea directă, electronică, cu operatorul de salubrizare Soma prin accesarea secțiunii CERERI ȘI AJUTOR. De asemenea, la dispoziția cetățenilor stă adresa management.salubrizare@sibiu.ro pentru comunicarea cu Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului.

CUM VĂ CONECTAȚI PE PLATFORMĂ:

Pasul 1. Solicitarea credențialelor necesare pentru crearea contului.

Dacă aveți deja cont pe platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, trebuie să transmiteți un e-mail către management.saubrizare@sibiu.ro și veți primi ca răspuns credențialele necesare pentru crearea contului: un număr personal și un cod unic.

PUBLICITATE

Utilizatorii care nu sunt înregistrați pe platforma de E-administrație cu adresa de e-mail, pot solicita în baza actului de identitate credențialele la sediul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului (str.9 Mai, nr.16) sau la sediul Direcției Fiscale Locale Sibiu (str. Turismului, nr. 15A).  Deplasarea la ghișee este necesară pentru a proteja siguranța datelor dumneavoastră cu caracter personal.

Pasul 2.Creați un cont pe  www.salubrizare.sibiu.ro

Folosiți adresa dumneavoastră de e-mail, urmați instrucțiunile și verificați contul creat. Veți primi un e-mail care vă permite printr-un simplu click să confirmați acest cont.

PUBLICITATE

Pasul 3. Indicați locul dumneavoastră de consum

După ce ați confirmat contul, folosind numărul personal și codul unic pe care le-ați primit pe e-mailul dumneavoastră, puteți indica locul de consum pentru care plătiți taxa de salubrizare.

Pasul 4. Verificați datele și validați codul pubelelor

PUBLICITATE

După ce ați definit locul de consum, este important să verificați acuratețea datelor înregistrate. În cadrul platformei digitale puteți să vă gestionați declarația de salubrizare,  să confirmați codul pubelelor alocate sau platforma unde sunteți arondat să depuneți deșeurile. Găsiți codul pubelelor înscris pe autocolantul lipit pe pubela neagră, iar codul platformei unde sunteți arondat și locația acesteia se pot vizualiza în cadrul declarației de impunere.

Subliniem că, în conformitate cu noul Regulament privind taxa de salubrizare în municipiul Sibiu, este obligatoriu să fiți conectat la serviciile de salubrizare, ceea ce presupune depunerea unei declarații de salubrizare, iar dacă ați depus deja declarația este obligatorie verificarea datelor introduse în sistem prin declarațiile depuse anterior pentru ca acestea să corespundă cu realitatea curentă.

Reamintim că plata taxei de salubrizare este posibilă și în format electronic. Fără a vă deplasa la ghișeele Primăriei, prin platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, puteți efectua plata sumelor datorate.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor, în Sibiu

Avatar

Publicat

pe

În perioada 24-25 septembrie este programată cea de-a șasea campanie din acest an împotriva țânțarilor și cea de a treia împotriva căpușelor de pe domeniul public al municipiului Sibiu.

Firma contractată de Primăria Sibiu va împrăștia substanțele în parcuri, spații verzi, în zonele de blocuri, pe malurile râurilor și pârâurilor, în spațiile verzi ale unităților de învățământ, în Cimitirul municipal și Grădina Zoologică.

PUBLICITATE

“Deși substanțele folosite – Cymina Ultra și respectiv Deltatim Plus – sunt avizate de Ministerul Sănătății și nu prezintă pericol pentru populație, cei cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat.

În situația în care condițiile meteo sunt nefavorabile, cele două acțiuni vor fi reprogramate”, transmit reprezentanții municipalității.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE