Connect with us

Eveniment

Biserica Evanghelică din Sibiu: Mormântul baronului von Bruckenthal, marcat special pe pardoseală. Turiștii pot urmări lucrările în desfășurare

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Locul în care a fost înhumat baronul von Brukenthal, placa funerară a unuia dintre cei mai importanți primari ai Sibiului, descoperirile arheologice legate de vechea biserică romanică și alte descoperiri importante din Biserica Evanghelică au fost anunțate la jumătatea procesului de restaurare a acestui obiectiv extrem de important, atât din punct de vedere religios, cât și istoric și turistic.

Mormântul baronului Samuel von Brukenthal, descoperit de arheologi în timpul procesului de restaurare și reabilitare a Bisericii Evanghelice din Piața Huet, Sibiu, va fi marcat pe pardoseala bisericii, anunță reprezentanții acestei instituții. O serie de noutăți atrag atenția asupra importanței acestui anevoios proces de restaurare. Foarte important este faptul că o parte din lucrări au fost finalizate, iar turiștii pot vizita acum parțial biserica, într-o zonă de unde pot fi urmărite lucrările care se desfășoară în continuare.

PUBLICITATE

Biserica Evanghelică C.A. Sibiu, Piaţa Huet, a intrat într-un proces de consolidare, restaurare şi reabilitare în anul 2018, cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de 21.910.483 lei. Potrivit reprezentanților Bisercii Evanghelice, reabilitarea a ajuns la aproximativ jumătate din proiect.

Pe parcursul anului 2019, au fost realizate importante lucrări de consolidare şi restaurare elemente piatră, tencuieli şi zugrăveli, restaurare vitralii precum şi reţele electrice noi, împreună cu un sistem de încălzire.

Printre etapele cele mai importante care s-au derulat se numără:

PUBLICITATE
  • În nava centrală a bisericii s-au încheiat lucrările la tencuieli şi s-a montat instalaţia de încălzire, în prezent se lucrează la turnarea şapei, urmând a fi montată şi pardoseala de piatră.
  • În exteriorul bisericii s-au executat lucrări de reparaţii la faţadă şi se lucrează în prezent la reparaţii tencuieli exterioare, tinci şi zugrăvirea exteriorului.
  • În spaţiul vestic, numit “Ferulă” s-au încheiat lucrările de curăţire a pietrei de zugrăvelile anterioare, momentan lucrându-se la reparaţii piatră .
  • Se montează vitraliile restaurate în nava centrală.
  • S-a adus materialul necesar pentru realizarea eşafodajului pe care se va sprijini schela de la exteriorul turnului. Vor fi realizate foraje orizontale, măsuri necesare pentru consolidarea turnului.

Datorită faptului că şi turnul bisericii a intrat în proces de reabilitare, acesta nu mai este deschis turiştilor, în prezent desfăşurându-se lucrări de sablare a scheletului metalic. După această operaţiune se va trece la verificarea şi înlocuirea niturilor de la scara metalică pentru ca toţi vizitatorii turnului să fie  în siguranţă.

Un alt aspect important al proiectului a fost şantierul arheologic care a început la jumătatea lunii mai a anului 2019 şi s-a finalizat relevând descoperi importante care vor fi puse în evidenţă.

Locul în care a fost înmormântat baronul Samuel von Brukenthal era semnalizat din anul 1984 printr-o placă metalică amplasată pe una dintre coloanele interioare ale bisericii. Cercetarea arheologică a confirmat existența acestui lăcaș de înmormântare, care se va evidenția în noua pardoseală cu  piatră de o nuanţă diferită, pentru a se marca locul în care a avut loc această ultimă înhumare în biserică, în anul 1803.

În cadrul săpăturilor arheologice, în urma înlăturării unor lespezi a fost descoperită piatra funerară dispărută a  celui care a fost primar al Sibiului în perioada marilor reforme 1513-1542 şi comite al sașilor între anii 1536 si 1538, Mathias Armbruster, acesta fiind considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai Sibiului. Piatra funerară va fi amplasată în transpetul de nord, aproape de locul în care a fost găsită.

PUBLICITATE

Cercetările arheologice au stabilit cu exactitate amplasamentul primei biserici în stil romanic din Sibiu. Fundaţia bazilicii romanice, o importantă descoperire arheologică din Transilvania, datând din secolul al XII-lea,  va fi evidenţiată prin crearea unei zone cu sticlă securizată. Anul acesta se preconizează finalizarea lucrărilor, iar fundaţia bazilicii anterioare va putea fi vizualizată de sibieni şi  turişti.

În urma descoperirilor arheologice, nivelul de călcare din biserică a fost coborât la un nivel anterior, cu 26 de centimentri faţă de cel care era înaintea lucrărilor de restaurare.

În prezent, biserica se poate vizita parţial, dacă situația epidemiologică permite acest lucru, şi anume: sacristia şi zona altarului de unde se pot vedea lucările care încă se desfăşoară în interiorul bisericii, inclusiv lucrările din zona fundaţiei bazilicii anterioare.

PUBLICITATE

Succesul lucrărilor se datorează unei bune colaborări a Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU şi Biroul Regional Sibiu, precum şi cu toţi colaboratorii proiectului.

Estimările reprezentanților Bisercii Evanghelice arată că lucrările de restaurare vor fi finalizate conform proiectului, până în primăvara anului 2021.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

VIDEO & FOTO Iohannis, zbor către SUA, din Sibiu, la bordul unui avion Dassalt Falcon, închiriat

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Klaus Iohannis a zburat din Sibiu, în Statele Unite ale Americii, la bordul unui avion privat, de tip Dassault Falcon, potrivit informațiilor publicate de site-ul Boading Pass, specializat în informații referitoare la companii și curse aeriene.

După cum reiese din datele deținute de cei de la BoardingPass, zborul a avut ca scop deplasarea președintelui la două evenimente diferite, unul organizat de ONU, celălalt de președintele SUA.

„Președintele României a zburat duminică, 19 septembrie, din București spre New York via Sibiu cu un avion privat de tip Dassault Falcon 8X (LX-LXL) închiriat de la Global Jet.

PUBLICITATE

Președintele participă în zilele ce urmează la Adunarea Generală ONU organizată la NY și la un summit pe tema pandemiei organizat de Administrația Prezidențială a SUA”, scriu cei de la BoardingPass.

Avionul Dassault Falcon este un avion de tip jet, care poate primi la bord până la 14 persoane. Cele 14 fotolii/canapele se pot transforma în paturi, pentru șase persoane.

Dassault Falcon 8X_LX-LXL_FWD Cabin_1

Nu este prima dată când președintele României folosește serviciile unui jet privat, închiriat de Administrația Prezidențială, pentru deplasarea peste ocean, la diferite evenimente oficiale.

PUBLICITATE

Klaus Iohannis va participa, în perioada 21 – 23 septembrie, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York. Pe 21 septembrie, președintele Iohannis va avea propria intervenție. Este prima dată de la începutul pandemiei când lucrările se vor derula cu prezența fizică a șefilor de stat sau de guvern. Tema celei de-a 76-a sesiuni a Adunării e „Construirea rezilienței prin speranță vizând recuperarea după pandemia de COVID-19, reconstrucția durabilă, răspunsul la nevoile planetei, respectarea drepturilor omului și revitalizarea Organizației Națiunilor Unite”.

Celălalt eveniment se derulează la invitația președintelui american Joe Biden, fiind vorba despre un summit pe tema răspunsului global la pandemia de coronavirus.

SURSA FOTO & VIDEO: GLOBAL JET

PUBLICITATE

Dassault Falcon 8X_LX-LXL_FWD Cabin_2
Dassault Falcon 8X_LX-LXL_Cockpit_1
Dassault Falcon 8X_LX-LXL_AFT Cabin_1
Dassault Falcon 8X_LX-LXL_MID Cabin_1
Dassault Falcon 8X_LX-LXL_MID Cabin_3
Dassault Falcon 8X_LX-LXL_FWD Cabin_2

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Un doctor în istorie tranșează conflictul statuii lui Brukenthal: „Unii s-au supărat aflând că i s-a făcut statuie în centrul Sibiului”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Cătălin Borangic este dr. în istorie antică, arheolog, a studiat istoria și arheologia la București și la Alba Iulia și a scris numeroase cărți de specialitate, fiind cunoscut și pentru enciclopedia-dacica.ro, un site care tratează istoria României așa cum trebuie, dincolo de titluri bombastice și legende. Istoricul Cătălin Bornagic a intervenit acum, cu argumente, în povestea statui lui Brukenthal cu o poziție care poate ajuta pe mulți dintre cei care au fost surprinși de scandal și care nu sunt pregătiți să înțeleagă ce rol a avut baronul Samuel von Brukenthal în istoria Sibiului, în cea a României și, evident, în evoluția Transilvaniei.

„Unii s-au supărat aflând că baronului Samuel von Brukenthal i s-a făcut statuie în centrul Sibiului”, așa își începe textul, extrem de pedagogic, istoricul Cătălin Borangic, și continuă cu o explicație ceva mai lungă, dar ușor de citit, pentru cei care vor să afle mai multe pe acest subiect controversat.

PUBLICITATE
Catalin Borangic

„O să trecem peste câteva realizări și reforme iluministe ale baronului. De la el ni se trage buda din fundul curții, obligatorie în locul cufurelii pe unde se nimerea, implementarea cultivării unor plante noi (ex. cartoful, porumbul, cultivate experimental în grădinile sale și care au salvat de la foametea endemică satele de iobagi), faptul că regiunea a avut un muzeu cu trei ani înainte de deschiderea Luvrului, lăsat moștenire Transilvaniei etc etc.

În calitate de guvernator al Transilvaniei a avut ghinionul să administreze provincia în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan.

Ghinionul i-a fost cu atât mai mare cu cât  fusese un apropiat al împărătesei Maria Tereza, mama viitorului împărat Iosif al II-lea, care, din pricini pe care nu le știu, când a ajuns pe tron nu l-a plăcut deloc pe baronul sas.

PUBLICITATE

Motiv pentru care nici nu l-a lăsat să se ocupe de răscoală, ci a trimis trupele imperiale conduse de von Jankovich, un comisar aflat în serviciul direct al împăratului şi care nu dădea socoteală pentru acţiunile sale guvernatorului sau altcuiva.

Prin oameni de încredere, von Jankovich a negociat sumele pentru care moții i-au trădat, prins și predat autorităților pe capii răscoalei.

Câte 600 de ducați de aur și eliberarea din iobăgie a celor 7 moți.

PUBLICITATE

Aceștia au fost preotul Moise, fiul preotului, Moise cel tânăr, Ion Clisaru din Abrud, Ion, Todor şi gornicul Irimie Soil, Lazăr Latea, toţi din Cărpiniş, Todor şi Ion Holobut din Şasa-Lupşa, Todor Momen din Lupşa şi preotul Simion din Şasa-Lupşa.

Asta ca să știm despre ce vorbim.

Guvernatorului Brukenthal, răscoala i-a pus capăt carierei. Nici măcar n-a participat la sinistrul carnagiu al execuției, necum să fi avut ceva de zis sau făcut. Ordinele veniseră direct din cancelaria imperială, fără ca baronul să fie consultat sau întrebat ceva.

PUBLICITATE

Poate și pentru că anterior gestionase cam ineficient starea de tensiune preexistentă, nedorind să intre în conflict cu nobilimea maghiară. Căci este drept, valahii reprezentau o stare inferioară.

Brutalitatea execuției este asumată direct de către împărat, fapt ce dă mult de gândit istoricilor și acum, căci vorbim de iluministul Iosif al II-lea. Să fi fost ceva masonic la mijloc, Horea fiind și el mason, nu știu a zice.

Așa că acuzele la adresa baronului, aduse de unii pădureți, sunt nejustificate. Și chiar dacă a fost cu un pas înaintea vremurilor lui, a fost și un om al timpului său. Un timp în care românii erau considerați specie inferioară și multe dintre deciziile guvernatorului au favorizat sașii și aristocrația maghiară. Asta ca să mai temperăm și avântul ultra-europenilor care-i pupă soclul.

PUBLICITATE

Personajele istorice cărora li se ridică acum statui „beneficiază” de un tratament ceva mai nuanțat din partea noastră, căci suntem afectați, să nu zic infestați, de păguboasa ideologie a corectitudinii politice pe care o proiectăm în trecut. Și căreia i se opune tot o proiecție în trecut venită din partea naționaliștilor de peșteră.

Căci, deși oamenii trecutului au trăit cum le era lumea, imaginea despre ei este, din păcate, dependentă de cum înțelegem noi vremea lor.

Cine știe când, departe în viitor, vreun mecena ori vreun politruc zelos va decide că Iohannis are dreptul la statuie.

PUBLICITATE

Se va spune atunci că a fost ales președinte în ciuda faptului că fusese neamț, că a fost un stâlp al democrației, că sub el România a învins Valul 4 al pandemiei, că a organizat și administrat țara în momente de cumpănă și restriște.

N-am nici o tresărire că atunci se vor ridica împotrivă unii, alții, care vor zice că nu e a fost așa, că în realitate a fost mai mult plecat la schiat, prin concedii, că de fapt a păpușărit în folos propriu politica românească de la începutul secolului XXI, că a fost un mediocru și multe altele.

Tot atunci se va ridica altcineva care va zice că merită statuie, că a făcut și bune – a blocat odioasa Ordonanța 13, faptă legendară – și o fi făcut și rele, că a avut ghinion, dar a fost președintele României și face parte din istoria țării.

PUBLICITATE

Îi vor ridica au ba statuie nu știu, dar că se vor pizdui pe subiect sunt sigur.”

Am vorbit cu Cătălin Borangic pentru a afla ce l-a determinat să scrie povestea, una scrisă pe un ton relaxat, a baronului Brukenthal și a legitimității statuii sale. Mi-a spus că a scris-o „să le spun că aberează, să învețe lumea cum a fost, nu cum cred ei că a fost”. Și mai are o explicație pentru ceea ce se petrece:„Este reacția extremelor: unii huo, alții hăis și nimeni nu știe real decât să urle, nu și realitatea istorică. Și, mai ales, judecă faptele de atunci cu normele de acum, fie naționaliste, fie ultraprogresiste. Echilibru deloc.”

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Comunicate de presa

Cisnădioara, mai curată. O acțiune de curățenie organizată de membrii comunității

Publicitate

Publicat

pe

Membrii ai comunității Cisnădioara se adună din nou sâmbătă, 18 septembrie intre orele 09.00-11.00 pentru o nouă acțiune de curățenie a localității în care locuiesc.

Acestia s-au mobilizat si au organizat pe parcursul verii mai multe actiuni de curatenie a localitătii, au pus afise cu rugamintea pastrarii curateniei de catre turisti si au putut constata cu bucurie ca multi oameni sunt sensibili si raspund pozitiv indemnului de a-si strange gunoiul la plecare de la picnic/gratar.

PUBLICITATE

De această dată a venit rândul zonei denumite pe harta creata de localnici VALEA LUMINOASĂ, unde se va curata vechea groapa de gunoi a satului de pe strada Raului (loc intalnire podul de la intersectia strazilor Raului cu valea Argintului ) si de asemenea, o altă echipa va curata drumul din padurea spre Cisnadioara (loc intalnire statia de autobuz de la intrarea pe str.Marului – strada cu Apfelhaus).

Avand in vedere ca acest drum este parcurs nu doar de membrii comunitatii ci si de turisti, biciclisti iubitori de natura si frumos, facem apel la cei care doresc sa participe sa ni se alature. Contributia fiecaruia conteaza!

Principiul dupa care ne-am ghidat la toate actiunile organizate pana acum a fost ”nu exista vremea rea ci doar imbracamintea nepotrivita”!

PUBLICITATE

Cine doreste sa participe e asteptat! Sacii, manusile sunt asigurate de primaria Cisnadie si de asemenea, Soma va ridica sacii stransi la finalul actiunii.

WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (1)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (3)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (4)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (7)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (6)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (5)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59 (2)
WhatsApp Image 2021-09-17 at 10.55.59

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE