19.1 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

SEMNIFICAȚIA UNUI CENTENAR, DARUL LUI DUMNEZEU PENTRU ROMÂNIA CREȘTINĂ

Cele mai citite

Despre fratele Traian Dorz n-ar mai trebui să scriem articole ci, asumând darul său de neegalat, să alcătuim un Acatist mărturiei ostășești la vreme de Gulag și răstignire a Neamului omenesc. Nașterea sa, în smerita așezare cu nume neomenos- Râturi, azi Livada Beiușului, a schimbat nu doar viața sa- dăruită prin jerfă Mântuitorului și frățietății Bisericii, ci și viața noastră. A fiecăruia dintre aceia care i-am citit și recitat Cântările Nemuritoare ori poeziile sale de dincolo de Cer, i-am citit meditațiile ori i-am gustat povestirile cu grai de bunic înțelept. Traian Dorz este nu numai Frate ci și Bunic și tată sufletului curat căutător al vieții în Hristos, în mireasma de Ceaslov a limbii române, la marginea de lumină a Istoriei ce a biruit iadul comunist. Ne este și dascăl în credință și luminos coleg de învățătură, rămânând smerit sub Crucea Mântuitorului, gata de muncă, asiduă și necruțătoare. Căci el a prăznuit pe Domnul și-n văile de moarte ale pușcăriilor comuniste și-n ocna cea largă, care era România. Dăltuitor în creasta de val a cuvântului viu, fin alcătuitor de seve duhovnicești, limpede iconar al Tainelor trăirii în Taina Bisericii. Fratele Traian Dorz este ortodoxia imnografiei populare românești.

Când vedem pe ceilalți luând din poeziile sale și cântând cântările sale ne supărăm uneori, dar trebuie să recunoaștem că pentru multe din denominațiunile ce le folosesc sunt singurele texte ortodoxe care le animă sufletul, sunt argumentul prin care le putem dovedi, mereu și mereu, că Ortodoxia le-a dat prilej de bucurie și îndemn la mântuire. Da, iubiților noștri (pseudo) frați, Orotodoxia pe care o blamați că nu ajunge la sufletul credincioșilor și că nu oferă suficiente texte de devoțiune, ea vă oferă, prin Fratele Traian, hrană adunărilor și vă vestește chemarea la pocăință. Chiar când nu-i scrieți textul ca în ediția originală, chiar când nu spuneți de unde este luată cântarea.
Fără îndoială că Fratele Traian la o sută de ani de la smerita-i venire pe lume nu este așezat încă în locul ce i se cuvine nici în literatura românească nici în analiza misiunii ortodoxe  în vremea de ideologizare comunistă a credinței. Nici nu e grija lui. El e stâlpul de lumină de care nu prea ținem cont. Ne încântăm de contribuții teologice obscure, transmise în cercuri fără conotație mântuitoare și uităm de cuvintele vii care au ținut vie Ortodoxia poporului. A acelui popor care nu s-a școlit altfel decât în școala Oastei ori a mănăstirilor ori a parohiilor vii, trăitoare a Duhului care noi le face pe toate. Nu știu câte neamuri au în istoria lor poeți populari, în sensul cel mai curat al cuvântului, care să fii dăruit cântări către Domnul și Maica Sa, către Biserica cea vie și Crucea care o ține legată de Împărăție, precum e neamul nostru prin Fratele Traian Dorz. Dârzul poet al libertății prin Hristos, fragilul alcătuitor de cuvinte meșteșugite în Harul lui Dumnezeu. Cu el vin către noi și Istoria și Neamul și Biserica, noi înșine fiind martori ai acestora, preluînd pulsul lor mărturisitor.
Săptămâna patimilor din anul acesta a adus, târziu în noapte, reluarea unei emisiuni din seria Tezaur Folcloric în care cântăreți populari din Bihor au cântat drept doine și balade și pricesne populare de Patimă și Înviere …versurile smeritului Poet al Nemuririi. Inițial am fost deranjat că nu ne spuneau că sunt din el, trup din jerfa lui, cântările lui ca un susur de izvor limpezit în zorii credinței. Abia apoi, în Harul Vinerii mari, am înțeles teribila dreptate făcută de Dumnezeu: Traian Dorz e poporul român cântând lui Dumnezeu. Hristos a Înviat! E biruința Lui, e biruința Luminii!! De aceea Râturile s-au transformat în Livadă…
           
Pr. Constantin Necula

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Cum sărbătoresc sașii din Cisnădioara sărbătorile de Paște

În inima Transilvaniei, în preajma sărbătorilor pascale, aromele hencleșului se răspândesc în locuințe și în fiecare casă își are...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect