Connect with us

Cultura

Cameleoni strălucitori, șase nume noi pe Aleea Celebrităților și “O fanfară în pas alergător”, în cea de-a noua zi de FITS

Andra Marinescu

Publicat

pe

În penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, sunt programate conferințe, ateliere, prezentări de carte, spectacole indoor și outdoor.

În agenda de astăzi a FITS se află și “Carnavalul”, după I. L. Caragiale, care se joacă la Fabrica de Cultură de la ora 15. Spectacolul Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, în regia lui Alexa Visarion, îi are în distribuție pe Anatol Durbală (Nae Girimea, frizer și subfirurg), Ion Mocanu (Iancu Pampon), Petru Hadârcă (Mache Răzăchescu, ce-i mai zice și Crăcănel), Ghenadie Gâlcă (Un catindat de la percepție), Iurie Focșa (Iordache, calfă la Girimea), Ana Tkacenko (Mița Baston), Olesea Sveclă/Cornelia Maros-Suveică (Didina Mazu), Angela Ciobanu (Un Ipistat), Nicolae Ghereg (Nenea Anghelache), Angela Ciobanu (Veta), Valentin Zorilă (Lache), Mihai Zubcu (Costică), Dan Melnic (Un chelner), Cornelia Maros-Suveică/Olesea Sveclă (O mască), Ecaterina Mardari (Râsu-Plânsu), Vadim Buinovschi (Un viorist), Draga Dumitrița Drumi-Focșa (Bobocica) și pe Doriana Zubcu Marginean (Caliopi).
“Această farsă complexă se desfășoară în București, pe vremea Carnavalului. Narațiunea urmărește intrigile romantice dintre personaje aparținând păturilor sociale de mijloc. Mai multe cupluri se înșală reciproc. La prima montare, în anii 1870, piesa s-a jucat doar de două ori, fiind considerată violentă și brutală. Carnavalul nostru – cel de toate zilele, versiune scenică 2018 după opera lui I.L. Caragiale își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimilor trei secole. Răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, se degradează frenetic, cade în deriziune… Trădăm plângând, râdem trădând”, este descrierea spectacolului.
La aceeași oră, la Librăria “Habitus”, Octavian Saiu se va afla în dialog cu Stan Lai, care va primi o stea pe Aleea Celebrităților, de la ora 18.
Părintele Constantin Necula va susține astăzi, de la ora 16, conferința “Arta de a dărui – De la Dumnezeu către om”, un eveniment ce propune o abordare asupra istoriei Teatrului Sibian pornind de la pretextul unui om-personaj, HP Petrescu.
Tot la ora 16, la Teatrul Național “Radu Stanca” se pune în scenă “Dama cu camelii”, la Biserica Franciscană se prezintă “Familia Bach – darul muzicii”, iar la “Habitus” un film în regia lui Stan Lai.
La Redal Expo, se va spune “Trăiește clipa”, în pași de dans, aduși de Théâtre de Suresnes, iar la intrarea în Grădina Zoologică va debura “Un tramvai numit Popescu”. Totodată, la Teatrul “Gong” se va juca “Ursul”, spectacol al chinezilor de la Zhu Zhiyu.
Catedrala Mitropolitană “Sfânta Treime” va găzdui, de la ora 17, un concert coral, iar Biserica Reformată Calvină spectacolul de muzică “Gospel”.

PUBLICITATE

Șase nume noi pe Aleea Celebrităților

La ora 18, Aleea Celebrităților se va îmbogăți cu șase nume noi. Astfel, vor primi stele Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, și Michael Thalheimer – regizor. Evenimentul va fi urmat de Gala Celebrităților, la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu.
Tot la ora 18, în Piața Habermann, publicul va vedea “O fântână buclucașă”, al Campi Qui Pugui din Spania.
“A sosit ziua dezvelirii unei noi fântâni în centrul orașului! Bronz, apă, lumini și câteva statui speciale care ar trebui să stea nemișcate. Un spectacol non verbal, în care comedia nebună se împletește cu inocența pură. Realism și suprarealism, frumusețe, mișcare, surprize și multă distracție. Bine ați venit la ceremonia specială de punere în funcțiune a fântânii, deși nu se știe cât va funcționa. Spectacolul non-verbal „O fântână buclucașă” este o comedie spumoasă și zgomotoasă pentru toate vârstele. Inspirat din fântâna Manneken Pis din Bruxelles, acesta conține trei reproduceri după faimoasa sculptură belgiană. Cele trei personaje sunt blocate în fântâna care într-adevăr funcționează. Spectacolul este rezultatul unui proiect multidisciplinar, ce îmbină limbajul familiar și delicat cu varii mijloace de expresie, precum măști și teatru fizic”, este descrierea spectacolului.
La CAVAS, se va juca “Hamlet it be”, la Academia Forțelor Terestre se vor pune în scenă “Poveștile lui John Cage”, la Teatrul “Gong” se va juca “Sufletul labirintului”, iar la Centrul Cultural “Ion Besoiu” spectacolul de la Batsheva Dance Company, “Venezuela”.

Spectacole stradale

PUBLICITATE

Spectacolele stradale, pe Nicolae Bălcescu, vor debuta la ora 18.15, cu “O fanfară în pas alergător”. Fanfara dei Bersaglieri a fost înființată în 1932 în Italia. Însemnele acestei fanfare sunt dedicate lui Carlo Valotti, care a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat pentru curaj.
“Drumul lui Făt-Frumos – Poveștile românilor” se va vedea apoi în Piața Habermann, dartorită Fundației “Abracadabra” și Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS. Spectacolul, în regia lui Marian Râlea, prezintă un traseu teatral în care jocul se îmbină cu bucuria.
Ora 18.30 va veni cu “Peer Gynt”, la Fabrica de Cultură, iar la ora 19 în centrul orașului va reveni “Carnaval în Festival”.
“Tradiția ritmurilor bretone” se vor putea vedea, din nou, pe Bălcescu, de la ora 19.45, iar la ora 20 vom vedea că “Dragostea nu se măsoară cu centimetrul”, în Piața Habermann. Spectacolul aparține unei companii din Spania și promite râsete, emoții și… iubire.
Printre spectacolele outdoor de astăzi se numără “Vals”, în Piața Mică, un eveniment în regia lui Renzo Vescovi din Italia, “Cameleonii” aduși din Germania și “DUNDU, păpușa uriașă”.
Programul complet al evenimentelor este disponibil pe www.sibfest.ro.
Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziţionate online sau de la Agenţia Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17), deschisă zilnic, în intervalul orar 10 – 20.

PUBLICITATE

Cultura

Constantin Chiriac, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Economice din Moldova: “Sunt onorat să mă alătur marilor personalități!”

Andra Marinescu

Publicat

pe

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național “Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Economice din Moldova. Acesta a mărturisit că este onorat să se alăture, prin această distincție, marilor personalități ce contribuie la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni. Evenimentul gesyiv a avut loc ieri, fiind prezidat de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, și în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, a lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific Doctor Honoris Causa lui Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în semn de recunoaștere publică a parcursului managerial, artistic și academic de excelență, dar și a meritelor deosebite în menținerea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova.
Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea distincției nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci, prin toată activitatea desfășurată, Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești.
„Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 2007, obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezintă activitatea managerială. Din ianuarie 2000 până în prezent, Domnia Sa deține funcția de Director General al Teatrului Național ”Radu Stanca”. Un rol major îl are domnul Constantin Chiriac în dezvoltarea artei teatrale și familiarizarea publicului larg cu cele mai excepționale reprezentații ale artiștilor din România și lume. Din 1993, cu implicarea și sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din România și Europa Centrală și de Est. Datorită competenței sale manageriale, artistice și academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute și apreciate la nivel național şi internațional prin acordarea a numeroase distincții, titluri onorifice și diplome”, este parte din “Laudatio”, rostit de conf. univ. dr. Angela Solcan, Şef Departament „Management şi Antreprenoriat”, Facultatea  Business şi Administrarea Afacerilor.

PUBLICITATE

Chiriac: “Întâlnirea cu frații artiștii de aici, cu gânditorii, m-a onorat…”

Constantin Chiriac a precizat că este onorat să primească această distincție.
„Sunt onorat să mă alătur, prin titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalități care contribuie, prin activitatea lor neobosită, la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni, sub semnul excelenței. Întâlnirea cu frații artiști de aici, cu gânditorii, cu cei care sunt implicați în tot ceea ce înseamnă cercetarea și educația din Basarabia m-a onorat și sunt convins că proiectele pe care le gândim împreună vor prinde nu numai roade, dar vor da viață viitorului Chișinăului și al României, al relațiilor culturale și economice între cele două maluri de Prut, în dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.
Evenimentul de la Chișinău s-a încheiat cu un recital al Corului „Cantabile” al ASEM.

Astrid Fodor: “Încă un mesaj puternic al înfrățirii prin cultură, între Sibiu și Chișinău”

PUBLICITATE

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis, astăzi, la rândul ei, un mesaj prin care îl felicită pe președintele FITS pentru acest titlu.

”Suntem onorați, ca sibieni, să avem în mijlocul nostru o personalitate deopotrivă admirată și recunoscută internațional, așa cum este cea a domnului Constantin Chiriac. Înalta distincție acordată de comunitatea academică din Moldova profesorului Constantin Chiriac este, iată, încă un mesaj puternic al înfrățirii prin cultură între Sibiu și Chișinău. Îl felicit cu toată căldura și am convingerea că va inspira și peste Prut generații de tineri, așa cum face acasă, la Sibiu”, a spus primarul municipiului Sibiu.
Acesta nu este primul titlu de Doctor Honoris Causa obținut de Constantin Chiriac, directorul TNRS primind: în anul 2008 titlul de Doctor Honoris Causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – Doctor Honoris Causa al Universității de Vest, Timișoara; în 2020, titlurile de Doctor Honoris Causa la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE