fbpx
Connect with us

Educatie

Care sunt noutățile proiectului „România Educată” al lui Iohannis: licee de trei tipuri, examen de admitere și certificate profesionale

Gabriel Dogaru

Published

on

Proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat în detaliu, după ce liderii partidelor din coaliție au anunțat câteva idei, cu o zi înainte, după consultările de la Cotroceni. O serie de modficări ale structurii școlare vor fi introduse pe parcursul următorilor doi ani, printre cele mai importante numărându-se cele care țintesc elevii de liceu.

Liceenii vor avea la dispoziție „trei rute” de școlarizare în liceu, teoretic, profesional și vocațional, noutatea, cel puțin la nivel teoretic, fiind posibilitatea de transfer între acestea pe parcursul duratei liceului. În cazul liceelor care se vor confrunta cu o cerere mai mare decât oferta de școlariazare vor putea organiza concurs de admitere.

Advertisement

Indiferent de „ruta” aleasă de elevi, liceul va avea patru ani și se va finaliza cu examen de bacalaureat, nefiind schimbări majore, noutatea fiind cea referitoare la posibilitatea unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a XI-a.

“Principala modificare adusă sistemului de educație vizează învățământul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional și vocațional – cu
aceeași durată (4 ani), absolvenții lor putând intra direct în examenul de bacalaureat. Rutele se bucură de un prestigiu comparabil, iar
transferul/tranzițiile posibile între acestea se pot realiza anual, fiind axate pe competențele elevilor.”, se arată în sinteza programului România Educată.Programul “România Educată”

Bacalaureatul va avea un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată.

Advertisement

Conform proiectului pus în dezbatere, structura învăţământului preuniversitar nu se va schimba față de cea actuală: educaţie antepreşcolară – 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi; educaţie preşcolară – 3 – 6 ani, în grădiniţe; ciclul primar – clasa pregătitoare – clasa a lV-a; ciclul secundar inferior – clasele V – Vlll; ciclul secundar superior – clasele lX – Xll.

Klaus Iohannis a continuat consultările pe tema ”România Educată”, cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele 2 camere, dar sunt programate întâlniri și cu alți factori ai mediului politic și social.

Proiectul „România Educată” la care Klaus Iohannis lucrează din 2016 a avut trei etape, cea mai importantă fiind cea de acum, care se bucură de susținerea unei majorități parlamentare ce va putea implementa schimbările din educație.

Advertisement

Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de activităţi, precum opt consultări cu privire la viziunea şi obiectivele de ţară pentru educaţie (dezbateri regionale), dezvoltarea şi diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terţi.

A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educaţie la orizontul anului 2030.

A treia etapă (2018-2021) a presupus lansarea în dezbatere publică a documentelor rezultate în demersurile anterioare.

Advertisement

Potrivit unei fișe de sinteză a programului România Educată, țintele de performanță ale acestui program sunt:

 • Creșterea finanțării educației pentru atingerea unui procent minim din
  cheltuiala publică, corelat cu media alocărilor pentru educație în statele
  membre ale UE;
 • Scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult
  10%;
 • Reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional,
  astfel încât, la orizontul 2030, să ajungă la cel mult 20%;
 • Până în 2030, toți profesorii să aibă competențe digitale de bază (inclusiv
  de predare prin instrumente digitale – digital literacy) și cel puțin 85% dintre
  elevii de clasa a VIII-a să aibă competențe digitale de bază;
 • Până în 2030, minimum 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de
  ani vor fi absolvenți de studii superioare.

În ceea ce privește managementul educației, programul România Educată are câteva ținte clare:

• Soluții pentru situațiile în care autoritățile publice locale nu au capacitatea de
a susține educația;
• Autonomia unităților de învățământ trebuie să crească treptat;
• Trecerea de la un management preponderent administrativ la unul axat pe
îmbunătățirea procesului educațional;
• Separarea rolului de inspecție școlară (instituțională, a cadrelor didactice sau
a managementului) de rolul asociat atribuțiilor de coordonare, îndrumare,
administrare și sprijin;
• Întărirea capacității instituțiilor deconcentrate (ex. prefecturile) pentru a
monitoriza, susține și responsabiliza autoritățile publice cu atribuții în zona de
educație;
• Întărirea structurilor cu atribuții pe zona de formare continuă, consiliere și
dezvoltarea/asigurarea resurselor educaționale, atât de la nivel național, cât și
județean.

La nivel județean, actualele Inspectorate Școlare urmează să se dividă în două structuri, una dedicată inspecției și controlului, cealaltă administrării rețelei școlare, a resursei umane și a examenelor. Împreună cu actualele CCD-uri, vor fi coordonate de un Consiliu Consultativ la nivel de județ, prezidat de președintele de CJ, din care ar urma să facă parte toate entitățile implicate, inclusiv reprezentanți ai primăriilor.

Educația este un sector care se bucură de finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă unde sunt alocați 3,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Ministrul Educaţiei: Şcoala începe în format fizic în 13 septembrie. Fără scenarii de funcţionare

Avatar

Published

on

Noul an şcolar va începe în 13 septembrie, iar toţi elevii vor participa fizic la cursuri. Este anunţul făcut marţi de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că, la această oră, nu sunt luate în calcul niciun fel de scenarii, astfel că toţi elevii se vor întoarce în bănci.

Advertisement

Sorin Cîmpeanu a spus că în unităţile de învăţământ din ţară au fost respectate normele sanitare impuse de pandemia de COVID, iar nivelul de vaccinare în cazul personalului didactic este unul ridicat.

De asemenea, şeful de la Educaţie spune că se au în vedere şi acţiuni viitoare pentru creşterea procentului de cadre didactice vaccinate. Toate aceste lucruri îl fac pe Sorin Cîmpeanu să afirme că noul an şcolar va începe în format fizic în 13 septembrie.

“Mă pronunţ, cât se poate de clar, în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să manifest acest optimism, luând în considerare orice alte variante vor apărea din evoluţia epidemiologică.

Advertisement

Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare”, au foat declaraţiile făcute, marţi, de Sorin Cîmpeanu.

Advertisement
Continue Reading

Educatie

Sorin Cîmpeanu: creșterile salariale ale pofesorilor se vor face în funcție de performanță

Avatar

Published

on

Ministrul educației a declarat că salariile profesorilor vor crește odată cu transpunerea în legislație a prevederilor din proiectul România Educată.

Odată cu examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională din acest an, au apărut multe discuții în domeniul educației. Marea problemă din acest an a fost modul în care unii profesori au evaluat lucrările și diferența foarte mare dintre nota inițială și cea de după contestații. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat încă de atunci că se vor lua măsuri pentru a îndepărta pe viitor orice altă problemă de acest fel.

Advertisement

,,Pentru o educație de calitate este necesară implementarea unor mecanisme care să facă atractivă profesia de dascăl. Aceste mecanisme vor face parte din noul pachet legislativ care urmează proiectului România Educată, care are ca prim termen 1 august – constituirea grupului de lucru interministerial, apoi 10 septembrie – planul de implementare, apoi 1 octombrie un pachet legislativ din care vor trebui să facă parte și măsuri de susținere a activității carierei didactice, creșteri salariale care să se facă în funcție de performanță și de asemenea, pentru a susține echitatea. Mă refer îndeosebi la sistemul de salarizare și de finanțare al școlilor în mediul rural, dar nu numai”, a declarat acesta la Digi24.

Chiar dacă pachetul legislativ are ca termen data de 1 octombrie, ministrul spune că este o dată extrem de ambițioasă. Astfel, în acea dată, conform spuselor sale, abia vor avea loc consultările.

,,Aceste propuneri vor fi lansate în consultare publică și politică și în măsura în care vom ajunge la un nivel comun, ele vor face obiectul unei Legi a educației, o lege care să prevadă inclusiv această salarizare atractivă pentru acei dascăli care își aduc contribuția la îmbunătățirea și transformarea sistemului românesc al educației”, a completat acesta.

Advertisement

În ceea ce privește procentajul majorării salariale și data din care se vor lua aceste măsuri, Cîmpeanu nu a vrut să dea un răspuns. Acesta consideră că ar fi iresponsabil să dea un răspuns în legătură cu asta înainte de a se consulta cu cei îndreptățiți să se pronunțe în acest sens.

În acest an salariile profesorilor ar trebui să ajungă la nivelul prevăzut in grila de salarizare pentru anul 2022. Aceștia au primit de la 1 ianuare 2020 două tranșe de ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzu de lege pentru 2022 și cel din luna decembrie 2018. Ministrul educației a afirmat faptul că din cauza birocrației excesive, în acet moment o parte dintre profesori nu și-au primit banii pentru orele remediale.

Advertisement
Continue Reading

Educatie

Universitatea Babeș-Bolyai, restricții pentru studenții nevaccinați

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că din toamnă studenții pot participa fizic la cursuri numai dacă s-au vaccinat, prezintă un test Covid negativ sau au trecut prin boală. Pentru studenții care nu se încadrează în aceste categorii, fiecare facultate va veni cu soluții alternative. 

Decizia a fost adoptată joi de Senatul Universității, în urma discutării cu studenții a unei propuneri lansate de Consiliul de Administrație. Consiliului de Administrație al Universității, propunere formulată în urma consultărilor cu reprezentanții studenților.

Advertisement

Vor putea participa fizic la cursuri studenții care sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Potrivit deciziei UBB, studenții care nu se încadrează în aceste categorii vor avea posibilitatea de a participa la activitățile didactice online sau prin alte modalități alternative, în condițiile stabilite de fiecare facultate, conform profilului, specializării și resurselor disponibile, în timp ce examenele sunt gândite a fi organizate în regim clasic/standard, indiferent de modalitatea de studiu.

Aceeași decizie se aplică și pentru cazarea studenților în căminele universității.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE