Connect with us

Administrație

Casa Căsătoriilor din Piaţa Mică este noua locație unde tinerii își vor putea uni destinele

Doina Alexandru

Publicat

pe

După mulți ani de aşteptare şi ceremonii civile oficiate ba în locația din Primăria veche, ba în sala de conferinţe din sediul din Piaţa Mare, municipalitatea sibiană are, în sfârşit, o Casă a Căsătoriilor.

Aceasta va funcţiona în imobilul din Piaţa Mică nr. 22, o clădire monument ce datează din secolul XIV şi care este parte a sistemului de fortificaţii din fostele ziduri medievale de apărare. Tot aici vor funcţiona şi birourile unor servicii publice.

PUBLICITATE

Consolidarea şi amenajarea clădirii pentru a putea fi din nou dată în folosinţă a fost o adevărată provocare. Imobilul se afla într-o avansată stare de degradare şi risca să o ia la vale în orice moment. A fost nevoie de întărirea şi stabilizarea sistemului de fundare pentru a salva clădirea de la prăbuşire.

„Acest perete care era deplasat foarte mult spre Casa Artelor nu a mai putut fi salvat şi a trebuit să îl desfacem de sus până jos, a trebuit să coborâm până la terenul de fundare pentru a-l pune pe verticală. Practic l-am reconstruit. (…)Zidul dinspre Casa Artelor a fost desfăcut integral, de la mansardă până la subsol. Terenul bun de fundare pentru acest corp de clădire este undeva între 6 şi 8 metri. Clădirea se deplasa spre grădină. În anii 90 a fost construit un sistem de contraforţi, dar nu s-au dus cu fundaţia până în terenul bun de fundare. Practic acei contraforţi trăgeau clădirea mai mult spre grădină. Ca să rezolvăm această problemă am adus o tehnologie finlandeză prin care am făcut injectări cu spume poliuretanice, am îmbunătăţit terenul de fundare şi efectiv s-a ridicat clădirea.”, explică unul dintre oamenii care a fost zi de zi pe şantierul clădirii.

Mai în glumă, mai în serios, reprezentanţii constructorilor spun că imobilul are o durată de viaţă de încă 300 de ani. Pentru această performanţă însă s-a muncit titanic jumătate din cei 3 ani cât a durat reabilitarea imobilului.

PUBLICITATE

„În spate mai avem o centură de piloni foraţi care nu lasă terenul să se deplaseze spre grădină pentru că acolo este o diferenţă de nivel de vreo 4 metri. Sunt peste 300 de piloni foraţi cu diametrul de 30 de centimetri, la adâncimea de 10 metri.”, mai spun constructorii.

Valoarea investiţiei a fost de 11, 9 milioane de lei, fonduri provenite din bugetul local. La această sumă se adaugă încă 1,5 milioane de lei, bani alocaţi pentru implementarea sistemul anti-efracţie, pentru reţelele de telefonie şi date, pentru sistemul de iluminat arhitectural, dar şi pentru amenajarea sistemului de detecţie la incendiu.

Pe lângă lucrările de consolidare şi de refacere a fostei arhitecturi, s-au reabilitat scările care coboară spre grădină, s-a transformat grădina în spaţiu de relaxare, s-au refăcut arcadele, iar în scurt timp vor fi puse la punct şi ultimele detalii.

PUBLICITATE

Clădirea urmează să fie mobilată și, odată cu încălzirea vremii, se vor amenaja curtea interioară și grădină. De asemenea, scările din grădină urmează să se placheze cu piatră, iar tâmplăria exterioară se va trata cu ulei de in.

PUBLICITATE

Administrație

În atenția elevilor: Tursib schimbă, de luni, orarul traseelor școlare, din cauza aglomerației din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis să schimbe programul de circulație pentru două dintre traseele școlare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul școlilor la care trebuie să ajungă elevii și cu aglomerația din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de funcționare pentru traseele școlare E5 și E7, care transportă elevii din zonele Broscărie, pe traseul spre centru, și din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

„După o analiză a timpilor de sosire în stație realizată de societatea Tursib, Primăria Sibiu și Poliția Locală Sibiu, începând de luni, 20 septembrie se vor implementa modificări în orarul a două dintre trasee”, precizează reprezentanții Tursib.

PUBLICITATE

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Broscărie – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – IRMES 1, se modifică. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – Lămâiței se modifică. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

PUBLICITATE

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea în timp util în stațiile de la Colegiul Octavian Goga și respectiv Școala Regina Maria, având în vedere întârzierile înregistrate de autobuze în săptămâna care se încheie cauzate de aglomerația din zona celor două unități de învățământ la ora intrării la cursuri a elevilor”.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este „frământat” în ultimii ani de o mulțime de proiecte de infrastructură, unele pornite de la zero, altele destinate reabilitării și modernizării unor cartiere. Din păcate, companiile de cosntrucții care au contractat lucrări în aceste proiecte lasă în urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrugând uneori infrastructura existentă.

Cititorii din zona Țiglari ne-au sesizat faptul că recentele lucrări de modernizare a străzii Țiglari și a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zonă. Compania care a efectuat lucrările pe această stradă, Terra Building, a lăsat în urmă o mulțime „urme” care le fac viața mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblură rămasă de la asfaltări, pete mari de ulei care sunt împrăștiate pe stradă și pe trotuar, dar și zone în care asfaltul existent a fost distrus parțial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O altă lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada Bâlea. Aici a fost înlocuită țeava principală de gaze, o intervenție care a adus bătăi de cap locatarilor și celor care tranzitează această stradă. După ce s-au confruntat cu o lucrare neîngrijită, care a însemnat gropi neprotejate, pietriș aruncat pe carosabil, spații neamenajate corespunzător pentru trecerea pietonilor, la finalul lucrărilor, o bună parte din trotuare stă acoperită cu praf și pământ, bordurile instalate în urmă cu câțiva ani sunt distruse de mașinile de mare tonaj, iar reparațiile făcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ieși, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la răspunderea pe care o au aceste companii și vom publica poziția instituției imediat ce va fi transmisă, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, să repună infrastructura în starea inițială, după astfel de lucrări. Am cerut primăriei inclusiv o situație a sancțiunilor aplicate în ultimii ani companiilor care au lăsat în urma lor resturi și au distrus infrastructura existentă.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

PUBLICITATE

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

PUBLICITATE

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE