Connect with us

Cultura

Ce puteți vedea în această săptămână, online, la TNRS

Andra Marinescu

Publicat

pe

 

Evenimentele online continuă și în această săptămână la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu.

PUBLICITATE

“Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu continuă seria evenimentelor online în toată perioada stării de urgență decretată de autorități și oferă publicului un program variat care include: redifuzări ale conferințelor speciale FITS și TNRS, în fiecare zi, de luni până duminică, de la ora 17, spectacole din repertoriul TNRS, atât de la Secția Română (vineri, sâmbătă și duminică) cât și de la Secția Germană (joi), de la ora 19, seri cu povești și poezie pentru copii și părinți, de luni până duminică, de la ora 21, și seri de lectură cu actorii Secției Germane, de miercuri până duminică, de la ora 21.30.
Luni, am putut vedea, online, conferința specială FITS și TNRS în cadrul căreia Constantin Chiriac s-a aflat în dialog cu Dumitru Prunariu, despre „Cosmosul, între vis și explorare”, dar și cum e fotoliul cu povești și poezie, în lectura actorului Pali Vecsei, „Cine-i bun și cine-i rău”, „Scufița Roșie, nu zău?”, „Frumoasa deloc adormită” de Steve Smallman.
Marți, de la ora 17, Constantin Chiriac a fost în dialog cu Andrei Oișteanu, despre „Sexualitate și narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”, iar de la ora 21 vor urma povești și poezii în lectura actriței Diana Fufezan, „Cade cerul” și „Șoricelul de țară și șoricelul de oraș”, de Hans Christian Andersen.
În prima zi a lunii aprilie, de la ora 17, va fi Constantin Chiriac în dialog cu Răzvan Theodorescu, despre „Orient. Occident. O dezbatere culturală românească”, de la ora 21 povești și poezii în lectura actriței Mariana Mihu Plier, despre „Întâmplări din grădina mea”, de Ana Blandiana, iar de la ora 21.30 va începe o seară de lectură cu actorul Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Yannick Becker.
Joi, 2 aprilie, ora 17 aduce conferința specială “Spațiul teatral. Energie. Tehnică. Poezie”, alături de Dragoș Buhagiar, iar ora 21 cu lecturi ale actorilor Veronica Popescu și Cătălin Pătru, respectiv din „Domnișoara poimâine și joaca de-a timpul”, de Adina Rosetti și Cristiana Radu.
În 2 aprilie vine și un spectacol de teatru online. „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, este spectacol în limba germană cu traducere în limba română, de la ora 19. La ora 21.30 seara de lectură va continua alături de actorul Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Daniel Bucher.
Vineri, de la ora 17, va fi difuzată conferința specială cu Ghiță Bârsan, despre „Liniștea și siguranța pentru a putea visa”, iar de la ora 21 o vom putea asculta pe actrița Serenela Mureșan, cu „ABC-ul bunelor maniere. Poveste despre o fetiță, prietenul ei, bunele maniere și mai multe întâmplări fermecate”, de Natalia Ciub.
La ora 19, va fi „Noaptea bufonilor”, în regia lui Alexa Visarion, iar de la ora 21.30 seară de lectură cu actrița Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Anca Cipariu.
Sâmbătă, de la ora 17, Constantin Chiriac se va afla în dialog cu Cristian Mungiu, iar de la ora 19 va fi “Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete.
La ora 21 va reveni fotoliul cu povești și poezie, în lectura actriței Serenela Mureșan, din „ABC-ul bunelor maniere. Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”, de Natalia Ciub
Ora 21.30 va bate cu o lectură alături de actrița Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Emoke Boldizsar.
În ultima zi a săptămânii, de la ora 17, Constantin Chiriac se va afla în dialog cu Ofelia Popii, „Despre calitate, implicare și curaj în artele spectacolului”, iar de la ora 21 vor continua povești și poezii, în lectura actriței Serenela Mureșan, din „ABC-ul bunelor maniere. Cea care n-a mai apucat să vină”, de Natalia Ciub
La ora 19 va fi spectacolul de teatru coregrafic “Mozart steps”, de Gigi Căciuleanu, iar de la ora 21.30 o seară de lectură cu actorul Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Ali Deac.
Evenimentele vor fi difuzate pe canalele oficiale de comunicare online ale TNRS: site, YouTube, Facebook. Transmisiile secției germane vor fi difuzate pe pagina oficială de Facebook a secției germane a TNRS. Conferințele speciale FITS și TNRS vor fi difuzate și pe pagina oficială de Facebook a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Vizionarea spectacolelor difuzate online este gratuită.

PUBLICITATE

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE