fbpx
Connect with us

Administrație

Ce transmit autoritățile sibienilor, pentru zilele de Paști: păstrarea distanței, portul măștii, dar și mai multe interdicții

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Autoritățile din Sibiu au transmis cetățenilor o serie de recomandări, din partea specialiștilor DSP. În general, este vorba despre măsuri de păstrare a distanței, de protecție personală și de evitare a aglomerațiilor, în perioada următoare, în care oamenii vor fi nevoiți să meargă la magazine.

Principalele recomandări ale specialiștilor sibieni vizează evitarea aglomerațiilor, a contactului cu persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19, respectarea măsurilor de protecție (mască, distanțare, igienă). Pentru noaptea de Înviere este interzisă deplasarea în grupuri mai mari de 6 persoane. De asemenea, sunt interzise reuniunile și evenimentele cu participarea mai multor persoane.

Reamintim că potrivit legislației care reglementează restricțiile aplicate în starea de alertă, în noaptea de Paști circulația va fi liberă între orele 20.00 și 5.00. De asemenea, magazinele sunt deschise după un program normal, în ziua de vineri.

Toate măsurile care se aplică în municipiul Sibiu și în județ pot fi regăsite AICI.

Iată lista completă a recomandărilor oficiale:

«Recomandăm populației, inclusiv persoanelor vaccinate, să evite zonele aglomerate, contactul cu persoanele bolnave și să respecte cu strictețe măsurile preventive cunoscute (portul corect al măștii, distanțarea fizică, igiena mâinilor) pe toată perioada în care se află în afara locuinței. Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase tradiționale din noaptea de Paști (01-02.05.2021), este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 20.00-05.00, fără a se forma grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

În timpul participării la slujbele care se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, solicităm tuturor participanților aplicarea regulilor de protecție sanitară, conform legii. De asemenea, vor fi respectate normele de prevenire a incendiilor de către toate persoanele care doresc să ducă acasă tradiționala Lumină de Paști.

În acest an, fiind stare de alertă, vom petrece sărbătorile care se apropie în cerc restrâns, cu familia, întrucât reuniunile în spații publice sau private nu sunt permise.

Respectând aceste restricții, inclusiv pe perioada Sărbătorilor Pascale, și acceptând vaccinarea, vom contribui substanțial la efortul comunității, pentru a putea să petrecem sărbătorile viitoare, alături de toți cei dragi, așa ca în “vremurile bune”.»

De asemenea, medicii DSP ne transmit și câteva reguli elementare de igienă privind alimentele specifice perioadei Sărbătorilor Pascale:

“Ținând cont de contextul epidemiologic actual, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu îndeamnă populația la cumpătare și responsabilitate, evitând excesele alimentare, cu atât mai mult cu cât aceste sărbători sunt precedate unei perioade lungi de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”. Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să treceți cu bine aceste sărbători:

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

3. Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

4. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).

5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!

6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!

7. După o masă bogată nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri.

8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

· nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;

· nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;

· nu consumaţi carne insuficient tratată termic;

· nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;

· păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;

· menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.”

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Piața Mică rămâne fără locuri de parcare

Gabriel Dogaru

Published

on

Primăria Sibiu a înaintat Consiliului Local un proiect prin care sunt desființate alte locuri de parcare din Piața Mică, pentru a monta în locul lor rastele pentru biciclete. În urma acestei decizii, nu vor mai fi disponibile locuri de parcare pentru turiști sau cei aflați în trecere.

Piața Mică va mai permite accesul cu mașini doar celor care locuiesc în clădirile învecinate și vehiculelor aflate în situații speciale. Primăria a decis să elimine alte cinci locuri de parcare, astfel că numărul total al locurilor care mai rămân disponibile se reduce la 13, plus alte 10 care vor fi rezervate situațiilor speciale.

“Facem încă un pas în eliberarea Pieței Mici de mașini, mai ales că, în scurt timp, va deveni operațională Linia Verde de transport public care va asigura accesul spre centrul istoric. Cinci locuri de parcare vor fi desființate pentru a face loc rastelelor pentru biciclete. Alte 10 locuri vor putea fi utilizate doar în situații speciale. În total, în Piața Mică vor rămâne doar 13 parcări, destinate locatarilor. Prin urmare, cozile de la bariera de sub Podul Minciunilor vor deveni istorie pentru că Piața Mică nu va mai fi permis accesul cu mașina pentru publicului larg”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Cele 10 locuri de parcare situate în fața imobilului cu nr. 3 nu vor mai fi disponibile publicului, ci vor fi rezervate situațiilor speciale, cum ar fi pentru tinerii care se cunună civil la Casa Căsătoriilor, autovehiculelor de aprovizionare, organizatorilor de evenimente avizate să se desfășoare în această locație, mașinilor instituțiilor de urgență, cele ale firmelor de utilități și a altor instituții publice, în interes de serviciu.

Restul de 13 locuri de parcare vor avea folosință exclusivă pentru rezidenții din Piața Mică. Persoanele care locuiesc în Piața Mică pot obține abonament de parcare pentru riverani și pe străzile 9 Mai, Ocnei și Faurului.

Automatele de taxare vor fi scoase din funcțiune și ulterior desființate, rămânând bariera prin intermediul căreia se va reglementa accesul.

Continue Reading

Administrație

PROIECT: Parc tematic în Pădurea Dumbrava, cu poteci suspendate, zone fantasy și pergolă fotovoltaică peste copaci

Gabriel Dogaru

Published

on

Primăria Sibiu nu încetează să ne uimească în ultima perioadă, cu proiectele care par SF pentru multă lume, dar care deschid noi perspective în imaginația sibienilor. După Aqua Park, acum vine Parcul Tematic Dumbrava, care ar trebui să fie construit în pădurea cu același nume.

Primăria Sibiu are în plan construirea unui parc tematic în Pădurea Dumbrava, pe locul fostului depozit de armament de la ieșirea spre Rășinari. Două companii, Aqua Azur și BTFARCH RO Company, au fost desemnate să realizeze un concept. Acum, munca specialiștilor din cele două companii a fost prezentată celor din primărie, precum și Direcției Silvice Sibiu, șefului Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu și directorului SC Apă Canal SA Sibiu. Cu toții s-au întâlnit pentru a discuta un Master Plan care să cuprindă acest parc tematic, considerat „emblematic pentru oraș, în care natura este tratată cu respect și pusă în valoare astfel încât sibienii să se bucure de un loc de relaxare, de activități pentru petrecerea timpului liber, de concerte și festivaluri”.

“Ne dorim să realizăm un proiect unic pentru Sibiu, unul care să combine cadrul natural deosebit al Pădurii Dumbrava cu idei inovative de amenajare a acestui spațiu. Pentru aceasta, ne-am consultat cu specialiștii în domeniu. Am ținut ca aceștia să fie alături de noi, cu opinii și sugestii, astfel încât proiectul să pornească pe drumul cel bun încă de la început. Le mulțumesc că au dat curs invitației.”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în egătură cu acest proiect.

O pergolă peste copaci va conține panouri fotovoltaice

Conceptul prezentat acoperă un teren cu o suprafață de 181.000 de metri pătrați și propune crearea a două zone, alcătuind o platforma permanentă de dezvoltare a conceptului de New Media Art.

Prima zonă va fi una de concerte și festivaluri în aer liber cu o scenă permanentă care va fi deservită de un amfiteatru, gândită ca un spațiu versatil pentru diferite tipuri de evenimente.

A doua zonă va fi una de parc tematic complex alcătuit dintr-o varietate de ateliere creative, spații pentru laboratoare de creație digitală, o zonă de fantasy, precum și diverse instalații educative și interesante atât pentru copii, cât și pentru cei mari.

Parcul va fi completat și de alte amenajări inedite:

– zone de promenadă atât la nivelul solului, cât și printr-un sistem de poteci suspendate care oferă experiențe unice la înălțimi pornind de la 3 metri și ajungând la 9 metri,

– un traseu perimetral cu pasarele suspendate pentru activități de tip mountain biking,

– stații pentru închirierea de biciclete și trotinete, precum și parcări de tip shuttle

– zone de food court și o zonă comercială.

Un detaliu inedit, care se poate vedea și în fotografii este pergola uriașă care are ca scop utilizarea energiei solare regenerabile. Aceasta va avea panouri fotovoltaice peste coronamentul arborilor, care va asigura atât sustenabilitatea energetică, dar și protecție împotriva intemperiilor, astfel încât spațiul să fie utilizabil și în condiții meteo nefavorabile.

După această prezentare urmează realizarea unui inevitabil studiu de fezabilitate.

Continue Reading

Administrație

Acțiune de dezinsecție împotriva țânțarilor, în Sibiu

Avatar

Published

on

Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei Sibiu începe de astăzi o nouă campanie de dezinsecție în Municipiul Sibiu.

Parcurile, spațiile verzi, zonele de blocuri, malurile râurilor și pârâurilor, spațiile verzi ale unităților de învățământ, Cimitirul municipal și Grădina Zoologică sunt vizate de noua acțiune de dezinsecție inițiată de Primăria Sibiu, care țintește combaterea țânțarilor de pe domeniul public al municipiului.

Primăria anunță că substanța folosită de către aceștia este Cymina Ultra și este avizată de Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, chiar dacă nu reprezintă un pericol pentru populație, oamenii sunt sfătuiți să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat. Cu atât mai mult, dacă este vorba de persoanele cu probleme respiratorii, cardiace sau copii, este de preferat să se evite contactul cu această substanță.

Dacă condițiile meteo vor fi nefavorabile, acțiunea va fi reprogramată.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Slimnic, judetul Sibiu

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Slimnic, in data de 24 iulie incepand cu ora 2:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 24 iulie, incepand cu ora 12:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. .  

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE