Connect with us

Politica

China acuză SUA că răspândește frică și panică, în privința coronavirusului

Avatar

Publicat

pe

Guvernul chinez a acuzat autoritățile americane că stârnesc panică în mod nejustificat, în rândul populației, ca răspuns la epidemia cu coronavirus. 

Autoritățile din Statele Unite au decis să declare infecția cu coronavirus urgență publică de sănătate și să refuze accesul în țară al cetățenilor care au vizitat China în ultimele două săptămâni. Decizia a stârnit reacții virulente în rândul oficialilor de la Beijing, care consideră aceste măsuri ca fiind extreme și cauzatoare de panică, potrivit BBC. 

PUBLICITATE

Există mai mult de 17.000 de cazuri confirmate de coronavirus în China, iar numărul de decese depășește 360. Au fost confirmate peste 150 de cazuri în alte 24 de țări, dar și un deces, în Filipine.

Ce măsuri a luat SUA

Pe 23 ianuarie, Statele Unite au ordonat o reîntoarcere în țară a întregului personal neesențial american, aflat în Wuhan, împreună cu familiile lor.

PUBLICITATE

În 30 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății, a declarat epidemia cu coronavirus stare de urgență mondială. Ulterior, Statele Unite au ordonat plecarea întregului personal sub 21 de ani, și a familiilor angajaților săi din China. Orice cetățean american reîntors în SUA, din provincia Hubei, va trebui să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile.

Măsurile luate de alte state

SUA, Australia și Singapore au decis să interzică accesul cetățenilor străini care au fost în China, iar Noua Zeelandă și Israelul au decis să interzică accesul cetățenilor străini care vin din China continentală.

PUBLICITATE

Japonia și Coreea de Sud au interzis accesul cetățenilor străini care au fost în provincia Hubei. Marea Britanie, Egipt, Finlanda, Indonezia și Italia au suspendat temporar toate zborurile către China continentală. Mongolia și Rusia au închis granița cu China.

Piețele de acțiuni și de mărfuri au scăzut puternic luni, după vacanța prelungită pentru Anul Nou chinezesc. Investitorii se retrag către active considerate mai sigure. Potrivit calculelor Reuters, pierderile financiare ar fi de 370 de miliarde de dolari. 

Cum a răspuns China măsurilor?

PUBLICITATE

Un purtător de cuvânt din ministrul de externe al Chinei, Hua Chunying, a declarat faptul că acțiunile americii „pot doar să creeze și răspândească frică”, în loc să ofere asistență. Ea spus că America a fost prima țară care a impus o restricție de călătorie pentru călătorii chinezi și prima care a sugerat o retragere parțială a personalului din ambasadă.

„Tocmai țările dezvoltate, ca SUA, care au o capacitate crescută de prevenire a epidemiilor au inițiat impunere de restricții excesive, contrare cu recomandările OMS.”, a adăugat Hua Chunying pentru Reuters.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica

A trecut congresul PNL, încep demisiile miniștrilor

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa că îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că “pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”.

“Azi îmi voi depune demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru Premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi, ca atare: 1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuţia bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare.

PUBLICITATE

La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă. 2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deşi în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conţinea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigaţii, desecare/drenaj şi sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Reţeaua de depozitare, procesare şi distribuţie a produselor româneşti, alt proiect care nu a mai avut loc în PNRR”, a scris marţi, pe Facebook, Adrian Oros.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că nu există suficientă determinare, pentru “eradicarea activităţii samsarilor, a vânătorilor de subvenţii şi a pieţei negre”, care afectează fermierii corecţi. “Astfel, orice subvenţie, orice formă de sprijin devine ineficientă”, a arătat el.

Nu în ultimul rând, şeful MADR a mulţumit tuturor celor cu care a colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziţie, la viitorul Program Naţional Strategic, dar şi în activitatea curentă.

PUBLICITATE

“Am avut onoarea şi norocul să cunosc oameni deosebiţi, profesionişti, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ. M-am bucurat să pot promova pe pagina mea şi a ministerului, pe toţi cei întâlniţi în deplasările prin ţară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes. Am vrut să arăt că şi în România #SePoate!”, a mai scris ministrul Agriculturii pe pagina de socializare.

Adrian Oros a fost singurul ministru din actualul executiv care a participat, în calitate de susţinător, la lansarea candidaturii lui Ludovic Orban pentru şefia Partidului Naţional Liberal. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Politica

Ludovic Orban, partid nou, împreună cu mai mulți parlamentari PNL

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a lansat o serie de atacuri dure la adresa noii conduceri a partidului, dar și la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză de încălcarea Constituției. Potrivit informațiilor din apropierea politicianului, acesta va pleca din PNL, împreună cu o serie de parlamentari și membri actuali ai partidului.

Ludovic Orban nu va mai rămâne în PNL, după ce a pierdut alegerile interne și a declanșat o serie de acuzații grave la adresa lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis, așa reiese din cele mai noi informații neoficiale și analizele făcute de cei din apropierea fostului premier.

PUBLICITATE

Fostul consilier personal al lui Ludovic Orban, din perioada în care a ocupat funcția de prim-ministru, Florin Silviu Ivan, a declarat că Orban va pleca din PNL și va lua cu el „până la 40 de parlamentari” care îl susțin, pentru a forma un nou partid.

Orban a transmis o lungă declarație în care spune că a avut loc o campanie „caracterizată prin presiuni, amenințări, utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL”. „Sâmbătă și duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice într-un partid politic. După o campanie în care racolarea s-a făcut cu arcanul, în care s-au dat afară zeci de susținători ai mei de către echipa lui Cîțu, o campanie caracterizată prin presiuni, amenințări, utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, au fost utilizate promisiuni de bani publici, în care președintele PNL a fost atacat mai mârșav decât de PSD, totul a culminat cu un așa-zis congres în care a fost încălcat în mod flagrant și grav un drept fundamental: dreptul de a alege liber”. Orban mai face referire la „apanajul regimurilor totalitare” și spune că s-a distrus „imaginea publică a PNL”. Atacurile lui Orban la adresa lui Iohannis au vizat în special faptul că a participat la congres și l-a susținut pe Cîțu. „Ați văzut cu ochii dvs cum la acest Congres președintele României a încălcat Constituția”

Referitor la deciziile pe care urmează să le ia, Ludovic Orban spune că „nu pot fi înfrânt”.

PUBLICITATE

„Multă lume se întreabă ce voi face. Rămân același om. Nu pot fi înfrânt. Și dacă nu mai sunt președinte al PNL, voi continua lupta pentru lucrurile în care cred cu și mai multă energie și hotărâre”.

Orban a mai anunțat că și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar nu oficial, ci i-a înmânat-o lui Florin Cîțu, care are termen de 15 zile să o depună. „La finalul acestei perioade îmi voi depune eu personal demisia. Este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică”, mai spune fostul președinte PNL.

Florin Silviu Ivan, fostul consilier al lui Orban, crede că politicianul „va forța scindarea PNL”, inclusiv prin preluarea unor parlamentari cu care să formeze un nou grup parlamentar.

PUBLICITATE

„După cele rostite astăzi de fostul președinte al Partidul Naţional Liberal îmi este din ce în ce mai clar că nu există decât două ipoteze”, spune Ivan, care trece repede peste prima ipoteză, în care se presupune că Orban ar accepta că vremea lui în politică a trecut. A doua este mult mai importantă, pentru că ea presupune o reconfigurare a Parlamentului României și o modificare substanțială a forțelor politice. A doua variantă susține că Orban „va forța scindarea PNL alături de cei care i-au fost fideli și care, în marea lor majoritate, devin oameni cu valoare de întrebuințare aproape de zero, cei mai mulți dintre ei urmând ca din 2024 să piardă tot ceea ce au acumulat alături de domnul Orban. Și în această ipoteză există o mare necunoscută, și anume cîți dintre cei care i-au fost alături sînt dispuși să îl urmeze. Cu un nou grup parlamentar de 5 sau 6 procente, domnul Orban va intra la rupere în toate jocurile de putere din interiorul parlamentului”, mai spune Florin Ivan. El a scris în ziua congresului PNL că „singura necunoscută rămâne numele noii formațiuni politice care va lua naștere după congres. Orientarea doctrinară este cunoscută: creștin – conservatoare”.

În urma congresului PNL, desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, Florin Cîțu a câștigat funcția de președinte cu peste 2.800 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a primit cu aproximativ 1.000 de voturi mai puțin. Congresul s-a desfășurat cu foarte multe momente tensionate, în care membrii de partid care îl susțineau pe Orban l-au huiduit pe Cîțu și i-au scandat numele celui care a condus partidul în ultimii patru ani.

 

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Politica

SONDAJ Români vor în continuare guvern PNL – USR PLUS – UDMR, dar nu mai au încredere în Orban sau Cîțu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Cel mai nou sondaj de opinie, realizat de Avangarde, la comanda PSD, arată că românii susțin un guvern PNL – USR PLUS – UDMR, dar nu mai au încredere în Orban și Cîțu.

Ludovic Orban este mai bine cotat decât Florin Cîțu, în privința încrederii populației, cu doar o zi înainte de algerile interne, dar diferențele dintre cei doi nu sunt foarte mari. Emil Boc, de exemplu, se bucură de o încredere mai mare decât cei doi la un loc, acesta depășindu-l chiar și pe președintele Iohannis. De la PSD stau pe primele locuri medicul Rafila, care are cele mai bune cifre dintre toți, dar și Marcel Ciolacu.

Dintre toate întrebările sondajului Avangarde, realizat în săptămâna 14 – 21 septembrie, cea mai importantă în acest moment este cea referitoare la cine ar vrea românii să guverneze țara. Chiar dacă apar unele contradicții în răspunsuri, cifrele arată că pe primul loc în preferințe se află un guvern PNL – USR PLUS – UDMR (20%). Pe locul al doilea în răspunsuri sunt alegerile anticipate (18%) și abia pe locul al treilea este o combinație PSD – AUR (13%). Cei mai mulți dintre România spun însă că „nu pot aprecia – nu răspund”. Prima concluzie este că românii nu vor neapărat alegeri anticipate, dar dacă s-ar produce, tot coaliția PNL – USR PLUS – UDMR ar fi preferată.

PUBLICITATE
sondaj 24 sept variante guvern

La nivelul partidelor, cifrele trebuie luate cu rezerve, dat fiind faptul că sondajul este comandat de PSD, care are și prima poziție, cu 37 de procente. Este urmat de PNL, cu 20%, de AUR, cu 14%, și USR PLUS, cu 13%. După UDMR, cu 5 procente, restul rămân la niveluri nerelevante.

sondaj 24 sept

Să amintim și care sunt problemele pe care le semnalează românii, în această perioadă, cele care îi determină să aprecieze că țara se îndreaptă într-o direcție greșită: creșterea inflației și scumpirile, îndeosebi cele la energie, creșterea riscului de infectare cu COVID și posibilitatea de introducere de noi restricții.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane, telefonic, cu o marjă de eroare de 3,2% și un nivel de încredere de 95%.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE