Connect with us

Dezvoltare personală

Claudiu Mihaiu: „Nu mă mai gândesc la viitor. Viitorul meu este ziua de astăzi”

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Un accident stupid de parapantă l-a strivit de stânci, pur și simplu, în Turcia. Era în penultima zi de vacanță alături de câțiva prieteni. Iubește să zboare cu parapanta, să cutreiere munții cu motoare enduro și să experimenteze tot felul de senzații care să-i arate cât este de viu. În acea zi însă, ceva s-a întâmplat. O închidere de aripă, des întâlnită, de altfel, la parapantiști, dar pe care el n-a putut s-o controleze. Inexplicabil a amețit și și-a pierdut cunoștința la o altitudine de peste 2.000 de metri. A apucat doar să prindă mânerul parașutei de rezervă, dar n-a apucat să-l tragă. S-a lovit de stânci cu el strâns în mână. Din acea zi Claudiu Mihaiu nu mai poate merge.

Accidentul de parapantă nu i-a luat viața, deși mult timp tânărul așa a crezut, dar la 30 de ani i-a schimbat-o radical. Din pompier, iubitor de munte și de aventură, zburător cu parapanta a ajuns țintuit într-un scaun cu rotile, cu multe operații și dureri vii chiar și după șase ani de zile. Dramatismul se oprește aici, pentru că povestea lui Claudiu este una despre voință, despre puterea de a trăi din nou și despre curajul de a-și urmări visele, aceleași vise care au stat la baza coșmarului vieții lui. Este povestea pe care ar trebui să o scriem pentru fiecare dintre noi ori de câte ori simțim că suntem la capăt de drum.

PUBLICITATE

Am avut emoții să mă întâlnesc cu Claudiu. I-am văzut poza pe pagina celor care au Aerodromul Măgura. Nu faptul că am realizat că era o persoană care nu putea merge, dar se pregătea de un salt cu parașuta m-a făcut să mă opresc asupra fotografiei, ci lumina din ochii lui. Avea o seninătate incredibilă, iar bucuria și emoția din ei nu puteau trece neobservate. Îmi doream cu ardoare să-i aflu povestea. Știam că este o lecție de viață, care merită spusă, merită citită și din care ai ce învăța. Dacă la început a fost reticent, în cele din urmă s-a decis ne vedem și să vorbim.

Claudiu Mihaiu s-a născut la Sibiu, în 17 octombrie 1983 și locuiește în Poplaca. A făcut școala profesională, apoi seralul și a urmat cursurile facultății de Drept, deși recunoaște că ar fi fost mai inspirat să facă Geografia Turismului. Este un iubitor de natură, de munte. După facultate a muncit mult. A fost mecanic de mașină până în ziua în care a auzit că se fac înscrieri la pompieri. S-a prezentat la unitate, a susținut un examen, iar în 2007 era pompier angajat.

„A fost o perioadă incredibilă cât am lucrat ca pompier. Eram șofer pe mașină și am mers la tot felul de incendii, de inundații. Am văzut prăpădul sub multe forme. Poate suna aiurea, dar îmi plăceau incendiile de pădure. Nu că ardea pădurea, ci că stăteam câte trei zile să o salvăm. Stăteam acolo, pe munte, cu colegii mei și nu știam altceva decât lupta cu focul. Îmi amintesc că ajungeam acasă și nu mă puneam în pat, cădeam în pat, efectiv cădeam”, povestește Claudiu.

PUBLICITATE

Meseria de pompier îl însuflețea pentru că era asemănătoare cu pasiunile sale. Era la fel de extremă și imprevizibilă ca zborul cu parapanta, ca zborul cu parașuta, ca mersul pe motoarele enduro.

„Mi-a plăcut întotdeuna adrenalina în natură. Am urmat o serie de cursuri și am devenit parapantis. Este o viață care îmi place. Ai tangețe cu oameni interesanți, care au aceleași pasiuni ca tine. Înveți în fiecare zi lucruri noi, Mi-am petrecut mult timp în natură, am fost la ski, cu motorul. Am încercat fel și fel de senzații noi”, mai spune Claudiu.

Un accident grav îi schimbă radical viața

PUBLICITATE

Anul 2013 este unul de răscruce pentru Claudiu. Se afla cu prietenii în Turcia, iar un penultima zi de vacanță au decis cu toții să aibă parte de un zbor cu parapanta. Claudiu mai zburase de atâtea ori. Nu avea emoții, nu era obosit. S-a ridicat în aer, la 2.200 de metri și când era să se înacdreze deasupra mării a avut parte de o închidere asimetrică de aripă. Este un fenomen des întâlnit la parapantiști și în mod normal, Claudiu știa să administreze o astfel de situație. În ziua aceea ceva a fost diferit. Au fost turbulențe, a început să amețească și în cădere și-a pierdut cunoștința fără să apuce să mai tragă maneta parașutei de rezervă. Parapanta a intrat în picaj, iar Claudiu a fost izbit de stânci. Din fericire, nu și-a pierdut viața, însă, corpul lui a fost zdrobit. Fractură de coloană vertebrală, fractură dce bazin, de omoplat, de pelvis, dublă fractură la picior, unde are rană deschisă și astăzi, coaste rupte și înfipte în plămâni. O lună de zile a stat internat în spital în Turcia, după care au urmat alte luni și luni de spitalizări în România, cu o finalitate grea. Claudiu nu va mai putea merge.

Mă uitam în ochii lui, când povestea. Îl forțam să retrăiască momente grele, iar privirea și vocea lui erau umbrite de acele amintiri.

„Ce a însemnat pentru mine? Eram un om activ, iar după accident orice activitate care înainte mă recrea, acum mă obosea. Și oboseam foarte repede și oboseam foarte tare. Viața mi-a fost întorsă brusc la 180 de grade. Aveam 30 de ani și atâtea vise, iar dintr-o dată m-am trezit aproape singur în întuneric. Nu pot spune în cuvinte ce a fost în sufletul și în mintea mea. Atâtea trăiri. Îmi doream să renunț la tot, îmi doream să renunț de tot, dacă înțelegi ce vreau să spun. Sincer, sunt momente în care nu-ți dorești să mai trăiești. I-am avut lângă mine pe mama și fratele meu. A contat foarte mult, mai ales că se întorceau la mine chiar și atunci când îi alungam. Este foarte important ca persoanele de lângă tine să știe să-ți fie alături, pentru că în acele momente eu nu pot spune că am fost o persoană chiar drăguță. Eram încercat de depresie și de cele mai negre sentimente. De multe ori nu-mi doream pe nimeni în preajma mea, dar aveam nevoie de toți. Nu să mă încurajeze, pentru că încurajările în astfel de situații nu ajută, ci doar să fie acolo”, spune Claudiu.

PUBLICITATE

Și totuși a învățat din nou să zboare

Cu timpul, Claudiu a realizat că dacă nu poate să moară, trebuie să învețe să trăiască. Încet, încet, a început să învețe să fie din ce în ce mai independent, apoi să iasă cât mai mult și să nu-i mai ignore pe cei din jur. A început să cunoască oameni ca el, dar care au învățat cum să trăiască fără a putea merge. Unul dintre ei a fost David Răulea, despre care am scris într-una din poveștile Sibiu100%.

„David îmi arăta cum se descurcă cu scaunul rulant, m-a îndemnat să încerc să conduc. Prima mașină adaptată pe care am condus-o a fost mașina lui. M-a învățat că trebuie să mă descurc. Dacă nu te ajută nimeni, trebuie să o faci singur. Am reușit să-mi cumpăr și eu o mașină, iar faptul că am putut conduce a contat enorm”, povestește Claudiu.

PUBLICITATE

Momentul definitoriu, însă, avea să fie o nouă tragedie. În urmă cu doi ani, Claudiu și-a pierdut mama răpusă de cancer. De la diagnostic s-a stins în trei luni jumătate, dar au fost trei luni în care bărbatul a făcut tot posibilul să o salveze.

„Cât mama a fost bolnavă eu am fost însoțitorul ei. Mergeam cu ea la spital, la analize, să-i cumpăr ce are nevoie. N-am mai ținut cont de felul în care mă priveau oamenii, de faptul că eram într-un scaun cu rotile. Îmi doream să fac totul să o pot salva. Am fost disperat să o ajut. Atunci mi-am dat seama că pot face mult mai multe lucruri. A fost un prag prin care am reușit să-mi înving frica de a ieși în lume”, spune Claudiu.

Chiar dacă mama lui nu a învins boala, Claudiu a învățat să trăiască din nou. Astăzi face 90% din lucruri singur, de la mâncare, spălat rufe și până la curățenia din casă. Nu mai refuză să iasă cu prietenii și, cel mai important, și-a regăsit pasiunea pentru zbor și adrenalină. Pentru parapantă și-a construit singur un dispozitiv special, ca un fel de scaun, care să-l ajute să zboare. La testat de câteva ori cu decolări și aterizări și s-a descurcat minunat. Acum se gândește să-și construiască un aparat de zbor motorizat.

PUBLICITATE

Ultima aventură a avut-o în această vară, cu cei de la Aerodromul Măgura, unde a reușit să zboare cu girocopterul (un elicopter de mici dimensiuni) și să sară în tandem cu parașuta, de la 3.200 de metri. Chiar dacă i-a fost teamă să nu leșine, s-a bucurat de fiecare secundă de zbor, care pentru el a fost incredibilă. Acum se gândește cum să facă să organizeze împreună cu cei de acolo zboruri și sărituri și pentru alte persoane aflate în situația lui.

Nu pot spune că viața lui Claudiu este perfectă și că totul este roz. Nici pe departe. Mai are zile cu dureri groaznice, zile în care nu se poate ridica din pat, sunt șanse mari să mai fie nevoie de alte intervenții chirurgicale și mai are nevoie de multă recuperare. Acum, însă, nu se mai împotrivește și le ia pe toate așa cum sunt. Trăiește fiecare zi în felul ei și învață cât de mult poate din ce-i oferă viața. Locuiește cu tatăl său și are o mână de prieteni care îi sunt aproape. Are două nepoate de la fratele său pe care le iubește enorm și de care se bucură ori de câte ori are ocazia și, cel mai important, nu a renunțat la pasiunile sale.

„Nu mă mai gândesc la viitor. Viitorul meu este ziua de astăzi. Fiecare zi mă inițiază să fiu mai bun și mai puternic. Am învățat să nu mai judec pe nimeni și iau ceea ce mi întâmplă așa cum este. Lecții de viață avem peste tot în jurul nostru”, mai spune Claudiu.

PUBLICITATE
Claudiu
Claudiu 3
Claudiu 1
Claudiu 4

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dezvoltare personală

Daniel Dines, cel mai bogat român: „E stupid să te chinui să strângi bani toată viața pentru o vacanță”

Avatar

Publicat

pe

„Am trăit în sărăcie la 20 de ani, am trăit ca un american de clasă medie, la Microsoft, după întoarcerea în România am trăit cu 2000 de dolari pe lună, în următorii 10 ani.” Aceasta este povestea pe scurt a lui Daniel Dines, omul care se află în spatele cele mai valoroase companii românești. Un interviu acordat publicației sifted.eu scoate la iveală un om normal, care a trecut prin multe, dar care are o pasiune imensă pentru ceea ce face.

Lecții de viață cu cel mai bogat român al momentului, așa ar putea să se numească interviul pe care l-a acordat Daniel Dines, cel care a fondat UiPath, companie de tehnologie evaluată acum pe piață la peste 20 de miliarde de dolari, jurnaliștilor de la sifted.eu. Un interviu nonconformist, în biroul din București, acolo unde un bucătar personal le-a adus celor doi, afaceristului și jurnalistului, mâncarea, pe masa la care lucrează Dines.

PUBLICITATE

„Nu merită să te chinui toată viața ca să strângi bani pentru o vacanță drăguță, ăsta e cel mai stupid lucru din lume”, spune Daniel Dines, încercând mai degrabă să-și caracterizeze propria viață, decât să dea sfaturi altora. Are doar 49 de ani, a înființat firma UiPath acum 15 ani și recunoaște că a avut parte de numeroase piedici în cariera sa. Nu puține au fost momentele în care a vrut să renunțe, dar a găsit resurse să meargă mai departe. De la sfârșitul anului trecut, Daniel Dines este catalogat drept cea mai bogată persoană din România, cu o avere netă estimată la circa 8 miliarde de dolari.

Chiar dacă mulți s-ar mândri cu un astfel de titlu, Dines spune că mai mult l-a dezavantajat. Asta s-a întâmplat în mare parte din cauza presei, care s-a concentrat doar pe noul său statut și pe UiPath, cea mai mare companie din România.

Pandemia i-a schimbat mult ritmul actual de viață: dacă înainte călătorea mult, acum majoritatea timpului îl petrece în România. Niciodată nu a stat mai mult de două săptămâni în același loc, călătorind pe marile continente și fiind surprins de pandemie chiar în New York.

PUBLICITATE

Dines a crescut în Onești, Bacău, unde spune că a trăit cele mai frumoase clipe din viața sa. Crescut mai mult de bunici, el a plecat la București în 1990, pentru a studia matematica și informatica. Realitatea României proaspăt ieșită din comunism l-a lovit pe Dines mai mult decât se aștepta. A fost surprins într-un mod neplăcut de modul în care se desfășurau cursurile „Am fost la câteva cursuri, a fost groaznic. Acești profesori comuniști, această atmosferă, nu vă puteți imagina cât de plictisitor a fost totul. Scriau doar formule pe tablă. A fost foarte neinspirat, așa că, după câteva săptămâni, nu m-am mai dus deloc. Mi-am luat diploma, dar practic am mers doar la examene”.

În 2000, a hotărât că e mai bine pentru el să se mute în Seattle și să lucreze la Microsoft. Chiar dacă mulți pleacă să-și împlinească visul american, Dines nu a plecat niciodată cu gândul de a se stabili în Statele Unite. După numai cinci ani, s-a întors în România cu planuri mari.

Cum a luat naștere UiPath

PUBLICITATE

UiPath s-a numit inițial DeskOver, dar a avut o ascensiune lentă la început. În ciuda experienței pe care o avea Dines și a faptului că știa cât de valoroase sunt serviciile lor, firma a început să crească abia începând cu 2012. Acum își dorește să facă din UiPath un fel de Google sau Facebook în România.

Anul 2012 a fost un veritabil punct de cotitură pentru Dines, când un manager de la Microsoft s-a mutat la Amazon și i-a oferit un job. A luat decizia de a lupta pentru propria firmă, iar în 2015 i-a schimbat numele în UiPath. Imediat după aceea, a primit prima rundă de finanțare, 1,6 milioane de dolari, de la Earlybird’s Digital East.

,,Mereu am avut o tehnologie bună și știam asta. După 10 ani fără noroc am dat peste cel mai mare noroc din lume. S-a simțit ca atunci când zbori pe spatele unui unicorn”, rememorează Dines momentele în care a cunoscut succesul.

PUBLICITATE

UiPath și România

Chiar dacă are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal la New York, Dines nu a renunțat la România. O treime din angajații UiPath sunt români și își propune să facă din București un centru pentru talentele europene. „Cel puțin jumătate din oamenii alături de care am crescut au părăsit România”, explică Dines de ce este decis să facă mai mult pentru a-i păstra pe români în țară.

În opinia lui, românii sunt muncitori foarte buni, dar care nu sunt încă dispuși să își asume prea multe riscuri. Are și un exemplu bun pentru a-și susține punctul de vedere.

PUBLICITATE

,,Vicepreședintele nostru pe partea de inginerie din București lucra cu un tip pe care l-a rugat să vină la noi. Era anul 2017 – 2018. Tipul câștiga 2000 – 3000 de euro pe lună. N-a vrut să vină. Îți dai seama câți bani ar fi câștigat acest tip dacă s-ar fi alăturat UiPath? Dacă aș fi în locul lui, m-aș uita în oglindă în fiecare zi și m-aș întreba de ce am făcut asta”.

Daniel Dines are totuși o perspectivă foarte diferită asupra banilor. Filosofia sa de viață este una care se potrivește cu felul în care a crescut. „Am descoperit că cele mai bune lucruri pe care le poți cumpăra în această lume nu sunt bunurile. Este mentoratul și sfaturile unor oameni mari”.

Chiar dacă își plătește propriul bucătar, nu înseamnă că nu este un om simplu. Preferă tricourile sport, în detrimentul hainelor scumpe.

PUBLICITATE

Nici nu crede într-o dinastie în care să lase copiilor moștenire toți banii și vrea să doneze mare parte din averea sa. A înființat o fundație care ajută copiii defavorizați din România și crede că un astfel de act de caritate este ceva normal. Îl cataloghează ca fiind ,,o taxă care trebuie plătită”.

Altfel, este un om cât se poate de normal. „Îmi place mâncarea bună și să beau un vin bun sau whisky”, spune miliardarul român.

Daniel Dines a intrat oficial în topul miliardarilor lumii pe locul 346, depășindu-l pe celebrul George Soros.

PUBLICITATE

SURSA: sifted.eu

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Dezvoltare personală

Tehnici și strategii de comunicare, explicate într-un webinar gratuit

Andra Marinescu

Publicat

pe

Clubul Petrecăreților Inteligenți din Sibiu îi invită pe sibieni și nu numai luni, 6 aprilie, de la ora 19.30, să participe la un webinar gratuit dedicat comunicării și vorbitului în public.
“Ai simțit vreodată că nu reușești să te faci înțeles? Ai simțit că în mintea ta mesajul este foarte clar, însă pentru ceilalți nu a avut sens? Ți s-a întâmplat să fii provocat să vorbești în fața oamenilor și să fii copleșit de emoții și frici? Dacă răspunsul este DA la vreuna dintre aceste întrebări, avem o veste bună pentru tine: aceste abilități se pot
dezvolta și îmbunătăți. Toate acestea nu țin de un talent înnăscut.Te invităm să participi la acest webinar pentru a primi răspunsuri la întrebările care te preocupă, pentru a afla cum poți să pui bazele relațiilor cu cei din jurul tău și pentru a afla strategii de îmbunătățire a discursului. Da, comunicarea înseamnă conectare, iar conectarea înseamnă influență. Află cum te poți conecta cu oamenii și cum poți avea un impact pozitiv asupra lor, înscriindu-te la webinar”, spun organizatorii.
Înscrierile se fac pe https://forms.gle/X5nF8wvr6kh3CZmF6.

CITEȘTE MAI MULT

Dezvoltare personală

Povestea „Cavalerilor Turnului Înclinat din Ruși” sau atunci când copiii învață despre viață

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Rezultatele testelor PISA, o evaluare a învățământului din mai multe țări ale lumii, arată că în România patru din 10 elevi nu știu să folosească ceea ce învață în școală și în viața de zi cu zi. Ei se numesc analfabeți funcțional. Ei bine, în săptămâna în care au fost făcute publice aceste rezultate, am mers în localitatea Ruși, din comuna Slimnic, să cunosc zeci de cavaleri templieri curajoși care, pe lângă școală, se implică în proiecte frumoase și premiate, alături de doi dintre profesorii lor. Ultimul dintre proiectele acestor copii minunați este o grădină verde, o seră de legume pe care o cultivă și o îngrijesc. Când legumele vor fi gata, acestea vor merge către un restaurant din Sibiu. Povestea lor poate inspira orice cadru didactic, orice părinte și orice copil.

La Ruși am ajuns într-o după-amiază de marți, pe lumina roșiatică, difuză, a iernii care fugărește soarele mai devreme spre asfințit. Furați de peisaj, am cam trecut cu șapte kilometri de localitate și am fost nevoiți să ne întoarcem. „Bine că n-am realizat la Mediaș că Turnul Înclinat din Ruși a rămas mult în spatele nostru”, i-am spus zâmbind lui Ovidiu, fotograful nostru. Într-un final, am ajuns la destinație. Școla Gimnazială din Ruși este o structură a celei din Slimnic. O clădire simplă, cu pereți scorojiți și uitată undeva, în timp, de autorități, așa cum se întâmplă cu multe unități de învățământ din țara noastră. Dar nu de asta venisem. Ne-au întâmpinat cu mare bucurie cei doi profesori. Cosmin Simtion, profesor de istorie, și Bogdan Mira, profesor de română, iar povestea tinerilor cavaleri a început să curgă.

Aproximativ 40 de elevi din clasele gimnaziale sunt membri ai Asociației „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”. Practic, toți copiii claselor V-VIII ai structurii școlare și câțiva elevi de la Slimnic. Asociația face parte din rețeaua grupurilor GreenIMPACT, care, la rândul lor, sunt sub auspiciile Organizației „Noi Orizonturi” din Cluj și s-au înființat în februarie 2018. Copiii nu ajung din prima cavaleri. În clasa a V-a sunt scutieri și devin cavaleri din clasa a VI-a, dacă demonstrează că sunt vrednici de acest titlu. Ei sunt bine structurați și fiecare are misiunea lui în cadrul asociației. Există un stegar, un vistier și sunt împărțiți pe bresle, în funcție de materialele pe care le lucrează (piele, lemn sau textil). Scopul principal este unul cum nu se poate mai frumos: conservarea și promovarea patrimoniului local. „Pentru a face Turnul înclinat din Ruși cunoscut în lume”, așa cum a strigat tare Bogdan Tăvală, unul dintre cavaleri. Zâmbesc și acum, când scriu, pentru că mi-l amintesc. Un băiețel brunet, cu ochelari, în spatele cărora se ascundea o privire însuflețită de determinare. Atât de drag îmi era de dârzenia lui! Toți copiii – cavaleri fac parte voluntar din asociație. Garanție stă entuziasmul și implicarea lor. Pereții sărăcăcioși ai școlii sunt însuflețiți de zecile de diplome obținute de copii într-un timp relativ scurt prin toate proiectele la care au lucrat. Și multe dintre ele sunt încă în derulare.

Școala din Ruși este templul cavalerilor

„Ne dorim să facem în școală un muzeu”, spune profesorul de istorie și ne arată o mulțime de obiecte vechi de pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, expuse cu grijă, pe câteva rafturi. „Se va numi Obiceiuri și tradiții. Obiectele sunt aduse de copii. Fiecare dintre noi a adus ce a găsit mai vechi pe acasă. Le-am găsit prăfuite prin poduri, iar colegul meu s-a ocupat de restaurare. O să încercăm să facem rost de finanțare pentru vitrine, pentru manechine pe care să stea costumele populare și pentru renovare”, ne mai spune profesorul de istorie. Pe un alt raft stau la loc de cinste trofeele obținute de neînfricații cavaleri. Primul dintre ele a fost obținut la nici un an de la înființare. A fost pentru că au reușit să obțină avizele necesare pentru a pune un panou informativ și o săgeată de ghidare pentru turiști la Turnul înclinat din Ruși. Nu existau până în acel moment. Tot ei sunt cei care au obținut și „Diploma centenarului”. Cei doi profesori ne-au spus că a fost singura școală din județ care a obținut această distincție. Incursiunea în lumea creată de micii cavaleri și cei doi mentori ai lor a continuat cu o bibliotecă organizată de la zero în așa fel încât să fie accesibilă copiilor, cu spațiu de creare unde cavalerii dispun de materiale cum sunt pieile de animale, pene, lemn, ațe de toate culorile numai bune de meșterit, știți voi, chestii cavalerești, care mai apoi să fie duse și vândute în târguri. Sunt cavaleri în adevăratul sens al cuvântului. Au un blazon, tricouri personalizate, un statut, un jurământ și un tezaur. Cavalerii care poartă blazonul au misiuni importante. De exemplu, atunci când trei, patru copii îl poartă în pauzele școlare, au grijă ca ceilalți cavaleri să nu arunce nimic pe jos, în curtea școlii.

Cea mai mare bucurie a cavalerilor este că sunt susținuți în ceea ce fac. Directorul școlii, primăria și, nu în ultimul rând, comunitatea sunt alături de ei, iar când întâmpină greutăți sar în ajutor. Au alergat la Maratonul Internațional din Sibiu și au reușit crearea a două locuri de popas. Unul lângă turn și unul în dealul Veseudului.

„Să facem ca turnul să fie o atracție cunoscută în țară și peste hotare”

Momentul întâlnirii cu scutierii și cavalerii a fost unul deosebit. Când am intrat în clasă, meștereau de zor. Nu pentru că ar fi știut că venim să-i vedem, ci pentru că în 13 decembrie au „Gala cavalerilor”, la o pensiune din Slimnic și vor să pregătească daruri pentru invitați. Dascăli și părinți aș fi vrut să fie în spatele meu să vadă însuflețirea acelor copii simpli și frumoși dintr-o școală a unui sat sibian. Să vadă la un loc atâția ochi zâmbind și să audă atâtea glasuri povestind cu mândrie despre ceea ce fac. „Ne place foarte mult ceea ce facem”, „suntem uniți și lucrăm în echipă”, „pentru a face turnul cunoscut în lume”, „facem proiecte care ne plac și din care învățăm multe”, „avem o seră în care am plantat salată, salvie, busuioc, ardei, ceapă, țelină și o să le vindem la restaurant să facem bani cu care o să ne luăm mai multe materiale pentru ceea ce lucrăm noi”. Nu știam la care dintre ei să mă uit, când micul Bogdan a revenit cu hotarâre: „Să facem ca turnul să fie o atracție cunoscută în țară și peste hotare”. Am înțeles, acesta este scopul principal al Asociației „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”, că doar nu degeaba se numește așa.

Sera din proiect și „Casa Cavalerului”

Nu puteam pleca din Ruși fără să vedem sera despre care mi-au povestit atât. Face parte din proiectul „Sate și bucate”, iar o parte dintre produse vor merge către un restaurant din Sibiu. Ne-am îmbrăcat și am ieșit în curtea din spatele școlii. Sera se scălda în lumina soarelui aproape de apus, iar în fața ei sunt câteva băncuțe improvizate și viu colorate. Deasupra pământului puteam vedea verdele timid al frunzelor care străbat și ultimele straturi pentru a simți lumina, completat parcă de un expert al culorilor cu o culoare cărămizie a aleilor făcute de copii în seră. „Băncuțele din față tot voi le-ați vopsit?”, am întrebat-o pe una dintre fetele care mergea alături de mine. „Da, am avut o tabără de vară cu multe activități de genul acesta”, mi-a spus ea. În stânga mea trona o clădire rămasă în paragină, iar profesorul de istorie explică. „Trebuia să ajungă grup sanitar modern, dar n-au mai reușit să facă proiectul și acum este în paragină. Avem promisă o finanțare și noi vrem să o transformăm într-un pavilion multifuncțional în care să se facă și ore afară, să fie și atelier pentru cavaleri, dar și clubul lor, „Casa Cavalerului”.

„Norocul ține cu cei îndrăzneți”

„Copiii sunt dedicați. Așa îi simțim. Și sunt dornici de a învăța și a face și altceva. De a face și bine, nu doar rău, pentru că asociația noastră se bazează pe promovarea unor valori morale, care, în ultimul timp, s-au cam dus. Una dintre marile reușite, cel puțin din punct de vedere moral, este locul de popas din fața turnului. Au trecut două sau trei luni de când l-am construit și arată impecabil. Nimeni nu s-a atins de el. Nimic nu este scrijelit, nu găsim mizerie pe jos. Eu spun că s-a produs deja o schimbare, mică, dar importantă”, spune dascălul Bogdan Mirea.

Am închis ochii pentru câteva minute și am rememorat totul. Oricât aș vrea, nu am spațiu să vă vorbesc despte toate proiectele pe care acești doi dascăli de la Școala din Ruși le fac alături de elevii lor. Poate să amintesc câteva titluri: „Zece stejari, pentru zece provincii românești”, „Turnul Înclinat din Ruși-Ieșirea la Lumină”, „AVE” și cele despre care am scris mai sus. Altele sunt în derulare sau în stadiu de proiectare. „Sunt nerăbdător să vad ce mai facem și ce misiuni vor mai veni. Sper să le îndeplinim pe toate”, spunea unul dintre profesori. Le vor îndeplini cu siguranță pentru că fac asta cu drag. Într-un an de zile, meritul lor a fost recunoscut cu distincții la nivel județean și național, iar despre ceea ce fac s-a auzit și dincolo de ocean, în America.

„Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși” au înțeles că trebuie să se murdărească, să lucreze, să respire, să vadă cum este lumea din jurul lor ca să o perceapă. O să închei aici cu dictonul după care ei se ghidează: „Norocul ține cu cei îndrăzneți”.

IMG_6584
IMG_6585
IMG_6587
IMG_6590
IMG_6593
IMG_6595
IMG_6596
IMG_6615
IMG_6618
IMG_6630
IMG_6643

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE