fbpx
Connect with us

Administrație

Concursul pentru postul de director al Spitalului Județean Sibiu, în impas? Apel la potențialii candidați pentru a-și depune dosarele

Gabriel Dogaru

Published

on

Concursul pentru ocuparea postului de director al Spitalului Județean Sibiu duce lipsă de candidați, deocamdată, însă mai sunt trei săptămâni până la data depunerii candidaturilor. Mâine este programată vizita de informare în spital, însă nu există interes din partea medicilor sau economiștilor.

Pe 28 aprilie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are loc prima etapă din cadrul concursului pentru postul de manager. Postul este în acest moment ocupat temporar de Florin Neag, fost consilier județean și administrator al județului Sibiu, el fiind desemnat în această funcție după ce, pentru o vreme, instituția a fost condusă de un medic militar. Anterior, director al spitalului a fost Liliana Coldea, care a câștigat un concurs similar, fiind singurul candidat înscris la acel moment. Liliana Coldea, care l-a înlocuit pe Cornel Benchea în urmă cu aproape un an, și-a dat demisia la finele anului trecut, în urma unui control al Ministerului Sănătății, în plină pandemie de coronavirus.

Concursul de acum s-a bucurat de o atenție excesivă, atât din partea presei, cât și din partea partidelor politice, care au pus presiune atât pe conducerea spitalului, cât și pe conducerea Consiliului Județean. Numai că această presiune – la care s-a adăugat și scandalul provocat de asistenta care a acuzat practici abuzive ale medicilor din secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) – Covid – a determinat ca potențialii candidați să stea, cel puțin pentru moment, deoparte. Potrivit datelor transmise de reprezentanții Spitalului Județean, până în acest moment nicio persoană nu și-a exprimat interesul de a participa la vizita de informare, care este programată pe 28 aprilie, în spital. Vizita este destinată candidaților care vor să se familiarizeze cu spitalul înainte de a-și depune propriul proiect de management. Acesta ar trebui să fie finalizat și depus cel mai târziu pe 18 mai, pentru ca pe 2 iunie să poată fi susținut în fața comisiei de concurs.

Advertisement

Săptămâna acesta conducerea SCJUS a făcut apel la potențialii candidați să participe la concurs. „În demersul de organizare a unei activități medicale de calitate, centrată pe pacient și pe nevoile acestuia, pe siguranța tuturor celor care beneficiază de serviciile medicale spitalicești precum și pe siguranța întregului personal, unul dintre cele mai importante aspecte este activitatea de management.” Anterior, și reprezentantul USR în Consiliul de Administrație al spitalului a făcut un apel către cei care vor să participe: „Fac astfel un apel ca cei care se pot implica în managerierea Spitalului Județean să participe cu încredere întrucât de această dată va câștiga profesionalismul și nu culoarea politică”. Afirmația este în măsură să pună iarăși presiune pe potențialii candidați, care ar putea fugi astfel de orice tip de presiune politică, indiferent din ce parte ar putea veni aceasta.

Calendarul concursului de manager al SCJU Sibiu este următorul:

  • 28.04, orele 09.00 – 14.00  – cei interesați pot efectua o vizită în cadrul spitalului, sub îndrumarea directorului medical, pentru a se informa  cu privire la problemele de la fața locului;
  • 18.05.2021, orele 08.00 – 15.00– depunerea dosarelor și proiectelor de management;
  • 20.05.2021–  verificarea dosarelor;
  • 02.06.2021 susținerea proiectului de management de către candidați;
  • 08.06.2021 – afișarea rezultatului.

Cei interesați trebuie să fie absolvenți de învățământ superior în unul dintre domenii: medical, economic – financiar sau juridic. De asemenea, trebuie să fie absolvenți de cursuri de perfecționare, agreate de Ministerul Sănătății, în management sau management sanitar sau trebuie să dețină diplomă de master sau doctorat în management sanitar, economic, administrativ, și să aibă o vechime de cel puțin 2 ani pe posturi cu studii superioare. Dosarul de concurs împreună cu proiectul de management se pot depune la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (Bdul Corneliu Coposu, nr.2-4) în data de 18.05.2021, între orele 8 – 15. Până la depunerea dosarului, candidații pot efectua o vizită în cadrul spitalului, în data de 28.04.2021, între orele 9-14. Aceștia vor fi însoțiți de directorul medical care îi va informa asupra problemelor specifice ale secțiilor din cadrul spitalului. În data de 26.05.2021, pe pagina de internet a spitalului se vor publica proiectele de management, iar în perioada 28.05 – 01.06.2021, pe adresa de e-mail concursmanager@scjus.ro, persoanele interesate pot transmite întrebări referitoare la proiectele de management ale candidaților. Susținerea proiectului se va desfășura în data de 02.06.2021, ora 10. Detaliile privind documentele necesare, calendarul complet al concursului, precum și bibliografia și tematica pentru proiectul de management sunt publicate în Monitorul Oficial, Partea a III-a și pe următoarele pagini web:

Advertisement

Administrație

Drumul vechi din Păltiniş va fi reabilitat cu aproape 14 milioane de lei

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Luni a fost semnat contractul pentru reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș, după o procedură de achiziție în care au fost depuse și analizate 8 oferte.

Contractul semnat are o valoare de 13,7 milioane de lei și presupune mai multe lucrări care se vor desfășura pe întreaga lungime a drumului, de 2,9 km. Astfel, va fi modernizat sistemul de colectare a apelor pluviale, va fi înlocuită reţeaua de apă, vor fi executate lucrări de reparații ale carosabilului, trotuarelor, aleilor și parcărilor şi vor fi amenajate drumurile laterale.

Advertisement

De asemenea, va fi demolat zidul de sprijin existent realizat din piatră şi va fi construit un zid nou, pe o lungime de 200 de metri. Peste 140 de stâlpi noi vor fi instalați de-a lungul drumului și se va amenaja o nouă rețea de alimentare, în subteran, pentru a elimina cablurile suspendate. Noua rețea va fi prevăzută cu echipamente care permite conectarea la sistemul de telegestiune a iluminatului din municipiu.

“Municipiul Sibiu are în administrare în stațiunea Păltiniș porțiunea dintre drumul vechi și drumul nou – DJ 106 A. Acest proiect pe care îl începem astăzi va asigura o legătură rutieră mai eficientă între drumul județean și zona telescaunului de la baza pârtiei Oncești și un acces îmbunătățit către unitățile de cazare din zonă.

Este vorba de lucrări complexe prin care vom reabilita rețeaua de apă, canalizarea pluvială, drumul și trotuarele, iluminatul public și vom crea un zid de sprijin pentru stabilizarea terenului. Termenul de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni, fără a lua însă în calcul lunile reci de iarnă când nu se poate lucra”, a precizat primarul Astrid Fodor.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Lucrări la Viaductul spre Calea Șurii Mari și giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului

Avatar

Published

on

Primăria Sibiu a anunțat că în perioada 2-8 august vor avea loc lucrări de reparații pe viaductul dintre str. Lungă și Calea Șurii Mari, precum și în giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului.

În perioada 2-8 august, vor avea loc lucrări de reparații pe viaductul dintre str. Lungă și Calea Șurii Mari, precum și în giratoriul de la intersecția străzilor Lungă și Rusciorului. Primăria Sibiu anunță că în aceste zone se va freza complet asfaltul vechi de pe carosabil și se va turna un nou strat de uzură, care să asigure condiții mai bune pentru circulație.

Advertisement

,,Lucrările se vor executa sub trafic, după ora 19, pe timpul serii și nopții, când volumul de trafic scade. În perioada în care se lucrează, circulația se va închide parțial, traficul urmând să se desfășoare alternativ, pe o bandă. Pe timpul zilei circulația pe viaduct și în girația menționată se va desfășura pe ambele benzi, în condiții de șantier”, a transmis Primăria Sibiu.

Primăria Sibiu roagă conducătorii auto să aleagă rute ocolitoare în timpul lucrărilor, pentru a evita ambuteiajele și întârzierile în trafic. 

Advertisement
Continue Reading

Administrație

Decizie fără sens juridic: Autoritățile din Sibiu „aprobă” OUG 81 împotriva urșilor și își anulează procedurile stabilite anterior. Ce prevede “ordonanța urșilor”

Gabriel Dogaru

Published

on

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care sfidează principiile de drept. Hotărârea stabilește la articolul 1 că se pun în aplicare măsurile stabilite de OUG 81/2021, deși era obligația autorităților să respecte acest act normativ, fără să mai fie nevoie de o aprobare în acest sens. La articolul 2, hotărârea precizează că procedura operațională pe care o aprobase anterior, în 29 aprilie, își încetează aplicabilitatea. Și această prevedere este inutilă, având în vedere puterea juridică superioară a unei ordonanțe de urgență. În cel mai fericit caz, acesta ar fi trebuit să fie singurul punct al hotărârii.

Hotărârea 55 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu are ca scop „aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor,conform OUG nr. 81/2021”. Metodele în sine sunt deja aprobate prin OUG.

Advertisement

Iată ce prevede Hotărârea 55/2021 a CJSU Sibiu:

 ART.1. Începând cu data de 26 iulie 2021 sunt puse în aplicare măsurile stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor.

ART.2. Procedura operaţională comună privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în judeţul Sibiu, adoptată în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu în data de 29.04.2021 îşi încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021.

Advertisement

 ART.3. Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi se va publica pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţul Sibiu şi pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

Toate măsurile și procedurile pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun sunt explicate și prevăzute în OUG 81, iar autoritățile locale nu au altceva de făcut decât să le pună în aplicare.

OUG 81/2021 a fost aprbată pentru a stabili care sunt procedurile în cazurile de atac ale urșilor asupra oamenilor. Potrivit acestei ordonanțe, în cazul atacurilor unor exemplare de urs brun, în interiorul localităților, autoritățile locale trebuie să intervină imediat. Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia.

Advertisement

În mod concret, OUG nr. 81/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 732/2021, stabilește “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:

  • alungarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizarea și relocarea;
  • extragerea prin eutanasiere sau împușcare.

Astfel, în primă fază, se încearcă alungarea ursului din localitate și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în localitate, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o zonă (nu neapărat din același județ) nelocuită sau aflată la mai mare distanță de orice localitate.

Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să intre în localități și să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar în următoarele situații:

1. dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;

Advertisement

2. dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;

3. dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;

4. în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;

Advertisement

5. dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;

6. dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de Echipa de intervenție va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.

Advertisement

Potrivit OUG-ului publicat, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, amenzile se vor putea aplica din 5 august 2021, nu mai devreme.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE