Connect with us

Administrație

Consiliul Județean: 160 km de drumuri în lucru, contracte de 300 milioane de lei. Stadiul lucrărilor de infrastructură din județul Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Județul Sibiu are mai multe drumuri în plin proces de modernizare, aproximativ 160 km, cele mai multe având finanțare din fonduri europene. Consiliul Județean a prezentat situația celor mai importante proiecte din acest moment, care însumează, pe contractele încheiate, circa 300 milioane lei.

DJ 106

Unul dintre cele mai importante proiecte de drumuri din județul Sibiu și cel mai recent intrat în execuție este DJ 106 Agnita – Sighișoara. Proiectul este derulat împreună cu CJ Mureș, iar pe 15 iunie reprezentanții Consiliului Județean au emis ordinul de începere a lucrărilor.

PUBLICITATE

Proiectul “Reabilitarea și modernizarea DJ 106 Agnita – Sighișoara” este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6. Constructorul care a cîștigat licitația este Geiger Transilvania SRL. Contractul de lucrări a fost încheiat pe o perioadă de 30 de luni, având o valoare de 94.344.647,57 lei cu TVA. Valoarea totală a proiectului este de 118.625.483,97 lei cu TVA, din care 653.986,07 lei sunt cheltuieli neeligibile suportate de cele două județe. Sibiul va contribui cu 367.016,98 lei.

Principalele lucrări vizează refacerea integrală a sistemului rutier (supralărgiri şi supraînălţări), consolidare, asigurarea scurgerii apelor, ieșiri la drumuri laterale, stații de autobuz cu peron, elemente de siguranță, acces la proprietăți, 1 pod reabilitat, 4 poduri demolate și reconstruite.

DJ 141

PUBLICITATE

Un alt proiect în derulare este DJ 141 Mediaș – Bârghiș, finanțat de asemenea prin POR 2014 – 2020, Axa Prioritară 6. Potrivit CJ, stadiul lucrărilor este de 95%, la consolidarea drumului, 40% la drum (casetare, profilare șanțuri etc), între 5% și 80% la poduri și podețe. Pe ansamblu, stadiul proiectului este de 40% din total lucrări, cu o valoare a lucrărilor executate de circa 22 milioane lei. În total, valoarea proiectului este de 84,6 milioane lei, din care 2,46 milioane lei este contribuția CJ Sibiu.

Proiectul a fost atribuit prin licitație asocierii Drumserv SA – SC Betacops SRL, care vor primi pentru proiectare și execuție 56,25 milioane lei. Lucrările au început în august 2019 și au termen de finalizare 30 de luni.

DJ 106B

PUBLICITATE

Un al treilea proiect care ar trebui să intre în faza de execuție este DJ 106B A1-Ocna Sibiului- Tapu, cu o valoare de 121,13 milioane lei, din care 2,41 milioane lei cofinanțare CJ Sibiu. Proiectul a trecut de faza de proiectare, are autorizație de construire și se află în plin proces de achiziție a lucrărilor de execuție. Procedura a fost reluată, după ce se încheiase în ianuarie – februarie, deoarece a fost depusă o singură ofertă, neconformă. În luna iulie vor fi deschise ofertele, dar evaluarea se va încheia în septembrie.

DJ 106T

Un proiect cu probleme, pe care locuitorii din zonă îl așteaptă de faorte mult timp și care întârzie, este Ocna Sibiului – Topârcea, DJ 106T, care a fost licitat, însă compania care a câștigat contractul l-a abandonat pur și simplu.  În prezent  nu se lucrează, iar cei din Asocierea :  Societatea Dual Districon SRL Sibiu – SC Dugaro SRL – SC Proconcept DI SRL au tot amânat sub diferite pretexte reluarea lucrărilor. Consiliul Județean a organizat deja o litiație nouă, „Servicii de optimizare a proiectului tehnic și realizare a lucrărilor rămase de executat pentru obiectivul de investiții Modernizare drum județean DJ 106T, Ocna Sibiului – Toparcea – intersectia Dj 106G (Ludos)”. Valoarea acestui contract care ar trebui să conducă la finalizarea lucrărilor se ridică la 18,1 milioane lei, iar singurul ofertant este Strabag. Vechiul proiect avea o valoare de 27 milioane lei și a fost realizat în procent de 13%. Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a precizat că Dual Districon SRL va primi certificat de neconformitate, ca urmare a nerealizării contractului.

PUBLICITATE

DJ106C

Sibiu – Cisnădie este drumul care prelungește Calea Cisnădiei în Cartierul Arhitecților și care va fi lărgit la trei benzi. Proiectul este în derulare, se lucrează la proiectul tehnic, însă termenul a fost prelungit din cauza stării de urgență și pentru a se corela cu proiectul Primăriei Sibiu, care face aceeași lărgire în oraș. Potrivit reprezentanților CJ, în luna august ar putea începe lucrările de lărgire, iar finalizarea este prevăzută pentru 2021. Contractul este executat tot de Strabag.

Varianta Ocolitoare Sibiu Sud

PUBLICITATE

Am putea spune că este cel mai important proiect de infrastructură din județ, în acest moment, chiar dacă el se află într-un stadiu incipient. Dintre toate traseele prezentate și discutate în dezbaterile publice, CJ a ales două trasee posibile care vor fi analizate în studiul de fezabilitate. Ambele se suprapun pe cea mai mare parte a traseului propus, cu excepția zonei Pădurii Dumbrava, unde se tranzitează comunele Poplaca, Rășinari și orașul Sibiu: o variantă ocolește pădurea, cealaltă o subtraversează. Consiliul Județean încearcă să obțină finanțare europeană pentru acest proiect prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020, însă există și a doua variantă, pe cadrul financiar 2021 – 2027. În prezent se lucrează la parteneriatele cu UAT-uri, la colaborarea cu CNAIR și la pregătirile caietului de sarcini pentru PUZ, SF și proiectare.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

În atenția elevilor: Tursib schimbă, de luni, orarul traseelor școlare, din cauza aglomerației din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis să schimbe programul de circulație pentru două dintre traseele școlare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul școlilor la care trebuie să ajungă elevii și cu aglomerația din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de funcționare pentru traseele școlare E5 și E7, care transportă elevii din zonele Broscărie, pe traseul spre centru, și din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

„După o analiză a timpilor de sosire în stație realizată de societatea Tursib, Primăria Sibiu și Poliția Locală Sibiu, începând de luni, 20 septembrie se vor implementa modificări în orarul a două dintre trasee”, precizează reprezentanții Tursib.

PUBLICITATE

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Broscărie – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – IRMES 1, se modifică. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu – școala Regina Maria) ora de plecare din stația de capăt de linie – Lămâiței se modifică. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

PUBLICITATE

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea în timp util în stațiile de la Colegiul Octavian Goga și respectiv Școala Regina Maria, având în vedere întârzierile înregistrate de autobuze în săptămâna care se încheie cauzate de aglomerația din zona celor două unități de învățământ la ora intrării la cursuri a elevilor”.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este „frământat” în ultimii ani de o mulțime de proiecte de infrastructură, unele pornite de la zero, altele destinate reabilitării și modernizării unor cartiere. Din păcate, companiile de cosntrucții care au contractat lucrări în aceste proiecte lasă în urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrugând uneori infrastructura existentă.

Cititorii din zona Țiglari ne-au sesizat faptul că recentele lucrări de modernizare a străzii Țiglari și a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zonă. Compania care a efectuat lucrările pe această stradă, Terra Building, a lăsat în urmă o mulțime „urme” care le fac viața mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblură rămasă de la asfaltări, pete mari de ulei care sunt împrăștiate pe stradă și pe trotuar, dar și zone în care asfaltul existent a fost distrus parțial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O altă lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada Bâlea. Aici a fost înlocuită țeava principală de gaze, o intervenție care a adus bătăi de cap locatarilor și celor care tranzitează această stradă. După ce s-au confruntat cu o lucrare neîngrijită, care a însemnat gropi neprotejate, pietriș aruncat pe carosabil, spații neamenajate corespunzător pentru trecerea pietonilor, la finalul lucrărilor, o bună parte din trotuare stă acoperită cu praf și pământ, bordurile instalate în urmă cu câțiva ani sunt distruse de mașinile de mare tonaj, iar reparațiile făcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ieși, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Primăriei Sibiu un punct de vedere referitor la răspunderea pe care o au aceste companii și vom publica poziția instituției imediat ce va fi transmisă, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, să repună infrastructura în starea inițială, după astfel de lucrări. Am cerut primăriei inclusiv o situație a sancțiunilor aplicate în ultimii ani companiilor care au lăsat în urma lor resturi și au distrus infrastructura existentă.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Primăria Sibiu: „Depuneți declarații pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administrația sibiană atrage atenția celor care dețin imobile nelocuite că este nevoie de o declarație anuală în care să precizeze că imobilele respective nu sunt locuite, astfel încât să fie scutiți de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de această prevedere cei care dețin imobile nelocuite/nefuncționale au obligația să depună anual o declarație de impunere. Obligația este în vigoare chiar dacă au fost depuse astfel de declarații în perioada 2016 – 2020. Potrivit primăriei, măsura a fost luată pentru ca situația acestor imobile să fie actualizată în baza de date a Direcției Fiscale.

PUBLICITATE

Termenul limită de depunere a declarației pentru anul în curs a fost prelungit până în 30 septembrie 2021. Sibienii care dețin imobile nelocuite sunt rugați să depună declarația până la data menționată, împreună cu confirmarea din partea asociației de proprietari/locatari – în cazul imobilelor ce fac parte din asociații sau orice alt document care să ateste faptul că imobilul este nelocuit/nefuncțional, în cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru această declarație poate fi descărcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declarației există și opțiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administrație, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la secțiunea Taxe și Impozite, prin mesaj.

PUBLICITATE

În situația în proprietarii acestor imobile nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adică 84 de lei/lună.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE