fbpx
Connect with us

Administrație

Consiliul Local Sibiu votează PUZ-urile Kaufland Calea Cisnădiei și complexul comercial de clădiri cu 14 etaje din zona Distribuției

Gabriel Dogaru

Published

on

Consiliul Local Sibiu votează în ședința din 22 aprilie trei PUZ-uri, pentru tot atâtea zone înc are urmează să fie construite proiecte imobiliare. Două dintre ele au generat controverse în spațiul public, fiind vorba despre modificări importante ale peisajului urban. Unul dintre PUZ-uri este destinat construirii unui magazin Kaufland, în Calea Cisnădiei, celălalt este destinat unui centrul comercial în str. Autogării.

Un nou Kaufland, în Calea Cisnădiei

Consilierii locali din Sibiu votează în ședința din 22 aprilie PUZ-ul propus de Oasis Green Energy, prin firma de arhitectură Daedalus Proiect, care vizează „Dezvoltare zonă, completare cu functiuni cu caracter comercial, terțiar în vederea construirii unui centru comercial”. Terenul care este acoperit de propunerea de PUZ se află în Sibiu, Calea Cisnădiei fără număr:

Advertisement

• la sud de drum de exploatare DE 4672 (limita administrativă);

•la est de Cimitirul Municipal;

•la vest de DJ 106C – Calea Cisnădiei;

Advertisement

• la nord de Valea Săpunului.

Terenurile au folosință actuală teren arabil intravilan, și sunt în proprietatea S.C. OASIS GREEN ENERGY 2 S.R.L. având o suprafaţă cumulată de 24.344 mp. Documentaţia de urbanism este întocmită de SC DAEDALUS PROIECT SRL.

Proiectul are ca scop construirea unui magazin Kaufland, în acest scop proprietarii având deja o înțelegere pentru cedarea terenului necesar construirii unui sens giratoriu, precum și acoperirea costurilor necesare.

Advertisement

În cazul acestui proiect, criticile s-au axat în special pe creșterea inevitabilă a traficului în zonă, care ar trebui rezolvată printr-o regândire a sistemului străzi, inclusiv cu o legătură către Calea Dumbrăvii. „Rugăm factorii decidenți să nu ia decizii pripite la presiunea unor investitori privați”, se arată în opinia Ordinului Arhitecților din România, Sibiu – Vâlcea, referitor la acest PUZ.

Mall și blocuri de 52 de metri, în strada Aerogării

Un al doilea proiect, mult mai controversat, este cel al unui viitor centru comercial ce ar trebui să fie edificat în zona Distribuției.

Advertisement

Potrivit proiectului supus aprobării, este vorba despre Plan Urbanistic Zonal – Restructurare urbană – dezvoltare de activităti economice cu caracter terţiar (Et) şi funcţiuni rezidenţiale (RrM), în Sibiu, zona străzilor Autogării şi Distribuţiei, pe o zonă de reglementare în suprafaţă totală de 91.260 mp delimitată astfel:

•la sud de Autogara Atlassib (limita UTR ls);

• la est de Strada Autogării;

Advertisement

• la vest de Linia de Cale Ferată;

• la nord de strada Distribuţiei.

Terenul pe care se va construi aparține SC PREMIUM SRL, în suprafaţă de 39.745 mp, iar documentaţia de urbanism este întocmită de SC URBAN PULSE SRL.

Advertisement

În acest proiect, indicatorii prevăzuți în proiect sunt POT maxim 25% – 70%, în funcție de tipul de parcele, și CUT maxim de 0,5 până la 2,4. Conform propunerii, clădirile nu vor depăși 20 de metri, cu excepția „accentelor de înălțime” de pe loturile 8,9,15, cu înălțimea de 52 de metri, adică parter + 14 etaje.

Viitorul complex comerciale vine cu propuneri de funcțiuni ample, de la instituții publice orășenești sau de cartier, poștă etc, până la edituri, servicii media, locuine în clădiri colective, comerț, restaurante cofetării, cafenele, hoteluri, parcaje subterane, dar și locuințe individuale, pe loturi de minim 400 mp, precum și multe altele, concentrate într-un mall – centru comercial.

Controversele legate de acest proiect țin de regimul de înălțime al proiectului, care încalcă, spun specialiștii, prevederile din PUG, venind cu derogări mult peste actualele limitări, în condițiile în care alte solicitări mult mai reduse au fost respinse de autorități.

Advertisement

De asemenea, există critici referitoare la traficul foarte mare pe care o astfel de construcția l-ar genera în cartierul în care se vor construi.

Potrivit unora dintre arhitecții sibieni „Scopul PUZ-ului este de a crește artificial valoarea terenului, pentru o dezmembrare ulterioară, ca să fie vândut pe bucăți”. Criticii proiectului susțin că beneficarul PUZ_ului nu are capacitatea financiară de a construi.

Opinia oficială a Ordinului Arhitecților Sibiu – Vâlcea nu a fost una foarte favorabilă proiectului: „Considerăm necesară aprofundarea problemelor semnalate prin studii de specialitate pentru previzionarea tuturor implicațiilor urbanistice, economice și sociale”. „Oportunitatea unor intervenții cu impact atât de puternic asupra siluetei orașului ar trebui analizate și stabilite în viitorul PUG al Municipiului Sibiu”, mai spun cei de la OAR.

Advertisement

La popul opus sunt vocile care susțin că Sibiul are nevoie de dezvoltare, iar o investiție de această amploare este singura care poate transforma vechile spații industriale abandonate în zone cu funcțiuni moderne, necesare unui oraș de mărimea Sibiului.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

 1. Avatar

  Mister

  21 aprilie 2021 at 12:58 pm

  Eu nu pot sa cred ca se discuta asa ceva.
  De ce nu faceti blocuri in livada dintre cibin si Obor?
  De ce nu faceti un drum din Gusterita in zona Obor asfaltata sa nu mai trebuiasca lumea sa foloseasca 2 viaducturi sa ajunga din zona Lazaret in zona Veterani…..
  Sunteti PRAF>>>>

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Persoanele defavorizate vor primi pachete de 5 kg cu produse de igienă

Avatar

Published

on

Primăria Sibiu a primit cea de-a patra tranșă cu produse de igienă pentru persoanele cu venituri reduse din Sibiu.

Persoanele cu venituri reduse din Municipiul Sibiu vor primi începând cu data de 4 august pachete cu produse de igienă. Direcția de Asistență Socială va distribui persoanelor beneficiare pachetele care vor cântări 5 kg. Produsele sunt distribuite în cadrul programului ,,Acordarea de pachete cu produse de igienă în cadrul POAD 2018-2020”.

Advertisement

Pachetele au o greutate de 5 kg și conțin 5 periuțe de dinți, 300 ml de pastă de dinți, 500 ml de săpun lichid, 800 ml de șampon pentru copii, 500 ml de șampon pentru adulți, 2,7 kg de detergent pentru rufe. Acestea vor putea fi ridicate de la Cantina Municipiului, situată pe Calea Gușteriței nr. 22. Luna aceasta în zilele 4,5,6,9 și 10 august, beneficiarii pot merge să le ridice în intervalul orar 8-15.

Pentru a ridica aceste pachete, documentele necesare sunt cartea de identitate/buletinul/carte de identitate provizorie și certificatul de naștere pentru copiii sub 14 ani, în original.

,,Persoanele care se prezintă pentru ridicarea pachetelor sunt obligate să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus, respectiv purtarea măștii de protecție, menținerea distanțării fizice în perioada de așteptare pentru preluarea produselor și utilizarea dezinfectantului pentru mâini, pus la dispoziție de Cantina Municipiului”, au transmis reprezentanții primăriei.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Campanie de deratizare pentru două zile la Sibiu

Avatar

Published

on

Primăria Sibiu derulează o nouă campanie de deratizare în perioada 5-6 august și face apel la cetățeni să evite intrarea în contact cu substanțele toxice utilizate.

Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei Sibiu, împreună cu firma contractată DD CHIM SRL, va realiza în perioada 5-6 august o nouă campanie de deratizare. Aceasta are ca scop combaterea rozătoarelor de pe domeniul public al Municipiului Sibiu.

Advertisement

Acțiunea se va desfășura în mai multe zone, pentru a da rezultate cât mai bune, astfel zonele vizate sunt parcurile, spațiile verzi, zonele de blocuri, piețele, târgurile, maluri de lac, terenuri ale instituțiilor, platforme și depozite de deșeuri, stații de transfer, sortare și alte instalații de tratare/ eliminare a deșeurilor. Pentru această deratizare se va folosi substanța Varat Block, avizată de Ministerul Sănătății. Totuși, substanța este una toxică, iar Primăria transmite că în caz de ingerare a acesteia, antidotul este Vitamina K1.

Pentru a putea fi recunoscute și evitate, substanțele vor fi amplasate în dispozitive speciale, adică tuburi de culoare neagră, marcate corespunzător. Substanța folosită în cadrul deratizării este nocivă atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie, în caz de ingerare accidentală sau inhalare.

Primăria Sibiu face un apel la cetățeni să fie atenți, să supravegheze îndeaproape copiii, la fel și în cazul animalelor de companie. Aceștia sunt rugați să evite intrarea în contact cu substanțele toxice utilizate pentru a nu se ajunge la situații grave.

Dacă condițiile meteo vor fi nefavorabile pentru desfășurarea acestei acțiuni, deratizarea va fi reprogramată.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Drumul vechi din Păltiniş va fi reabilitat cu aproape 14 milioane de lei

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Luni a fost semnat contractul pentru reabilitarea drumului vechi din stațiunea Păltiniș, după o procedură de achiziție în care au fost depuse și analizate 8 oferte.

Contractul semnat are o valoare de 13,7 milioane de lei și presupune mai multe lucrări care se vor desfășura pe întreaga lungime a drumului, de 2,9 km. Astfel, va fi modernizat sistemul de colectare a apelor pluviale, va fi înlocuită reţeaua de apă, vor fi executate lucrări de reparații ale carosabilului, trotuarelor, aleilor și parcărilor şi vor fi amenajate drumurile laterale.

Advertisement

De asemenea, va fi demolat zidul de sprijin existent realizat din piatră şi va fi construit un zid nou, pe o lungime de 200 de metri. Peste 140 de stâlpi noi vor fi instalați de-a lungul drumului și se va amenaja o nouă rețea de alimentare, în subteran, pentru a elimina cablurile suspendate. Noua rețea va fi prevăzută cu echipamente care permite conectarea la sistemul de telegestiune a iluminatului din municipiu.

“Municipiul Sibiu are în administrare în stațiunea Păltiniș porțiunea dintre drumul vechi și drumul nou – DJ 106 A. Acest proiect pe care îl începem astăzi va asigura o legătură rutieră mai eficientă între drumul județean și zona telescaunului de la baza pârtiei Oncești și un acces îmbunătățit către unitățile de cazare din zonă.

Este vorba de lucrări complexe prin care vom reabilita rețeaua de apă, canalizarea pluvială, drumul și trotuarele, iluminatul public și vom crea un zid de sprijin pentru stabilizarea terenului. Termenul de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni, fără a lua însă în calcul lunile reci de iarnă când nu se poate lucra”, a precizat primarul Astrid Fodor.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE