Connect with us

Social

Copiii – în centrul unor proiecte sociale de la Crucea Roșie

Raluca Buduşan

Publicat

pe

În această perioadă, la Crucea Roșie Sibiu se desfășoară o serie de proiecte majore dedicate copiilor. Unul dintre cele mai importante este mărirea „familiei” cu 28 de noi voluntari, care s-au înscris în această toamnă și care au fost instruiți pentru a servi cu sufletul, mintea și inima interesele Crucii Roșii. Nu au dezamăgit și, alături de ceilați 29 de voluntari deja existenți, s-au implicat în acțiunile instituției. Un alt proiect important este crearea unui afterschool scocial care până în prezent poate oferi șase locuri, dintre care patru sunt deja ocupate, dar care va crește cu siguranță. Nu în ultimul rând, reprezentanții Crucii Roșii vorbesc cu mândrie despre primii pași în înființarea, la Sibiu, a centrului E.G.A.L. un centru care se ocupă de fericirea copiilor din familii defavorizate, pentru că și ei o merită. De asemenea, important este că oricare dintre noi poate fi alături de acești oameni dedicați, îi putem ajuta, îi putem îndruma către locurile în care este nevoie de ajutorul lor și le putem dona pentru ca proiectele lor să fie cât mai puternice și cât mai în folosul celor defavorizați.   

Luna trecută a demarat la Crucea Roșie cu un program nou, de pregătire intensă a voluntarilor care s-au înscris în această toamnă și care a durat 6 sesiuni. Este vorba despre 28 de noi voluntari. În fiecare săptămână la sediul instituției au avut loc cursuri dedicate special voluntarilor despre istoria Crucii Roșii Internaționale și Naționale, Prim Ajutor premedical și Comunicare cu beneficiarii programelor umanitare. De asemenea, au urmat și un curs de Educație de la Egal la Egal pentru Sănătate pe care ulterior îl vor ține ei în școliile și liceele sibiene. Voluntarii au urmat și un curs despre intervenția în caz de dezastre și cum poate reacționa populația civilă în asemenea situații, inclusiv cei mai mici. Acest curs va fi prezentat apoi de voluntari în grădinițele și școlile primare din Sibiu.

PUBLICITATE

La o parte din cursuri a fost prezent și psihologului Vasile Șoaită care le-a ținut voluntarilor un atelier despre psihologia victimelor în caz de dezastre dar și de accidente. Ultimul atelier din această serie de pregătire a voluntarilor a fost susținut de reprezentanți din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate pe teme de Criminalitate Informatică (Cyber Crime), Consumul de Droguri și Trafic de Persoane, toate fiind subiecte actuale în rândul adolescenților.

„Prin aceste cursuri, am dorit pe de-o parte să ne instruim voluntarii  în tematica de Cruce Roșie iar pe de altă parte să le oferim ocazia de a se dezvolta și de a crea relații cu ceilalți voluntari”, spune Raluca Morar, directorul Crucii Roșii Sibiu.

La ora actuală, instituția are 57 de voluntari.

PUBLICITATE

Prim Ajutor și ciocolată pentru cei mici

 Odată ce voluntarii au fost instruiți aceștia pot participa la programele umanitare ale Crucii Roșii. În această perioadă, instituția s-a concentrat pe programe sociale pentru copiii vulnerabili din județul Sibiu. Au fost realizate cursuri de prim ajutor gratuite pentru toți angajații asociației „Dare to Care”, din Cornățel, unde sunt adăpostiți 10 copii abandonați de părinți. Aceștia au primit demonstrații de prim ajutor și ciocolată. De același tratament au avut parte și cei 60 de copii și părinți beneficiari ai Asociației UCOS.

Au fost distribuite peste 220 de kg de ciocolată copiilor provenind din familii vulnerabile din întreg județul Sibiu.

PUBLICITATE

Înființarea unui afterschool social

La începutul lunii noiembrie Crucea Roșie Sibiu a inaugurat un afterschool social. Acesta este dedicat copiilor din familiile vulnerabile ale județului Sibiu. S-a început cu un grup de patru copii din clasa 0 și clasa I din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 din Sibiu, identificați de directoarea Simona Greavu și cadrele didactice ale școlii. Aceștia vin la sediul instituției în fiecare marți și vineri, după finalizarea orelor, au parte de o masă caldă cu desert și sprijin pentru pregătirea temelor.

„La acest proiect ne ajută voluntarii noștri care sunt studenți dar și personalul administrativ de la birou care s-a atașat deja foarte mult de cei mici. Se lucrează „unu la unu”, adica un reprezentant al Crucii Roșii se ocupă de un  singur copilaș pentru eficiența acestui program. Pe lângă pregătirea temelor și masa, încercăm să-i ajutăm pe cei mici cu rechizite, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte dar și cu alimente neperisabile”, mai spune Raluca Morar.

PUBLICITATE

Centrul E.G.A.L. prinde contur și la Sibiu

La nivel național, Crucea Roșie Română a pus bazele a patru centre de zi, numite centre E.G.A.L. în cele mai sărace zone din țară. Este vorba despre Babadag, Botoșani, Craiova și Lupeni. La Sibiu s-au făcut deja primii pași pentru deschiderea centrului E.G.A.L. (Educație, Generozitate, Abilitați și Libertate) dedicat copiilor care au nevoie de șanse egale la o viață normală. În aceste centre li se arată copiilor că viața poate fi bună, li se oferă optimism și o viziune corectă despre viață.

La ora actuală, centrul din Sibiu este finanțat de Filiala Passau a Societății Naționale de Cruce Roșie din Germania.

PUBLICITATE

Alături de copiii de la Turnu Roșu

Un alt proiect de suflet este și cel prin intermediul căruia voluntarii Crucii Roșii Sibiu îi vizitează de două ori pe lună pe cei 48 de copii aflați la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități „Turnu Roșu”.

„Voluntarii sunt foarte bucuroși de acest proiect și sunt nerăbdători mereu să se reîntoarcă la „copiii de la Turnu”. De obicei se joacă, cântă împreună, stau de vorbă,  pur și simplu petrec împreună un altfel de timp și învață multe unii de la alții.

PUBLICITATE

În această lună, le-am putut oferi și pachete personalizate, cu numele lor, pe măsura lor, pregătite cu multă migală de colaboratorii noștri care ne susțin în acest demers, Fundația Not Nagel din Metzingen, Germania. Deoarece microbuzul pe care noi îl deținem nu e funcțional, transportul voluntarilor este asigurat mereu de părinții voluntarei noastre, Cristiana Sârbu, cărora le mulțumim pe această cale”, spune Raluca Morar.

Orcine își dorește să susțină programele sociale ale Crucii Roșii, atât cele dedicate copiilor cât și altor categorii de beneficiari o pot face prin donații în contul de mai jos.

RO21 RNCB 0227 0360 6293 0001 deschis la BCR Sibiu.

PUBLICITATE

 

cadouri pentru Turnu Roșu
centru EGAL
centrul EGAL2
centrul EGAL3
centrul EGAL4
distribuție ciocolată
party voluntari
pregatire voluntari

 

PUBLICITATE

Judeţ

60 de persoane din comuna Aţel au primit asistenţă medicală gratuită din partea Arhiepiscopiei Sibiului

Avatar

Publicat

pe

Campania „Sănătate pentru sate” continuă și în această perioadă în Arhiepiscopia Sibiului.

Astfel, vineri, 24 septembrie, peste 60 de copii și adulți din satele comunei Ațel, au beneficiat de consult stomatologic gratuit și asistență medicală de specialitate oferite de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social-filantropic și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu.

PUBLICITATE

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului au mers la Școala Gimnazială și Căminul Cultural din Ațel pentru a oferi cu ajutorul medicului Natalia Giuşcă consult stomatologic persoanelor doritoare din satele comunei Aţel. În cadrul activității, persoanele consultate care au nevoie de tratament stomatologic au fost programate pentru a beneficia gratuit de serviciile cabinetului stomatologic al Arhiepiscopiei Sibiului.

„Astăzi ne-am propus să oferim de consult stomatologic gratuit atât copiilor, cât şi persoanelor vârstnice, să le facem o profilaxie dentară, să le explicăm importanţa igienei orale pentru sănătatea corpului şi nu în ultimul rând să avem grijă ca aceste persoane să beneficieze în continuare de alte tipuri de consultaţii medicale.

Până în prezent, în cei şase ani de activitate în cadrul Campaniei «Sănătate pentru sate», peste 3000 de persoane din Arhiepiscopia Sibiului au beneficiat de asistenţă medicală gratuită”, a precizat inspectorul social din cadrul Arhiepiscopia Sibiului, Marius Talmațchi.

PUBLICITATE

FOTO: Mitropolia Ardealului

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

120 de ghiozdane pentru 120 de elevi din Mediaș și Moșna

Avatar

Publicat

pe

120 de ghiozdane complet echipate pentru școală au fost oferite de către preotul Flaviu Fleșer și credincioșii Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfinții Mărturisitori Transilvăneni din Cimitirul Ortodox al Mediașului unui număr de 120 de elevi din Mediaș și Moșna la început de an școlar.

Pe lângă Școala Gimnazială din Moșna, ghiozdane au mai primit elevii nevoiași de la 3 unități de învățământ din Mediaș. Este vorba despre Școala Gimnazială numărul 4, Școala Gimnazială “George Popa” și Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”.

PUBLICITATE

Preotul Flaviu Fleșer, inițiatorul acestei acțiuni, spune că prin acest gest, credincioșii bisericii din Cimitirul Ortodox al Mediașului au dorit să fie alături de copiii sărmani și să aducă un plus de valoarea unui eveniment important din viața elevilor, începutul unui nou an școlar.

“Comunitatea Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfinții Mărturisitori Transilvăneni din Cimitirul Ortodox al municipiului Mediaș a ieșit din nou în întâmpinarea copiilor nevoiași care au început noul an școlar pe care îl dorim în pace și în liniște. 120 de ghiozdane complet echipate, 83 pentru elevii nevoiași ai școlii din localitatea Moșna, 14 ghiozdane pentru copilașii din cadrul Școlii Gimnaziale numărul 4 din orașul nostru, iar restul pentru copiii din cadrul Școlii Gimnaziale “George Popa” și Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”.

A fost o acțiune care a adunat bucuria și zâmbetul și totodată implicarea credincioșilor bisericii noastre, prin care am dorit să aducem un plus de valoare acestui moment de început de an școlar pentru cei care sunt într-o situație materială precară”, a spus preotul Flaviu Fleșer.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Social

DGASPC Sibiu recrutează asistenți maternali profesioniști

Avatar

Publicat

pe

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu continuă campania de recrutare a asistenților maternali profesioniști.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist trebuie îndeplinite câteva condiţii. Astfel, doritorii trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să aibă domiciliul în judeţul Sibiu şi să aibă acces la servicii medicale şi servicii educative, iar prin comportamentul său în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic, să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi;

PUBLICITATE

De asemenea, este necesar să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, să aibă minimum 8 clase și să manifeste o atitudine non-discriminatorie indiferent de vârsta copilului, apartenenţa etnică, religie, stare de sănătate;

În acest an, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a angajat 13 asistenți maternali pe proiectul TEAM UP și își propune până la finele lui 2021 să își atingă obiectivul de 15 asistenți maternali profesioniști angajați Până în prezent în cadrul proiectului s-a reușit angajarea a 43 de asistenți maternali profesioniști.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibi își propune prin intermediul proiectului TEAM UP, care se va derula până la sfârșitul anului 2023, extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști cu 60 de persoane și formarea profesională tuturor asistenților maternali angajați în cadrul instituției.

PUBLICITATE

Pentru mai multe informații cu privire la condițiile care trebuie a fi îndeplinite, cât și pentru a fi consiliați de specialiști, cei interesați trebui să se adreseze Serviciului Management de Caz pentru Asistență Maternală din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, strada Mitropoliei numărul 2.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE