Connect with us

Cultura

Cristi Păcurariu, desenatorul de basme pentru adulți

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Lumea benzilor desenate (BD) este o lume magică. Stan Lee, creatorul incredibilului Spider-Man (Omul-Păianjen) spunea despre benzile desenate că sunt basmele adulților. Deși nu mai credem în zâne sau vrăjitori răi, râmânem atrași de eroi, de fantastic, de personaje asemeni nouă, dar mult mai putenice. În întreaga lume sunt poli ai benzilor desenate. Dacă în America este o întreagă cultură dedicată acestora, în Belgia sau Franța se caută foarte mult, iar în Japonia sunt celebrele Manga. România a reacționat din ce în ce mai bine, în ultimii ani, la poveștile ilustrate, color sau alb negru, de mâinile dibace ale artiștilor desenatori. Festivalurile dedicate benzilor desenate sunt mai multe și cu ecouri putenice. Nici Sibiul nu este străin de benzile desenate. Avem și noi festivalurile noastre și artiștii noștri desenatori. Cristian Păcurariu se numără printre ei. Am aflat despre el din întâmplare și l-am întâlnit destul de greu. Artistul lucrează, în mare parte, noaptea, când inspirația îi însuflețește personajele, iar ziua și-o dedică băiețelului de doi anișori care-l ajută să-și ia doza de energie necesară lucrărilor lui. Colaborează cu mari regizori ai Europei, iar mâinile lui făuresc o lume incredibilă pentru cei care ascund un dram de copilărie în maturitatea lor. Din păcate, pe Cristian îl cunosc mai mult străinii, fiind un desenator apreciat în Franța și Belgia și mai puțin românii.

Cristian este născut în Cugir, Județul Alba acolo unde a făcut și școala generală. Următorul pas a fost să vină în Sibiu, la Liceul de Artă, ca mai apoi să urmeze cursurile Facultății de Astă Grafică din Cluj. Prima tangență cu benzile desenate a avut-o în primii ani de școală, atunci când, comunismul îi obliga pe elevi să se aboneze la reviste. Își amintește că erau câteva pagini dedidate benzilor desenate. Că îl pasionează cu adevărat a de descoperit spre sfârșitul clasei a IV-a, atunci când ilustra povești pentru colegii lui. A decis să devină desenator de benzi desenate și a urmat acest vis fără abateri.

PUBLICITATE

„Îmi plăceau foarte mult benzile desenate încă de copil. Îmi amintesc că am citit într-o revistă pentru a afla ce trebuie să fac ca să ajung desenator și așa m-am decis să urmez cele două școli de artă”, povestește Cristian.

După ce a terminat facultatea, în 2004 a plecat în Franța pentru a fi desenator. Începutul a fost greu, își amintește artistul, dar a reușit să semneze un contract. Prima carte desenată a fost „Legendele mesei rotunde”, o colecție colectivă, adică erau mai mulți desenatori la o carte. A semnat, apoi, propriul contract și a desenat singur cartea „Testamentul Secolului”. Talentul lui Cristian s-a dovedit a fi o carte de vizită impecabilă. A avut mereu solicitări de la scenariști cunoscuți ai benzilor desenate, atât din Canada, cât și din Franța. Până în 2015 publicase deja șase volume de benzi desenate la diverse edituri din Franța.  „Soliman le Magnifique” se numără printre cărțile desenate de Cristian, carte care, în 2016, a fost tradusă și în limba română. Ea este semnată de Henri Filippini, unul dintre cei mai importanţi animatori ai benzii desenate franco-belgiene. În România, BD au prins contur în ultimii ani, ca popularitate, prin prisma festivalurilor susținute în diferite orașe așa cum este cel de la Craiova, Constanța și chiar Sibiu. Din păcate însă, nu atât de mult încât Cristian să fie cunoscut în țara lui.

IMG_20190726_090346
IMG_20190726_090318
IMG_20190726_090226
IMG_7775

15 ani de benzi desenate

PUBLICITATE

După ce s-a întors din Franța a lucrat un an de zile ca profesor de desen, dar a realizat că îi este imposibil să preadea și să-și lucreze și benzile.

„Mi-am dat seama că nu-mi rămânea timp pentru benzile desenate. Eu lucrez mai mult noaptea. Atunci am inspirație și mă concentrez mai bine. Cum mergeam ziua la serviciu, eram prea obosit și nu dădeam randament. Am decis să renunț la predat și am rămas doar cu pasiunea mea. Acum sunt 15 ani de când fac benzi desenate”.

De opt ani locuiește alături de soție și băiețelul de doi anișori la Sibiu și creează în continuare. Nu poate vorbi despre proiectele în curs, dar poate povesti de cele de până acum. Unul din scenariștii lui preferați este renumitul francez Christophe Bec, alături de care a lucrat la albumul de BD „Winter Station”. Se răgăsește în poveștile lui și le ilustrează cu plăcere. Albumul lui de suflet, însă, este „Assassin” la care a lucrat alături de Olivier Peru. Poate desena orice, dar recunoaște că îi plac poveștile science fiction sau cele de război.

PUBLICITATE

„Trebuie să îți rămân punțin din copilărie în suflet, ca să poți face benzi desenate. Sunt fascinat și acum de ele, iar dacă îmi place povestea nu mi-e greu să o ilustrez. Deobicei scriitorul îți trimite un scenariu, este ca la un film. Îmi dă câteva idei despre dce ar vrea să reprezinte și cum să arate personajele, iar eu le conturez în funcție de indicațiile lui și de dialog. Am făcut și benzi desenate alb negru, dar și color”, spune Cristian.

Chiar dacă este împlinit cu ceea ce face, Cristian Păcurariu mai are un vis. Acela de a-și ilustra propriile povești. Spune că s-ar simți și mai bine să deseneze liber, fără ca cineva să-i „comande” ilustrația. Are viziune și talent din plin. La o simplă courare pe google găsești zeci de recenzii despre Cristi Păcurariu și munca lui. Acum are și motivația. Băiatul lui crește pe zi ce trece, iar tati poate să-i dedice o poveste.

IMG_7776
IMG_7778
IMG_20190726_085919
IMG_7773

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE