fbpx
Acum citesti:
Peste 50 exponate cuprinde vernisajul Rosturi şi Rostiri la saşi
Intreg articolul 2 minute de lectura

Peste 50 exponate cuprinde vernisajul Rosturi şi Rostiri la saşi

Expoziţia Rosturi şi Rostiri la saşi, organizată de Muzeul ASTRA în contextul evenimentelor dedicate aniversării a 500 de ani de la declanșarea Reformei protestante a lui Martin Luther  va putea fi vizitată  între 18 mai și 15 octombrie 2017, în zilele de miercuri, joi şi duminică între orele 10.00-18.00 şi în zilele de vineri şi sâmbătă între orele 10.00 – 20.00.

Rosturi şi Rostiri la saşi cuprinde peste  50 de piese textile, piese de port tradițional și panouri cu imagini și texte informative. Bunurile de patrimoniu expuse provin din colecţiile Muzeului ASTRA, Centrului de Cultură şi Dialog Friedrich Teutsch din Sibiu, dar şi din colecţii particulare. Expoziţia gravitează în jurul a două teme care se întrepătrund, conturând o lume în care cuvântul accentuează importanţa credinţei.

,,Rosturile şi rânduielile săseşti nu sunt doar cutume, ele se materializează în rostiri, în propoziţii brodate, inscripţionate sau rostite în contextul obiceiurilor familiale (botez, confirmare, intrare în rândul comunităţii, logodnă, nuntă, înmormântare). Expoziţia este o provocare devenind, un traseu iniţiatic atât pentru saşii dornici să retrăiască momente care le-au marcat existenţa, cât şi pentru vizitatorii dornici să cunoască viaţa de odinioară a saşilor în care cuvântul şi credinţa în Dumnezeu uneau comunitatea, asemenea unei cetăţi puternice.”, a declarat Camelia Ștefan, muzeograf C.N.M.ASTRA

,,Ein’ feste Burg ist unser Gott / O cetate puternică este Dumnezeul nostru, cunoscutul vers al lui Martin Luther care simbolizează puterea confesiunii protestante, a fost ales laitmotiv al expoziţiei, deoarece până în zilele noastre îl regăsim, brodat sau inscripţionat, în tot spaţiul transilvănean săsesc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.