Acum citesti:
Baiadera – actori și dansatori împreună într-o poveste fabuloasă
Intreg articolul 4 minute de lectura

Baiadera – actori și dansatori împreună într-o poveste fabuloasă

India, în toată splendoarea ei, a prins viață pe scena Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, într-o poveste superbă de dragoste, în pași de dans. Aleisha Gardner și Kirill Ermolenko au realizat o adaptare coregrafică de excepție după cunoscuta coregrafie originală semnată de Marius Petipa, „Baiadera”.

Timp de două seri, TNRS a vibrat pe acorduri clasice și a insuflat și acestui loc pasiunea pentru balet. Ba chiar printre persoanele din public am surprins și câțiva actori apreciați ai Teatrului Național Radu Stanca. Spectacolul Baiadera, care a avut premiera mondială pe 4 februarie 1877 la Bolshoi Theatre Sankt Petersburg, s-a bucurat de o receptivitate impresionantă și în 2017 la Sibiu. Biletele au fost vândute în totalitate pentru ambele seri, într-un timp foarte scurt, însă spectacolul a făcut să merite fiecare loc ocupat.

Personajul principal, o frumoasă tânără dansatoare într-un templu indian, Nikia (Ayaka Nagai), se îndrăgostește fără cale de întoarcere de războinicul Solor (Kirill Ermolenko). Iubirea dintre cei doi se transformă însă într-una tragică prea curând. Solor este promis alteia. Frumoasa Gamzatti (Gabriella Delgado), atunci când își vede ursitul, promite că va face tot posibilul ca acest bărbat să îi rămână alături. Iar atunci când Solor acceptă să își țină cuvântul și să o ia de nevastă pe Gamzatti, inima baiaderei este frântă.

Două momente mi-au atras atenția într-un mod cu totul special – dansul fetițelor și ultimul dans în viață al baiaderei. 

Câteva dintre fetițele pregătite de Adela Floricioiu au avut ocazia să danseze pe scena TNRS în cadrul spectacolului de balet clasic Baiadera. Cu o naturalețe impresionantă și zâmbete superbe de copii fericiți, fetițele au întregit într-un mod absolut minunat povestea indiană.

După râsete, aplauze admirative și zâmbete de copii, a urmat însă cel mai trist moment al spectacolului. Gamzatti, orbită de gelozie și decisă că o va distruge pe baiaderă cu orice preț, o obligă pe Nikia să danseze la petrecerea ei de logodnă. Aici Nikia dansează uitându-se doar la cel pe care îl iubește mai mult decât viața, iar Solor îi întoarce câteva priviri, vizibil afectat. Atunci când baiadera primește un coș cu flori, deduce imediat că este de la iubitul ei și dansează fericită. Curând însă totul se dovedește a fi un plan diabolic al frumoasei Gamzatti, iar Nikia sfârșește prin a fi mușcată de un șarpe ascuns în coșul cu flori.

Ayaka Nagai reușește să transmită atât de multe sentimente în doar câteva minute încât nu putem să ne abținem și câteva lacrimi ne pleacă timide pe obraji în jos. Gabriella Delgado a fost din nou, ca de fiecare dată, o prezență extrem de plăcută pe scena TBS, cu un talent care este tot mai șlefuit de la un spectacol la altul, iar rolul lui Gamzatti i s-a potrivit mănușă. Prințul rus al Teatrului de Balet Sibiu a reușit încă odată să aducă grația, talentul și perfecțiunea în mijlocul publicului său.

Alături de cei patruzeci de dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu, din distribuția spectacolului „Baiadera” au făcut parte și actorii Daniel Plier (actor al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu), care a interpretat rolul Marelui Brahman, Andrei Dunaev (Rajah), dansatori ai Ansamblului Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, dar și copiii de la Școala de Balet Adela Floricioiu și Școala de Balet Arabesque.

Spectacolul „Baiadera” va fi reluat luni, 6 noiembrie și marti, 7 noiembrie 2017. Și aceste două reprezentații vor avea loc tot pe scena mare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, de la ora 19:00.

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate din punctul de vânzare situat în Piața Mare, în incinta Centrului de Informare Turistică, Primăria Municipiului Sibiu, intrarea F sau online, la aceleași prețuri ca în punctul de vânzare, fără niciun comision suplimentar, de pe siteul oficial al TBS : www.sibiuballet.ro și de pe siteurile partenere kompostor.ro și bilet.ro. Biletele pot fi de asemenea rezervate, pentru patruzeci și opt de ore, online, pe siteul oficial al TBS www.sibiuballet.ro sau telefonic la numărul de telefon 0269 229 627. Rezervările online și telefonice, neconfirmate prin plată în termen de patruzeci și opt de ore, își pierd valabilitatea.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.