Acum citesti:
Minerale și bijuterii într-o expoziție deosebită
Intreg articolul 2 minute de lectura

Minerale și bijuterii într-o expoziție deosebită

Expoziția cu vânzare de minerale și bijuterii -,,Mineralia” revine anul acesta la Muzeul Gazelor Naturale în perioada 7-10 decembrie în intervalul orelor 10-18. Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori pe care le prezintă. Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite.

Există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu. Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente; Agatul dendritic – agat alb pur ce conține “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan; Agatul mușchiform – numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent; Agatul de foc– culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier.

Din 2007, Expozitia Mineralia vă propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase: agat, ametist, citrin, calcedonie, granat, jad, lapis lazuli, malachit, opal, turmalină, safir, rubin. Minunăţii ale naturii, prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie, Ppietre brute – cristale şi minerale de colecţie, fosile, meteoriţi, pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme), bijuterii originale, numai din pietre naturale și ornamente din piatră şlefuită

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.