Acum citesti:
Întâlnire cu Oliver Jens Schmitt la Librăria Humanitas Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

Întâlnire cu Oliver Jens Schmitt la Librăria Humanitas Sibiu

Editura Humanitas îi invită pe toți cei interesați sâmbătă, 3 februarie, ora 17, la Librăria Humanitas Constantin Noica, strada Nicolae Bălcescu, numărul 16, la o întâlnire cu Oliver Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena, președinte al secției istoric-filozofice al Academiei Austriece de Științe, autor al volumului „Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea și căderea Căpitanului” (Humanitas, 2017), care va intra în dialog cu Sorin Radu, Decan al Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Având la bază o documentare întinsă pe zece ani, inclusiv în arhive din ţară şi din străinătate sau în presa vremii, cartea istoricului vienez Oliver Jens Schmitt este prima biografie fundamentată ştiinţific a conducătorului mişcării legionare. Cu acest volum, Schmitt umple un gol important în istoriografia românească. Dar o face într-un fel care nu îl pierde nici o clipă din vedere pe cititorul nespecializat: istoria autoproclamatului mântuitor al neamului românesc se desfăşoară în faţa ochilor noştri cu o fluenţă şi naturaleţe ce integrează parcă fără efort minuţioasa cercetare a istoricului. Ascensiunea şi căderea lui Corneliu Zelea Codreanu devin pe deplin inteligibile abia pe fondul unui climat social-politic tumultuos, în care intrigile elitei politice bucureştene se conjugă, la celălalt capăt al spectrului, cu fenomene de masă precum cel declanşat de „minunea“ de la Maglavit.

„Rolul lui Codreanu în istoria României nu a fost niciodată evaluat cu luciditate, nici în context cultural, nici istoriografic. Biografia lui Oliver Jens Schmitt este un pas important în această direcție, dar doar în măsura în care… va declanșa o dezbatere onestă, lipsită de patos naționalist“, spune Irina Nastasă-Matei.

„Oliver Jens Schmitt așază evoluția acestui personaj complex în contextul mai larg al istoriei României între primul și al doilea război mondial, într-o analiză penetrantă și comprehensivă. Profesorul Schmitt îl redescoperă pe Zelea Codreanu nu doar în contextul istoriei interbelice românești, ci și în cel al evoluțiilor europene”, a precizat Emil Hurezeanu.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.