Acum citesti:
Despre bullying în școală, pe scena Teatrului Gong
Intreg articolul 3 minute de lectura

Despre bullying în școală, pe scena Teatrului Gong

Miercuri, 7 martie și vineri 9 martie Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă, de la orele 18:00, spectacolul „Wanda” în regia lui Radu Apostol. Ambele reprezentații vor fi urmate de o sesiune de întrebări  și răspunsuri (Q&A) pe tema bullying-ului în  școală.
„Această sesiune e un exercițiu ce îi propune să  ureze comunicarea dintre copii și părinți, dar  și o mai bună în elegere a spectacolului nostru. Pornind de la povestea prezentată pe scenă, încercăm să stimulăm un dialog care să deschidă o poartă spre empatie  și solidaritate”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului.
Pornind de la romanul „O sută de rochii” de Eleanor Estes, Mihaela Michailov  și Radu Apostol au creat un scenariu captivant, ce surprinde o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie și marginalizare din perspectiva unor copii. În centrul acestei povești se află Wanda Petronski, o fetiță de origine poloneză, care e ridiculizată de colegii ei pentru că poartă în fiecare zi aceeași rochie albastră. Wanda pretinde că are o sută de rochii acasă, dar cu toții  știu că nu e așa  și nu se opresc să o umilească. Iar când realizează că ar trebui să își ceară scuze, va fi deja prea târziu. Montarea lui Radu Apostol explorează puterea cuvintelor  și atitudinilor, punând sub lupă resorturile ce stau la baza unor reacții colective.
„Povestea lui Eleanor Estes, atât de frumos tradusă de Lavinia Braniște are la bază o întâmplare reală. Autoarea, copil fiind a asistat impasibilă la o suită de acțiuni de hărțuire a unui copil polonez, emigrat cu familia sa în Statele Unite.”, completează regizorul spectacolului.
În 2007, romanul autoarei americane a fost inclus în „Top 100 Cărți pentru Copii” al Asociației Naționale pentru Educație din SUA.
Producția Teatrului „Gong” din Sibiu este recomandată adolescenților cu vârsta peste 10 ani. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră  și jumătate și îi reunește în distribuție pe actorii Anton Balint, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Paul Bondane, Barbara Crișan, Sebastian Gîlca, Raluca Pavel, Adrian Prohaska  și Alexandra Ioana  Șerban.
Cele două sesiuni de întrebări  și răspunsuri vor fi moderate de Andrei  Șerban, doctor în Filologie, cronicar literar și colaborator al unor festivaluri internaționale de film  și scenaristică. Dezbaterea de după reprezentația programată vineri îl va avea ca invitat special pe psihologul sibian, Mihai Copăceanu. Toți actorii distribuiți în spectacol vor participa la ambele sesiuni de întrebări  și răspunsuri, astfel încât spectatorii să poată afla mai multe detalii despre personaje sau lucrul la această producție.
Accesul publicului la aceste evenimente se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului (miercuri – vineri 11:00 – 18:00, sâmbăta 10:00 – 18:00, duminica 10:00 – 14:00), precum  și online (teatrulgong.ro, myticket.ro). Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.

Wanda-foto-Dragos Dumitru (7)

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.