Acum citesti:
Street dance cum n-a văzut Sibiul. Foto. Video
Intreg articolul 7 minute de lectura

Street dance cum n-a văzut Sibiul. Foto. Video

Nu cred că există adolescent care să nu fi văzut măcar una dintre seriile filmului „Step Up” și să nu-și fi imaginat că, într-o zi, va dansa și el așa. În ultimii ani, street dance-ul a prins contur și în România. În spectacole, la televizor sau chiar pe stradă vedem din ce în ce mai mulți tineri uimindu-ne cu mișcările lor de dans nonconformiste, oglindă a folclorului urban.

Alexandru Svaricek este unul dintre acești tineri. El a reușit să-și transforme visul în realitate. Îndrăgostit de dansul de stradă încă din adolescență, a început să-l practice din ambiție, l-a transformat în pasiune și astăzi este instructorul și coregraful a peste 80 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 25 de ani. Datorită lui, Sibiul are o super trupă de street dance, care tocmai s-a întors cu locul III de la „World of Dance”, din Cluj. Vorbim aici despre cea mai prestigioasă competiţie de Urban Dance din lume, care se desfășoară pe 4 continente: America de Nord, Europa, America de Sud şi Asia. Word of Dance Cluj Qualifier adună cei mai buni dansatori de profil din Europa Centrală şi de Est, fiind singura ţară organizatoare din regiune. Alex și trupa „Young Till Death” s-au calificat pentru finala din America, de la Los Angeles.

 

Street dance-ul este o formă de manifestare artistică ce aparține folclorului urban. Este un dans care se caracterizează printr-un puternic spirit competitiv și de improvizație, un dans ce a evoluat în mod spontan, în afara studiourilor de dans profesioniste. Nu se supune unor anumite reguli, iar dansatorii își exprimă liber emoțiile prin mișcările lor. Street dance-ul nu este un singur stil de dans, ci reunește mai multe stiluri, precum breakdance, locking, popping, house, hip hop, electro dance, krumping sau dance hall. A apărut pentru prima dată, în America anilor 70. De atunci a împânzit lumea, a evoluat constant și își continuă evoluția, îmbogățindu-se în permanență cu noi stiluri.

În Sibiu nu sunt mulți cei care practică acest stil de dans. Dintre cei care o fac, însă, Alexandru Svaricek iese în evidență. La doar 25 de ani este instructor, profesor, antrenor și coregraf, învățând nu mai puțin de 80 de tineri și copii secretele dansului urban și participând cu ei la competiții de anvergură.

Predă din pasiune

Alex este născut în Sibiu, unde a urmat cursurile Liceului Agricol și pe cele ale Facultății de Istorie și Filozofie din Cluj. Îndrăgostit încă de copil de sport și descoperind Stret dance-ul în adolescență, prin intermediul filmului „Stomp the yard”, decide să încerce trăirile acestui stil de dans. Ceea ce începe ca un hobby, se transformă în pasiune, iar în anul 2014 se gândește să aducă Sibiului ceva nou, ceva ce nu exista la acea vreme. Chiar dacă nu luase lecții de la nimeni, Alex avea dansul în sânge și cu o motivație de neclintit și un curaj de merge înainte a deschis, la Cercul Militar, clubul de dans Kolorat Dance Studio. În paralel s-a înscris la Facultatea de Sport din Sibiu, unde este și astăzi student.

„N-o fac pentru bani, ci din pură pasiune și nu trebuie să conving pe nimeni de asta, pentru că se vede. La început a fost mai greu, dar încet, încet, totul a prins contur. Astăzi suntem 80 de tineri și copii, dintre care 40 fac acest dans de performanță. Muncim mult, ne antrenăm, creăm, visăm și unii dintre noi participăm la competiții de profil”, spune Alex.

90% din cei care vin la club doresc să învețe acest stil de dans, însă nu este simplu. Alex spune că deși este o experiență extraordinară, nu oricine îl poate practica. Necesită o pregătire fizică foarte bună, o tehnică bine pusă la punct, o memorie foarte bună pentru respectarea acurateții în coregrafie.

„Noi ne antrenăm ani de zile pentru un număr de 5, 6 minute. Este foarte solicitant din punct de vedere fizic, iar calitățile motrice și fizice cu care este înzestrat de obicei un dansator trebuie să fie foarte bine dezvoltate”, spune Alex.

Pe de altă parte, street dansul îi ajută pe copiii și tinerii care-l practică, să aibă o viață echilibrată, să fie capabili să aibă un program, le dezvoltă memoria, pune creierul la lucru și le crește performanța școlară. Mai mult, le dezvoltă abilitățile de comunicare și socializare. Alex povestește că, sub ochii lui, copii introvertiți au învățat să comunice, să aibă mai multă încredere în ei și nici lor nu le vine a crede cum s-au transformat.

„Este ca în filmele pe care le vedeam când eram adolescent. Suntem o mare familie. Ne susținem, muncim împreună, ne certăm, ne împăcăm, ne formăm împreună și învățăm să fim cei mai buni. Descoperim street dance-ul treptat și ne consumăm energia în mod pozitiv”, mai spune Alex.

Succes pe scena de la Cluj

La Kolorat Dance Studio lucrurile sunt simple. Dacă vrei să te înscrii, poți opta de la început dacă vrei să practici streat dace-ul ca pe un hobby sau să-l înveți la nivel profesionist. După 6 luni de antrenament se susține o audiție care te propulsează, dacă asta îți dorești, la profesioniști și după încă un an de pregătire poți participa la competiții de profil. Alex are o altfel de trupă. Se numește „Young Till Death” și cu 11 membri, între 15 și 24 de ani, a participat luna aceasta la Cluj, la „Word of Dance”, cea mai prestigioasă competiție de profil din lume. Alex s-a ocupat de tot, de la coregrafie, costume și până la cele mai mici detalii tehnice. Au obținut locul III și s-au calificat în America, la Los Angeles, patria streat dance-ului, acolo unde va avea loc marea finală a acestei competiții. Alex spune că performanța acestor tineri este unică pentru Sibiu. Nu mai există o altă trupă cu un astfel de premiu. Au fost în primii 3 din peste 50 de trupe din Estul și centrul Europei.

 

Din păcate, anul acesta nu ajung în America

Chiar dacă s-au calificat, anul acesta nu vor merge în America. Echipa încă nu are sponsori și situația financiară nu le permite acest lucru. Drumul și participarea implică multe costruri. Pentru anul 2019 însă, nu mai vor să rateze această ocazie. Sunt pregătiți să facă toate demersurile necesare pentru a merge până la capăt.

„Young Till Death” este o trupă vizibilă în Sibiu. Au dansat în deschidere la Red Bull Romaniacs, în fiecare an merg la Sibiu International Street ART Festival și sunt invitați la mai toate balurile. Anul acesta vor fi prezenți la Transylvanian Grand Prix, au fost invitați Street Art Festival și vor dansa în deschidere la ziua Avrigului și la concertul lui Dorian Popa. Oriunde auziți de ei, nu-i ratați! Sunt tineri și copii care muncesc mult, foarte mult, pentru a se exprima liber prin dans. O fac pentru ei, pentru noi, o fac pentru oricine este dispus să înțeleagă magia unui dans contradictoriu capabil să întrunească diversitatea în unitate.

Trofee
IronKids2
IronKids
Grup-Trofee
YoungTillDeath
YoungTillDeath
YoungTillDeath
YoungTillDeath
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.