Acum citesti:
Cahlele transilvănene de la Teracota Mediaș ajung la Muzeul Astra
Intreg articolul 2 minute de lectura

Cahlele transilvănene de la Teracota Mediaș ajung la Muzeul Astra

Vineri 13 iulie, de la ora 13 vor fi deschise porțile Pavilionului din Jina de la Muzeul Astra pentru o expoziție de cahle pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrică de sobe cu cahle presate și pictate manual din România. Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș cu scopul de a atrage atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și sa să adapteze la secolul 21.

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.  Alături de piesele ceramice, in cadrul „Teracota, mon amour!” vor fi expuse mai multe sobe mobile cu cahle pictate lipite cu pământ galben. În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Până acum, părți din expoziție au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahla este presata, finisata, glazurata și pictata manual. La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari.

Fabrica de teracotă din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.

Teracota Mediaș lucrează constant cu restauratori, organizații și investitori in patrimonial cultural, cum sunt Muzeul Astra Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy sau Fundația Michael Schmidt.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.