Acum citesti:
Luana Prodea sau cum se vede un artist la televizor
Intreg articolul 6 minute de lectura

Luana Prodea sau cum se vede un artist la televizor

Inima îi bătea tare, tare, de să-i spargă pieptul. Nu mai auzea pe nimeni în jur, iar palmele au început să-i transpire ușor. Era la „Vocea României Junior”, etapa pe nevăzute. Un vis care i se împlinise, nu știa când, nu știa cum, dar se îndeplinise. A fost selectată dintre sute de copii. A învățat și înregistrat nouă melodii pentru etapele acestei emisiuni. Într-o zi, au sunat producătorii și i-au spus că va merge la București, dar trebuie să cânte „Bird set free”, melodia celebrei Sia.

„Nu-i nimic”, și-a spus, „…o pot face!”.

A învățat melodia în jumătate de oră și a ajuns în culisele emisiunii, însă nu era bine. Nu vedea decât copiii care ieșeu plângând după ce niciun jurat nu se întorsese. Dacă avea să pățească la fel? Emoțiile îi strângeau stomacul ghem, iar transpirații reci o făceau să tremure. Dintr-o dată, ochii i s-au umplut de lacrimi. Trebuia să iasă afară, trebuia să respire, avea un atac de panică.

Așa s-a simțit Luana Prodea în culisele emisiunii „Vocea României Junior”, la care a participat de curând. Momentul în care a intrat pe scenă însă, a descătușat-o. Luana a cântat melodia impecabil, iar scaunul Andrei s-a întors. Așa a ajuns în etapa următoare, cea a confruntărilor, lucrând cu una dintre cele mai mari voci ale României. Restul e poveste.

Nu cred că Luana avea mai mult de 8 anișori când am scris primul articol despre ea. Era o micuță cântăreață, cu voce mare. Abia intrase la Școala de Artă. Era în clasa I. Apoi i-am urmărit evoluția. Zeci de competiții câștigate, în țară și în străinătate, multe olimpiade cu rezultate excepționale, multe aplauze. Încet, încet, Sibiul a recunoscut-o, scena a început s-o adore, iar Luana a crescut cu o dragoste tot mai mare pentru muzică.

Astăzi are 14 ani, iar aripile ei încep să se întindă. Acum, România o recunoaște. La jumătatea lunii iunie a apărut la televizor, în cadrul emisiunii „Vocea României Junior”. Toate emoțiile din culise, despre care ea mi-a vorbit, atacul de panică și grijile că jurații nu se vor întoarce, au fost transformate de Luana într-o forță pe care și-a imprimat-o în glas și cu care a transmis în audiții, prin interpretare, că ea vrea, că ea poate și că ea merită. A fost auzită și înțeleasă de Andra. Ea a fost cea care a întors scaunul și i-a fost antrenoare până la etapa confruntărilor.

„Cu Andra am făcut foarte multe repetiții la ea la studio. A fost o perioadă incredibilă, în care am învățat foarte, foarte multe lucruri legate de muzică, de voce, pe care, sincer, eu nu le știam. De exemplu, mi s-a părut interesant că ne puneau, de multe ori, să reinventăm părți din melodii, să improvizăm. Am fost cu toții ca o mare familie acolo. Am lucrat și cu alte două profesoare, vocaliste din trupa Andrei și ne-am înțeles minunat. La început a fost puțin ciudat, pentru că o priveam pe Andra ca un fan înfocat. Apoi totul s-a transformat în prietenie și a mers de la sine. Andra este specială. Cum este la televizor așa este și în realitate. Nu există niciun dram de falsitate la ea”, povestește Luana.

Luana a câștigat

Vinerea trecută, în 6 iulie tot Sibiul a stat cu sufletul la gură. Luana a urcat din nou pe scenă în runda confruntărilor. A cântat împreună și împotriva Mayei, o copilă din Brașov și a bucureștencei Ingrid. Toate trei fetele au cântat minunat și au însuflețit melodia „Side to Side” a Arianei Grande. Sala a fost în picioare, susținătorii au fost în picioare, Andra a fost în picioare. În runda următoare a mers Maya. Nu că Luana n-ar fi cântat bine, a cântat extraordinar de bine, nu că Luana n-ar fi meritat, pentru că a meritat din plin, ci doar pentru că așa este formatul emisiunii. Una din acele trei minunate și talentate copile putea merge mai departe, iar Andra a ales-o pe Maya.

Luana, în schimb, a câștigat dragostea și respectul nostru. Așteptăm cu nerăbdare să o vedem și să o ascultăm pe scenele spectacolelor din Sibiu, să scriem, în continuare despre performanțele ei și să trăim momentul acela în care steaua ei va străluci în punctul maxim.

„Deși a fost o competiție, noi am reușim să fim, înainte de toate o echipă. A fost mai important pentru noi să avem un moment extrem de bun, perfect chiar, decât care dintre noi merge mai departe. Oricum, știam că toate trei meritam să mergem în etapa următoare”,  este convingerea Luanei.

Cum iubește muzica, iubește și scrisul

Luana intră, din toamnă, în clasa a VIII-a, la Liceul de Artă din Sibiu. Tot la Arte va rămâne și din clasa a IX-a, studiind muzica. După liceu își dorește să plece din țară, eventual în Anglia, pentru că Luana a auzit că acolo ar fi cele mai bune școli de muzică. Fata asta chiar iubește să cânte, mai mult decât să fie vedetă. Văd asta în ochii ei, dar mai presus, în dorința sa de a studia muzica. Spune că are timp și pentru ea. De multe ori, în vacanțe iese cu prietenii săi, cu care îi place să se plimbe.

Aproape la fel de mult ca muzica îi place să și scrie. Are un program special în care a scris deja câteva povești scurte, iar acum lucrează la un roman SF. Va avea cel puțin 4 volume și este despre povestea a patru lumi mistice. Eu una deja sunt curioasă. Nu se mai pune vorba dacă vom mai auzi sau nu despre Luana, pentru că deja ea face parte din patrimoniul Sibiului. Ne-a reprezentat până acum cu mândrie și o va mai face în scurt timp, poate la Vocea României Senior, poate la X Factor sau poate la The Four, așa că…să rămânem cu ochii pe ea.

Luana Prodea
36935857_1724511444330884_7909980946227527680_n
36981020_1724510017664360_2972886404201185280_n
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.