Acum citesti:
VIDEO. Mii de oameni au urcat, în weekend, „Sus pe muntele din Jina”
Intreg articolul 3 minute de lectura

VIDEO. Mii de oameni au urcat, în weekend, „Sus pe muntele din Jina”

Cel mai vechi festival al județului Sibiu și-a desfășurat, weekendul trecut, cea de-a 48-a ediție. Festivalul „Sus pe muntele din Jina” a avut loc sâmbătă și duminică și a adus pe Șesul Jinarilor nume mari ale muzicii populare, precum și un drapel de 450 de metri pătrați, prezentat de copiii comunei.

Sărbătoarea a debutat sâmbătă cu recitaluri susţinute de formaţii de dansuri populare tradiţionale din judeţele Argeş, Vâlcea, Alba şi Sibiu, prezentate de Rodica Popa Comăniciu, iar de la ora 19 a avut loc un spectacol muzical susţinut de formaţia condusă de Adi Neamţu, cu invitaţii Mihaela Petrovici, Dumitru Stoicănescu şi Maria şi Mihai Nemeş. Tot sâmbătă a fost prezentat și documentarul lui Dumitru Budrala, „Vibrația fluierului”.
Duminică, pe scena de pe Șesul Jinarilor au urcat Formaţia de fluieraşi din Jina, Formaţia de dansuri din Jina, soliştii locali Elena Olariu, Dumitru Stroie, Ionela Stani, Mitică Bebeşelea, Andrei Morariu, Andrei Toader, Ilie Liulea, Andrada şi Alexandra Cinăzan şi Delia Scrofan, urmați de Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, alături de soliştii vlocali Ionela Sterp, Răzvan Năstăsescu, Codruţa Rodean, Bogdan Cioranu, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Nelu Albu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Adriana şi Mariana Anghel.
La ora 16, a fost recitalul Stanei Stepanescu şi Royal Band, condusă de Bojidar Ciobotin, iar seara petrecerea a continuat la Căminul Cultural din localitate.
La deschiderea oficială de duminică, de la ora 11.30, au participat nenumărați reprezentanți ai autorităților naționale, județene și locale, printre care primari din județele Sibiu, Alba și Timiș, Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, Bogdan Trif, ministrul Turismului, Marcel Luca, vicepreședintele CJ Sibiu, Horațiu Marin, subprefectul Sibiului și reprezentanți ai unei delegații poloneze.
„Înainte de a fi ministru, sunt preşedinte al PSD Sibiu. Înainte de a fi preşedintele PSD, sunt sibian crescut în Mărginimea Sibiului. Se spune că în viaţă contează foarte mult cei şapte ani de acasă. Eu am crescut până la şapte ani la bunici, aici, în Mărginimea Sibiului. Am învăţat că este o viaţă frumoasă, dar dură, plină de greutăţi. Ştiu ce înseamnă munca cu animalele, cu câmpul. Am învăţat de la bunicul să tai cu coasa şi nu am uitat nici acum. De câte ori am timp liber şi merg la casa bunicilor, la casa părintească, cum îmi place să spun, eu cosesc iarba. Nu am uitat cum întorceam fânul în câmp. Era important să aşteptăm seara animalele când veneau din ciurdă, să le dăm de mâncare… Este important ca statul să aibă grijă de cei care se ocupă cu creşterea animalelor”, a spus Bogdan Trif, ministrul Turismului și președintele PSD Sibiu.
„Ceea ce faceţi voi aici este ceea ce face un bun gospodar pentru plantele din curtea lui, le îngrijeşte rădăcinile. Rădăcinile pentru o plantă sunt ceea ce sunt tradiţiile pentru o comunitate. Comunitatea din Jina reuşeşte să înflorească, să fie apreciată de atâţia oameni care vă caută, pentru că ştiţi să vă îngrijiţi aceste tradiţii”, a declarat și Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean Sibiu.
Copiii din Jina au prezentat cu această ocazie și un drapel de 450 metri pătrați, despre care primarul Vasile Gheorghe Beschiu spune că îl va așeza la loc de cinste pe 1 decembrie 1918.
Festivalul „Sus pe muntele din Jina” a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Jina, fiind cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.

"Sus pe Muntele din Jina"

Publicată de Sibiu100% pe Duminică, 5 August 2018

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.