fbpx
Acum citesti:
VIDEO | Cetele din Mărginimea Sibiului s-au adunat la Sălişte, în a patra zi de Crăciun
Intreg articolul 2 minute de lectura

VIDEO | Cetele din Mărginimea Sibiului s-au adunat la Sălişte, în a patra zi de Crăciun

Cetele de juni din Vale, Galeşul de Argeş, Vaideeni, Gura Râului, Răşinari, Jina, Orlat, Tilişca, Râu Sadului, Sadu, Tălmaciu, Sălişte, Tălmăcel, Miercurea Sibiului şi Alămor s-au adunat vineri, în cea de-a patra zi de Crăciun, la Sălişte.

Junii şi-au prezentat jocurile şi costumele populare cu care se mândresc, iar la final s-au prins în Hora Unirii.

Obiceiul este vechi de sute de ani.

“Anul acesta este o dublă sărbătoare. Mă bucur că ne-am adunat, poate mai mult decât oricând, având în vedere că sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Este o datorie pentru noi să fim astăzi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare şi să celebrăm aşa cum se cuvine tradiţiile noastre strămoşeşti”, a declarat Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte.
Protopopul Săliştei, Petru Toader Damian, a transmis mesajul ÎPS Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, prin care i-a felicitat pe tinerii care păstrează obiceiurile de la străbunicii lor.
“Să nu uităm niciodată momentele de glorie ale poporului român. Din ele să ne tragem toată cunoştinţa şi seva pentru a merge mai departe, pentru a ne păstra credinţa, cea care ne ţine uniţi, şi valorile româneşti”, a mai precizat protopopul Petru Toader Damian.
Evenimentul a continuat, după urările junilor, cu “Pluguşorul” rostit de elevii Liceului Tehnologic “Ioan Lupaş” din Sălişte.

Intalnirea cetelor de juni din Marginimea Sibiului

تم النشر بواسطة ‏‎Sibiu100%‎‏ في الجمعة، ٢٨ ديسمبر ٢٠١٨

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.