fbpx
Acum citesti:
Tălmăcelul îşi scaldă Ionii, în pârâul din localitate
Intreg articolul 2 minute de lectura

Tălmăcelul îşi scaldă Ionii, în pârâul din localitate

De mai bine de un secol, cei care poartă numele Sf. Ioan sunt scăldaţi, pe 7 ianuarie, la pârâul din centrul satului Tălmăcel. Sărbătoarea începe dis-de-dimineaţă, la ora 9, cu pregătirile prin localitate, iar cetele de juni se adună la primarii grupurilor, pentru a găti boii, carul alegoric şi caii.

La ora 9.30, sătenii participă la Sfânta Liturghie, iar la ora 11 oficialităţile invitate la sărbătoare vor fi primite de către gazde. După momentul festiv, va urma turul caselor în care se împodobesc caii şi carul alegoric. Evenimentul va continua cu parada carului alegoric până la râu şi cu udatul propriu-zis al Ionilor.
Printre primii care vor fi scăldaţi se numără primarul şi preotul localităţii, urmaţi de săteni care poartă numele Sf. Ioan.
Sărbătoarea va continua în centrul satului cu jocul junilor şi al juneselor, precum şi cu un program artistic susţinut de Rodica Popa Comăniciu, Traian Stoiţă şi Gabriela Oancea.
Udatul Ionilor este un obicei vechi şi încheie şi sărbătorile de iarnă. Junii şi junesele, uniţi în cete pe 6 decembrie, îşi desfac, apoi, grupurile.
Ponderea localnicilor ce poartă prenume care se sărbătoresc la Sfântul Ioan este de aproximativ 20 %.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.