17.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Festivalul „Zilele Muzicale Româno – Americane” a ajuns la final. „Sala” de spectacol de pe strada Cetății, plină în fiecare seară a evenimentului

Cele mai citite

Strada Cetății a fost, pentru prima oară în cei 17 ani de existență ai Festivalului „Zilele Muzicale Româno – Americane”, gazda evenimentului. În primele cinci zile ale lunii iulie, aici, au răsunat muzica clasica, jazz-ul, muzica simfonică și ska-punk-reggae, în cadrul primului festival cultural al acestui an desfășurat în Sibiu. În plus, în fiecare seară, locurile au fost ocupate în totalitate, iar în mediul online transmisiunile au depășit  125.000 de vizualizări. Conform organizatorilor, din agenda evenimentului a făcut parte și lansarea aplicației Filarmonica Sibiu App, prima aplicație mobilă a unei filarmonici din România.

Evenimentul s-a aflat la cea de-a XVII-a ediție și s-a desfășurat în perioada 1-5 iulie, fiind prima manifestare culturală din Sibiu, în 2020, cu public.
”Am descoperit la Sibiu un teritoriu magic. De Jina unde locuiește Zalmoxis, așa mi-a spus mie Dumitru Budrala, trecând prin spectacolul FITS-ului arhitecturat de Constantin Chiriac, părăsind Sibiul printre palele morilor de vânt pe care le strunește Ciprian Ștefan, ne luăm o carte de la Biblioteca Astra, chiar din mâna lui Sibiu Borș și urcăm șerpuitor spre curățenia lacului Bâlea. Acest spațiu este un festival al simțurilor și al ideilor care ne inspiră constant. Noi am descoperit un nou teritoriu muzical în Sibiu, pe strada Cetății și avem intenția să oferim toată vara, sibienilor si turiștilor, medicamentul pentru suflet, de care au nevoie acum. Le mulțumesc pentru efort, inspirație și implicare muzicienilor filarmonicii, invitaților de pe scenă, colaboratorilor și colegilor, tuturor celor care au făcut cinci zile fantastice de festival. Mulțumim celor care ne inspiră și celor care ne întâmpină fiecare gest cu propuneri și cu sprijin. Îi mulțumesc de asemenea domnului director Ovidiu Dragoman și echipei Teatrului de Balet Sibiu, pentru încrederea pe care ne-au oferit-o și pentru implicarea necondiționată… Invit publicul să stea alături de noi pentru că vara aceasta le este dedicată”, a spus dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Conform acestuia, dorința de solidaritate a instituțiilor culturale din Sibiu a stat la baza primei producții comune între Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul de Balet Sibiu, respectiv ”Anotimpurile” de A. Vivaldi, un spectacol prezentat în prima seară a Festivalului.
”Perioada dificilă prin care trecem cu toții în prezent ne stimulează creativitatea și ne determină să găsim alternative pentru a putea apărea din nou în fața publicului. Un astfel de exemplu este și spectacolul „Anotimpurile”, organizat în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu, o reușită absolută din punctul nostru de vedere. Faptul că Filarmonica a putut pune la dispoziție un spațiu care să corespundă cerințelor actuale, a constituit un mare avantaj. A fost destul de ușor să ne adaptăm situației, chiar dacă a fost nevoie să instalăm, pe esplanada Sălii Thalia, o minimă infrastructură necesară dansatorilor. Am constatat că publicul a trecut cu ușurință peste restricțiile și limitările legate de spațiu și s-a bucurat din plin de actul artistic. Această colaborarea a creat perspectivele unui parteneriat pe termen lung între două instituții cu viziuni similare despre rolul culturii în societate, acest tip de evenimente aducând beneficii de imagine ambelor instituții implicate”, a spus Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu.
Premieră națională, la Sibiu
Sâmbătă a fost ziua care a marcat o premieră națională. Filarmonica de Stat Sibiu a devenit prima instituție de acest gen din România care pune la dispoziția publicului o aplicație pentru dispozitive mobile. Gândită, printre altele, pentru a facilita comunicarea și accesul publicului la informație, cu ajutorul aplicției iubitorii muzicii vor putea asculta înregistrări ale concertelor mai vechi sau vor putea urmări transmisiuni live ale evenimentelor organizate de Filarmonica Sibiu.
”Trebuie să fim mândri că avem în județul Sibiu astfel de instituții de cultură inovatoare, capabile de adaptare rapidă și de integrare a noilor tehnologii în actul cultural. Vă încurajez pe cât mai mulți să vă instalați aplicația lansată de Filarmonica de Stat Sibiu și să rămâneți aproape de cultură. Cultura ne ridică deasupra problemelor cotidiene”, este de părere Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Ediția a XVII-a a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane s-a încheiat duminică, 5 iulie, când la ora 21 a fost programat un concert Ska-Punk-Reggae susținut de formația Suburbia.
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Expoziția „Epoca de aur: Ieri, (azi) și mâine” de Andrei Pandele ajunge și la Sibiu

După București și Timișoara, expoziția de fotografie a lui Andrei Pandele, organizată de Universitatea Brighton (UK), Asociaţia Culturală Neo...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect