13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Lansarea volumului colectiv „Viața cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX”, coordonat de Mihaela Grancea și Ioan Popa

Cele mai citite

Vineri, 31 iulie, de la ora 11.00, în Sala 35 a Facultații de Științe Socio-Umane Sibiu (B-dul Victoriei 5-7), are loc lansarea volumului colectiv „Viața cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX”, publicat de Editura Astra Museum ca urmare a celei de-a doua ediții a proiectului „Interferenţe culturale în Sibiul secolelor XVIII-XX”. Aceasta a avut loc în perioada 12-13 iunie 2015 la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și a reunit specialişti locali şi din centre universitare importante ale ţării, precum Alba Iulia, Bucureşti, Cluj-Napoca și Târgu-Mureş.
Prof. Dr. Ioan Popa consideră că cele două ediții de până acum ale proiectului sunt un veritabil produs cultural și o importantă unealtă științifică, argumentând că: „Seria istoriografică inaugurată în 2014 cu „Interferenţe culturale în Sibiul secolelor XVIII-XX” şi continuată anul acesta cu „Viaţa cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX” se configurează ca un suport ştiinţific valoros pentru cei interesaţi de evoluţia mediului urban sud-transilvănean, de istoria Sibiului sau de cea culturală, de mecanismele generatoare de schimbare socială, de problematica identitară/patrimonială. Abordările metodologice şi sursologice variate, experienţa profesională a autorilor reprezintă garanţia unui produs cultural de calitate.”
Cele nouăsprezece lucrări științifice prezentate cu această ocazie au fost reunite în volumul „Viața cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX”, surprinzând secvenţe inedite ale peisajului cotidian din orașul care a trecut de la o populație majoritar săsească (Hermannstadt), apoi la una multietnică (Nagyszeben) şi în final cu o covârşitoare preponderenţă românească (Sibiu). Sibiul secolelor XVIII-XX este plasat în contextul mai larg al spațiului transilvan și prezintă evoluția și fluctuațiile morfologice și comportamentale ale vieților individiale și comunitare.
„Cele unsprezece articole consacrate special spaţiului sibian, intitulate generic „Secvenţe de viaţă cotidiană în Sibiu”, urmează aceeaşi dispunere cronologică utilizată în prima parte a volumului. În deschidere, Lia Brad Chisacof aduce în discuţie două manuscrise de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, o piesă de teatru în limba greacă şi un tratat medical în română, puse în legătură cu activitatea locală a „companiştilor greci”. Pentru perioada dualistă, Radu Racoviţan furnizează secvenţe de viaţă medicală, Maria Daniela Stanciu redescoperă mode şi modalităţi de petrecere a timpului liber, iar Dragoş Curelea îndreaptă atenţia spre revoluţia electricităţii. Prin tratarea asociaţionismului feminin, Valeria Soroştineanu realizează trecerea de la regimul maghiar la cel românesc, cu o oprire specială asupra anilor Marelui Război. Receptarea acestui eveniment la nivelul tânărului ţăran român din zona Sibiului este facilitată de materialul lui Ioan Adrian Neamţu. Perioada interbelică este bogat documentată şi reflectată în patru articole: Daniel Creţu urmăreşte rememorarea actului de la 1 Decembrie 1918, Ioan Popa şi Melina Daria Popa analizează diferite aspecte ale şcolarităţii şi ale sistemului educaţional, parcurgând întreaga jumătate a secolului al XX-lea, Mihaela Grancea şi Alexandru Nicolaescu dezvăluie funcţiile sociale ale retoricii funerare, iar Anca Filipovici se apropie de manifestările „localismului creator”, apelând la personalitatea profesorului Alexandru Dima. Viaţa de zi cu zi a sibienilor în anii celui de-Al Doilea Război Mondial este disecată cu acribie de Vasile Ciobanu, într-un studiu cu valenţe monografice”, mai arată Prof. Dr. Ioan Popa.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect